Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
La intocmirea cim al unui angajat, s-a gresit functia, trecandu-se o functie superioara (pentru care oricum angajatul nu are studiile necesare).
A fost o simpla eroare materiala, pe care acum angajatorul doreste sa o corecteze (a trecut sub o luna de la angajare).
Angajatul insa nu vrea sa semneze un act aditional de modificare. (ii place noua functie:D)
Firma nu doreste sa ajunga la anularea cim, ci doar sa rectifice aceasta greseala omeneasca.
Cum putem poceda?
Domnule Valeriu,
La punctul 1 mi-ati dat cel mai bun sfat intru persuasiune! =D>
Si eu sunt sigur ca salariatul trebuie convins, si sunt sigur si ca va fi convins. Acum el de fapt (cred) o sicaneaza putin pe fata de la personal, pentru ca ea inca nu a spus sefilor, si a incercat sa rezolve exact cum ziceti, printr-un aditional. Daca nu semneaza aditionalul, vom incerca anularea cim, chiar si in instanta.
Din pacate eu nu lucrez in acelasi loc fizic cu ei, si nu pot ajunge acolo sa discut cu el mai transant. Cautam cu ajutorul dvs. cum sa o instruiesc pe colega sa il convinga pe salariat sa rezolvam problema repede si fara complicatii, si fara adaosuri la salariu. ;)
Domnule Valeriu, cand ziceti ca nu puteti ierta usor astfel de oameni va referiti la falsul contabil sau la colega de la personal? Sau...?
p.s. N-am verificat exact cu colega, dar mi se pare ca muncitorul in cauza are contract pe durata limitata, ceea ce face lucrurile si mai clare pana la urma, indiferent de cum rezolvam acum greseala.
1. Ma refeream la "contabil" care isi rade in barba pentru ce necazuri a pricinuit.
2. Cand am avut un asemenea caz, acum cam 5 ani de zile, l-am chemat in birou, unde aveam actul aditional completat si semnat de angajator, i l-am pus in fata, s-a uitat la el, a vrut sa zica ceva dar nu i-am dat voie: "ori semnezi, ori vei fi concediat"! Scurt! In asemenea situatii nu se sta prea mult la discutii.
3. Chiar daca este vinovat IRU (si este), este vinovat si "contabilul" pentru ca admite o functie pentru care nu are pregatirea necesar si nu o practica efectiv.
4. In fisa postului ce functie si ce sarcini are?
5. Chiar daca are CIM pe perioada determinata tot ar trebui modificata functia pentru ca nu este una macar aproape de realitate. Daca este pentru o luna-doua, mai merge.
In urma interviului i s-a facut cumva o oferta de angajare in scris?
varianta de convingere: il solicita sa dea un test privind cunostintele contabile, pentru atestare pe post ;)
daca nu il convinge sa semneze act aditional, cred ca cel mai corect este sa adune dovezile privind intentia de angajare a lui X ca si MN (acte de la interviu, oferta, fisa post, acte studii) si sa faca o solicitare catre ITM de modificare uniulaterela a erorii materiale de drept (avand in veder ca altfel contractul ar fi nul, avand cred si un caracter ilicit, cf art.15 din CM)
In baza acestei confirmari de la ITM se poate face rectificare prin decizie.
Ba chai cred ca se poate modifica unilateral prin decizie si fara aprobarea ITM, in acest caz, avand in vedere evidenat erorii matriale.
Da, exista oferta de angajare in scris, semnata, pentru postul de muncitor necalificat in intretinerea de drumuri sosele, poduri.
Asta scrie si in fisa postului, cu detalierea de activitati specifice: transport materiale, sapaturi etc.
Are cim pe durata limitata (pentru un proiect), pana la 1 decembrie. Evident ca greseala trebuie corectata indiferent de durata contractului.
Mai vedem ce se intampla, poate se rezolva de comun acord.
Daca nu se rezolva amiabil, cred ca anularea este cea mai buna solutie (un om care nu poate fi convins sa ajyte la indreptarea greselii merita sa vada cum este sa se anuleze contractul).
Va multumesc si va tin la curent cu noutati!
p.s. Domnule Valeriu, ma bucur sa aflu ca astfel de incurcaturi s-au intamplat si la case mai mari :D
Este corect asa?
razvandicu
vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)