Buna ziua.
Problema : la 31.03.09 a incetat CM ,prin acordul partilor. Din aprilie s-a incheiat CM cu 2 ore/zi ,cu o alta firma bineinteles, firma care nu a inregistrat nici pana azi CM la ITM...contabila a uitat, omis!!!!....se justifica prin faptul ca nu a avut cartea de munca , care a fost recuperata de la fostul angajator in cursul acestei luni........
Intrebare: Care este solutia pentru a inregistra retroactiv, deci cu data de 1 aprilie 2009 acest CM .......este importanta continuitatea pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului care urmeaza sa se nasca peste o luna.
Cineva sugera sa fie data firma angajatoare vinovata de situatie in judecata. Este aceasta o solutie ? In ce fel?
Va multumesc!
Va multumesc pentru raspunsurile promte.
Nu stiu care este situatia cu statul de plata. Lucrand pentru ei din alta localitate decat cea unde este firma , si retributia fiind mica..pt 2 ore/zi...am convenit sa imi ridic banii pt mai multe luni odata, astfel ca pana acum am primit o singura data banii aferenti aprilie, mai si iunie fara a semna undeva.
Presupunand cea mai rea situatie......fara a figura pe statul de plata.....care sunt pasii de urmat si cine ar trebui sa-i faca.....eu sau reprezentantul firmei ?
vedeti inatai care este situatia reala, ati fost sau nu trecuta in statele de plata. Daca nu ati fost trecuta, problema e mai complicata, dupa cum vi s-a spus si mai sus, dar toate rectificarile sunt in sarcina societatii ( a contabilei), nu a dvs.
daca ati fost trecuta in statele d eplata, este ceva mai simplu, trebuie doar inregistart contractul la ITM, tot de catre contabila firmei.
Daca nu s-a inregistrat contractul de munca una dintre probleme ar fi:
art1-Legea 130/1999 republicata:contractele individuale de munca incheiate (...) vor fi inregistrate, in termen de 20 de zile de la data incheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca,
dar daca nu s-au depus nici state de plata lunar in care sa fiti evidentiat, ar fi alta problema:
art.2 alin.2 lit.b-Legea 130/1999 republicata: angajatorii sunt obligaţi sa depună la inspectoratele teritoriale de munca la care se păstrează şi se completează carnetele de munca ale salariaţilor lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora.
In situatia expusa, acum cativa ani se practica acea "cumparare de vechime" pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani....
Daca tot ati lucrat fara forme legale, de ce nu mergeti direct in instanta pentru recuperarea vechimii si a platilor catre bugetul de asigurari sociale?
Carte de munca
virgula
sunt firma am un angajat si nu iam introdus cartea de munca decat de o luna doua cum pot proceda sa i introduc cartea de munca de cateva luni din urma ... (vezi toată discuția)