avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conditiile de iesire in tara ale unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conditiile de iesire in tara ale unui minor

Divortat, custodie comuna, copil minor. Mama copilului imi cere acordul pentru a pleca in strainatate cu copilul. Pana acum imi spunea locul si data pentru acord. Acum nu vrea sa-mi mai spuna ci imi cere un acord pe un an ca asa cere legea mai nou. Nu stiu daca conteaza, dar mama nu lasa copilul sa plece cu mine si nici nu-mi zice nimic de el.
Ma lamureste si pe mine cineva? Nu mai am dreptul sa stiu unde si cand pleaca copilul meu? Sunt tata doar ca sa platesc pensie?
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 12:30, 27 Octombrie 2016
Mama copilului nu doreste sa-mi dea informatiile cu privire la locul si data calatoriei pentru ca nu o mai obliga legea. Mi-a transmis o hartie prin posta semnata de o doamna avocat sa-i dau pana la sfarsitul saptamanii acordul pentru un an, in caz contrar se va duce la instanta. Ce sa fac?
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
wakeupdolores, utilizator
Mama copilului nu doreste sa-mi dea informatiile cu privire la locul si data calatoriei pentru ca nu o mai obliga legea.


Aiurea. Ca nu mai trebuie sa fie scris in acord exact destinatia, asta nu inseamna ca nu trebuie sa stiti de copil.
Deci.. scrieti-i avocatei ca nu vi s-a comunicat destinatie, perioada, scopul calatoriei asa ca nu aveti cu ce sa fiti de acord ca nu vi s-a cerut parerea asupra calatoriei.
Va multumesc.
wakeupdolores a scris:

in caz contrar se va duce la instanta. Ce sa fac?

Dar nu trebuie să vă fie frică de judecată, dacă nu are dreptate nu va câștiga.
Trimiteți-i și dvs un răspuns scris cu confirmare de primire.
Imprimați răspunsul în dublu exemplar și căutați 2 martori ca să-l semneze, iar 1 exemplar să-l păstrați ca să aveți probe de bună-credință în instanță.
Comunicați numai prin e-Mail, sau prin poștă cu martori cum v-am spus mai sus.
Dacă veți avea probe reprezentând înscrisuri, veți câștiga procesul, și-i va fi respinsă acțiunea.
`
FOARTE IMPORTANT, dacă locuiți în județe/orașe diferite, potrivit art. 107 din NCPC, trebuie să vă cheme în judecată la judecătoria dvs de domiciliu, adică la domiciliul pârâtului.
Dacă depune cererea la judecătoria unde are ea domiciliul, invocați prin întâmpinare sau separat EXCEPȚIE de necompetență teritorială.
`
Autoritatea părintească în comun obligă părinții să ia deciziile importante în comun.
Părinții își vor da reciproc acordul cu privire la plecările în străinătate cu minorul, cu condiția ca părintele interesat să-l notifice în scris atât prin poștă cu confirmare de primire, cât și prin e-mail, cu privire la destinație, data plecării și trecerii frontierei, durata șederii, data întoarcerii și intrării în țară, menționându-se adresa și nr. de telefon fix(dacă este) unde este găzduit copilul, sau nr. de tel mobil din țara respectivă din străinătate și cine îl mai însoțește pe minor. Acordul dat de părintele nerezident și invers, va fi dat prin act autentic notarial în localitatea de domiciliu al părintelui care încuviințează și nu în localitatea părintelui solicitant.
Dacă parte din aceste condiții nu le îndeplinește, aveți dreptul de a refuza să-i dați încuviințare de a părăsi țara.
Nu sunteți obligat să-i dați pentru 1 an, ci numai dacă vreți.
Legea nouă doar permite părintelui nerezident ca în cazul că vrea, să-i poată da acord și pentru 1 an de zile, dar dorința și bunăvoința nu se transformă în regulă.
Va multumesc Dapix. Fosta sotie e sfatuita mereu de un alai de avocati, dansa avand o sitiuatie materiala mult mai buna ca a mea. Eu nu am timp sa stau de dimineata pana seara la judecator si nici n-am bani sa tot dau la avocati. As fi cel mai fericit ca tot timpul petrecut in fata judecatorului sa fie transformat in timp petrecut cu copilul meu. Dar eu am ajuns sa fiu tata ca sa platesc intretinere, sa dau acorduri si sa raspund la citatii in instanta. Voi face cum am fost sfatuit.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
wakeupdolores, utilizator

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Procura notariala - iesire minor din tara mihai_adrian mihai_adrian Buna ziua. Am si eu o situatie. Am divortat, si in urma divortului instanta a hotarat custodia comuna a copilului cu domiciliul la mama. Fosta sotie m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului againstPAS againstPAS Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa: - legea spune ... (vezi toată discuția)