La problema cu antena:
Asociatia noastra este relativ mare si are in componenta 11 blocuri (19 scari).
Pe unul dintre blocuri - specific, bloc P+10, cu o singura scara. Chiria, undeva la suma data in exemplu dvs.
Intrebare: suma provenita din chirie trebuie sa fie impartita la toti cei peste 500 de proprietari?
Mai mentionez ca asociatie noastra este desfasurata pe o suprafata de cca 4 hectare (aproximativ un patrat cu latura de 200 m). In aceste conditii, considerati ca ar fi ok ca cei 500 de euro sa fie repartizati la toti proprietarii, unii dintre ei nici nu vad bine antena de pe blocul cu pricina?
Exemplul dat de dvs. este bun, numai daca cele trei scari formeaza acelai bloc, terasa este comuna din cate stiu. Dar ce te faci daca cele trei scari sunt in as. prop. diferite? Crezi dumneata ca ceilati proprietari "vad" vre-un sfantz?
Putem discuta si pe exemplele date de mine in cealalta postare?
Am pus niste intrebari de bun simt si dvs. veniti cu un contra exemplu. Haideti sa discutam pe rand toate exemplele data, inclusiv cel cu omul si calul propus de catre @Adriantot si ne lamurim, da?
Excelent pusa problema , domnul meu ! dupa parerea mea , banii trebuie sa revina detinatorilor de cote-parti indivize din terasa pe care este amplasata antena . terasa in discutie nu este proprietate comuna pentru toti membrii asociatiei. deci... nu este proprietatea comuna administrata si gestionata legal de asociatia de proprietari . cota de detinere cote-parti indivize este atestata de actele notariale de proprietate si nu de mofturile unuia si altuia !
sa stiti insa ca si domnu ADIMANEA are dreptate ! cele trei pozitii , albuemanoil , adimanea , adam grecu se pot armoniza doar daca admitem ca terasa blocului unde este antena nu este proprietatea comuna a tuturor celor 500 membri si , deci nu poate fi gestionata si administrata LEGAL de asociatie.nu toti cei 500 membri detin conform actelor notariale de proprietate cote- parti indivize de proprietate !
Buna ziua! Din cele mentionate de dvs Asociatia este constituita din 19 scari, deci conform legii banii din chirie intra in fondul de reparatii care este unic pt. intreaga asociatie. Normal ca proprietarii din scara pe care este amplasata antena ar vrea sa ia ei toti bani dar in conditiile de fata nu se poate. Asa cum v-am spus alta era situatia daca scarile se constituiau in asociatii separate, in anumite conditii ( posibilitatea contorizarii scarii separat de bloc, etc.) Mai trebuie tinut si cont de prevederile contractului incheiat cu proprietarul antenei, pt ca el l-a incheiat cu intreaga asociatie si probabil pe o perioada lunga etc. Pe scurt, in exemplele prevazute de dvs. daca o asociatie este constituita din mai multe scari, respectiv mai multi proprietari, toti proprietarii sunt obligati sa participe la reparatia proprietatii comune, indiferent care este aceasta si la ce scara trebuie reparata. Altfel sta situatia daca scarile se constituie in asociatii separate, lucru pe care eu il recomand tocmai pt. a nu exista probleme de genul prezentate de dvs. In concluzie solutia este sa va despartiti in mai multe asociatii., acolo unde este posibil. Cu respect, va doresc o zi buna!
Pt dl albu emanoil. Domnule va repet asocierea intr-un condominiu este determinata de existenta proprietatii comune, indivizibil legata de existenta proprietatilor individuale detinute de proprietari. Deci aceasata cota parte nu este individualizata asta este a mea asta este a ta, ea este in indiviziune si nu ai cum sa iesi din ea. Deci terasa este a tuturor in niciun caz numai a celor de la ultimul etaj. Pai, astfel intaraea in bloc este numai a celor de la parter?. Pt cei care au posibilitatea exista mai multe manuale speciale pt. asociatii gen 100 de intrebari si raspunsuri, etc. unde puteti gasi raspunsuri la intrebarile care va macina. Dar cel mai usor din pct. meu de vedere este sa cititi legea 230/2007 si Normele de aplicare a acesteia. Va doresc numai bine