avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari are dreptul sa foloseasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari are dreptul sa foloseasca proprietatea comuna ?

Sau trebuie sa se limiteye la prevederile legii 230 / 2007 , adica sa gestioneye si sa administreye proprietatea comuna .
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2016
albuemanoil, utilizator
Cel mai recent răspuns: albuemanoil , utilizator 13:03, 25 Octombrie 2016
Sunteti in eroare din mai multe puncte de vedere:
1. Intrebarea dumneavoastra nu este clara, asa cum sustineti
2. Aici pe forum nu ne-am propus sa tinem cursuri si sa rezolvam culegei de probleme pentru admitere la scoli inalte
3. Proprietatea comuna, ca si proprietatea individuala, nu o stabileste nimeni din asociatie prin acord, statut sau alte asemenea.

Ca sa va edificati asupra acestui ultim punct va sugerez sa cititi legea 230/2007. Redau doar o parte din art. 3, poate va starneste curiozitatea sa cititi apoi toata legea:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată -cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor sau scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
da , este corect citata legea 230 /2007 , dar este generalitatea.particularitatea este stabilita de proprietarii acestei proprietati comune in acordul de asociere conform HG1588 /2007 art.6(3)d , unde se spune ca se enumera si (atentie !) se descrie proprietatea comuna ! mai trebuie sa spunem ca HG 1588 stabileste cum se aplica legea 230 /2007 . deci , din punctul meu de vedere si al legislatiei proprietatea comuna ce urmeaza a fi gestionata si administrata de catre asociatie este BINE DEFINITA . orice adaugire sau eliminare se face cu acordul proprietarilor proprietatii comune asa cum stabileste legea. salariatii asociatiilor care stabilesc cu de la sine putere ce si cum se administreaza , nerespectand acordul de asociere , comit un ABUZ IN FUNCTIE si vor raspunde in fata legii pentru eventualele prejudicii aduse proprietarilor
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
albuemanoil, utilizator
Stimate domn albuemanoil,

O intrebare simpla: ce este in opinia dvs. (lasati definitia din legislatie), asociatia de proprietari ?
O fi un barbat, ori o fomeie?
Ati fost rugat insistent sa ne spuneti exact care este problema, ca asociatia de proprietari nu vrea sa respecte nush ce... Ce naiba, refuza asociatia de proprietari sa mearga pe casa scarii sau cum? Ce nu vrea asociatia sa faca domnule - dati-ne un exemplu ca sa pricepem si noi de pe forum.

Pentru @adimanea,
Si dvs. intelegeti gresit notiunea de proprietate comuna. Sa va fac sa pricepeti prin doua exemple:
Proprietarii unui bloc P+10 cu trei scari, are in componenta 120 de sapartamente (40 apt. pe scara) au hotarat sa se asocieze intr-o asociatie de proprietari.
Bun, asa cum stim, fiecare scara este construita cam la fel, are boxe, uscatoare, lift, casa scarii, subsol, si ce-o mai fi pe-acolo, insa toate sunt la fel.
In AG de constituire trebuie sa hotarati ca sediul social al as. prop. sa figureze la parterul uneia dintre scari, in uscator (sa zicem ca la scara din mijloc).
Ei daca, in uscatorul de la scara din mijloc figureaza sediul social, inseamna ca proprietarii din respectiva scara nu il mai pot folosi pentru scopul pentru care a fost proiectat / destinat, pe cand proprietarii de la celelalte scari pot folosi fara probleme uscatoarele din dotare. Pot fi "compensati" in vre-un fel acesti proprietari? Aveti o propunere?

Aici vii dumneata si zici ca:
- as. prop. nu are sens sa inchirieze acel spatiu pentru ca oricum este al as. prop., ci il poate folosi cu titlu' gratuit - am inteles bine?
- proprietarii din scara in care figureaza sediul social nu au niciun drept sa perceapa o chirie pe acel spatiu, deoarece este proprietatea comuna a as. prop.(toate cele trei scari) - iar am inteles bine?

Acum vin cu al doi-lea exemplu:
- motorul liftului de la scara C s-a ars. Care sunt proprietarii care vor trebui sa contribuie cu fonduri pentru reparatia motorului? Doar proprietarii de la scara C sau toti proprietarii din as. prop. - pen'ca, ziceati ca este vorba de proprietatea comuna?

- un alt exemplu: in subsolul scarii B (cea din mijloc), se produce o avarie pe incalzire; va rog sa-mi explicati care sunt proprietarii care vor contribui cu fonduri pentru efectuarea reparatiilor?



Buna ziua! Va dau si eu un exemplu. Sunt trei scari la un bloc, 120 de apartamente constituite intr-o Asociatie. La scara trei, pe terasa se afla o antena de telefonie. Chiria platita Asociatiei cam 500 de euro pe luna, 6000 de euro pe an. Banii intra direct in contul Asociatiei. Credeti ca ii foloseste doar scara trei. Nu domnule,legea 230 prevede altceva. Si la bine si la rau cele 120 de apartamente sunt egale. Daca nu iti convine situatia, legea iti da voie sa te desparti si sa-ti faci propria asociatie pe un tronson de scara (in anumite conditii) . E ca intr-o casnicie, banii sunt la comun indiferent cine aduce mai mult sau cheltuie mai mult si la fel daca nu- ti convine poti sa te desparti. Ma repet, asa prevede legea, nu ca asa vreu eu. Toate cele bune!
Un om avea un cal iar calul nu avea nimic impotriva.
Dumneavoastra aveti o antena iar antena nu are nimic impotriva.
Aveti vreo problema cu calul, pardon, cu antena?

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Chirii spatii comune locatari gekura gekura 1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de libera asociere (constitutional) se respecta in romania? ContSters184021 ContSters184021 Dupa desfiintarea C.A.P.-urilor si reconstituirea prin titlurilor a proprietatilor individuale asupra terenurilor, apare Legea 230/2007 (a asociatiilor de ... (vezi toată discuția)