avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu a inregistrat CM la ITM la momentul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu a inregistrat CM la ITM la momentul incheierii lui cu angajatul .Ce se mai poate face?

Buna ziua.
Problema : la 31.03.09 a incetat CM ,prin acordul partilor. Din aprilie s-a incheiat CM cu 2 ore/zi ,cu o alta firma bineinteles, firma care nu a inregistrat nici pana azi CM la ITM...contabila a uitat, omis!!!!....se justifica prin faptul ca nu a avut cartea de munca , care a fost recuperata de la fostul angajator in cursul acestei luni........
Intrebare: Care este solutia pentru a inregistra retroactiv, deci cu data de 1 aprilie 2009 acest CM .......este importanta continuitatea pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului care urmeaza sa se nasca peste o luna.
Cineva sugera sa fie data firma angajatoare vinovata de situatie in judecata. Este aceasta o solutie ? In ce fel?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 11:22, 28 August 2009
Va multumesc pentru raspunsurile promte.
Nu stiu care este situatia cu statul de plata. Lucrand pentru ei din alta localitate decat cea unde este firma , si retributia fiind mica..pt 2 ore/zi...am convenit sa imi ridic banii pt mai multe luni odata, astfel ca pana acum am primit o singura data banii aferenti aprilie, mai si iunie fara a semna undeva.
Presupunand cea mai rea situatie......fara a figura pe statul de plata.....care sunt pasii de urmat si cine ar trebui sa-i faca.....eu sau reprezentantul firmei ?
orice angajator este obligat sa depuna lunar statele de plata la ITM, ( asa cum depune si declaratia de comision, de somaj, de sanatate, de CAS)
vedeti inatai care este situatia reala, ati fost sau nu trecuta in statele de plata. Daca nu ati fost trecuta, problema e mai complicata, dupa cum vi s-a spus si mai sus, dar toate rectificarile sunt in sarcina societatii ( a contabilei), nu a dvs.
daca ati fost trecuta in statele d eplata, este ceva mai simplu, trebuie doar inregistart contractul la ITM, tot de catre contabila firmei.
Angajatorul (prin reprezentantii sai) este cel care trebuie sa se ocupe de rezolvarea problemei.
Daca nu s-a inregistrat contractul de munca una dintre probleme ar fi:
art1-Legea 130/1999 republicata:contractele individuale de munca incheiate (...) vor fi inregistrate, in termen de 20 de zile de la data incheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca,
dar daca nu s-au depus nici state de plata lunar in care sa fiti evidentiat, ar fi alta problema:
art.2 alin.2 lit.b-Legea 130/1999 republicata: angajatorii sunt obligaţi sa depună la inspectoratele teritoriale de munca la care se păstrează şi se completează carnetele de munca ale salariaţilor lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora.
In situatia expusa, acum cativa ani se practica acea "cumparare de vechime" pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani....
Daca tot ati lucrat fara forme legale, de ce nu mergeti direct in instanta pentru recuperarea vechimii si a platilor catre bugetul de asigurari sociale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capital privat sau mixt? bobo24 bobo24 buna ziua as dori sa stiu daca o societate comerciala are ca actionari o firma privata si AVAS Bucuresti...are capital mixt? va multumesc! (vezi toată discuția)
Carte de munca virgula virgula sunt firma am un angajat si nu iam introdus cartea de munca decat de o luna doua cum pot proceda sa i introduc cartea de munca de cateva luni din urma ... (vezi toată discuția)
Contract de munca neinregistrat la i.t.m. dandyd dandyd Buna ziua tuturor ! Am si eu o problema: sotia mea lucreaza la o firma de aprox. un an si patru luni . In momentul angajarii a semnat un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)