avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fortare demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fortare demisie

Am fost angajat la o firma de administrare imobiliara timp de aproape 30 de zile fara perioada de proba. Pe scurt sau intamplat urmatoarele: nu am semnat fisa postului,nu am semnat regulament de ordine interioara,nu am semnat fisa de protectia muncii si fisa psi,am fost angajat ca administrator tehnic pentru o anumita cladire si trimis timp de 2 saptamani la o alta cladire de la care pleca administratorul si care trebuia preluata de alt coleg prin proces verbal,perioada de sedere la acest post sa prelungit cu inca 2 saptamani(corespunde cu plecarea in concediu a directorului tehnic -seful meu direct si revenirea acestuia la serviciu )
la inceputul careia am avut o intrvedere cu directorul tehnic si directorul general, unde acesta din urma afost instintat de activitatea pe care urma sa o prestez pana la venirea directorului tehnic din concediu si binenteles o informare despre locul de munca pentru care am fost angajat.Din acest moment lucrurile au luat o intorsatura ciudata,si anume: in continuare actele enumerate mai sus erau nesemnate ,ca sa nu mai spun ca la locul de munca provizoriu nu aveam nici o competenta nepreluand cladirea cu proces verbal,am inceput sa primesc ordine de la persoane care nu aveau competenta sau care reprezentau proprietarul cladirii (deci nu se faceau pe cale ierarhica),supervizorul de la curatenie si paza impreuna cu reprezentanta proprietarului mi-au sugerat sa desfasor o activitate de administrare a cladirii (nicidecum doar cea de mentenanta cu care fusesem insarcinat de diectorul tehnic) eu spunandu-le ca nu am competenta nepreluand cladirea cu proces verbal.Respectivii au luat raspunsul meu ca pe o ofensa si au purces la indepartarea mea prin diferite mijloace (am fost supus unui stres continuu atat eu cat si persoana de la curatenie,eram verificat de cei de la paza cand veneam si cand plecam de la serviciu acestea fiindui raportate supervizorului,mi sa facut raport de catre supervizor (nu am fost instintat de continutul acestuia) si multe altele.Drept urmare al acelui raprt am fost chemat de catre sefa de la resurse umane la o sedinta (culmea doar cu 2 zile inainte de venirea sefului direct din concediu).Vreme de 20 de minute am explicat situatia in care ma aflam (la insistenta mea mi sa adus fisa postului sa iau la cunostinta si sa semnez,care pana la final a ramas nesemnata si se afla in posesia mea in original cu semnatura sefei de la r.u. si stampila) ,toate bune si frumoase pan cand a venit o d-sra jurista plus supervizorul de la paza si curatenie si reprezentanta proprietarului cladirii (oare trebuiau sa fie prezenti ,cel putin ultimii 2 care nu aveau nici o competenta asupra mea),dupa care discutia a denaturat mi sau adus acuze nefondate(si chiar daca erau fondate nesemnand nimic nu puteam sa fiu tras la raspundere),tipete si amenintari la inceput voalate apoi directe,discutia mergand pe aceasta panta inca 2 ore la sfarsitul carora d-sra jurista mi-a spus sa-mi dau demisia cu art. 55 ,lit.b si sa zic mersi ca nu-mi fac probleme si mai mari.La capatul acestor 2 ore si jumatate, socat si uluit de ceea ce mi se intampla, am cedat (greseala mea) si am scris demisia.Ulterior pe decizie am observat ca poate fi contestata in istanta, ba chiar un prieten mi-a spus ca pot sa-i dau in judecata si sa cer si daune .
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face.Va multumesc.
p.s.
Contestatia o pot face pana la 12 septembrie 2009
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:56, 28 August 2009
demisia am semnat-o iar martorii sunt cei care au asistat la discutie.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
dan70, utilizator
Perioada de preaviz este reglementata de codul muncii in articolele 73-75, dar si in alte articole privind concedierea si demisia.
Preavizul si drepturile angajatului in aceasta perioada difera, dupa modul de incetare a contractului individual de munca.
In cazul concedierii – preavizul dureaza in mod obligatoriu minim 15 zile, pentru functiile de executie, si de minim 30 de zile pentru functiile de conducere. Important: termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice. Exceptie: cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.
In cazul dvs dupa cate inteleg v-ati dat demisia, aceasta este, reglementata de art. 79 din C. muncii, contractul individual de munca se considera incheiat numai dupa implinirea termenului de preaviz. Durata preavizului se stabileste fie prin contractul de munca, fie prin contractul colectiv de munca aplicabil. Numai in aceasta situatie, angajatul poate sa renunte la perioada de preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contract, spre exemplu plata salariului.
In aceasta perioada contractul de munca isi pastreaza toate efectele: programul de lucru ramane de 8 ore, si poate scadea la mai putin – respective 4 ore, daca incetarea contractului de munca s-a facut prin concediere pentru motive care tin de angajat. Angajatorul poate sa renunte la preaviz, total sau partial, in caz contrar contractul individual de munca inceteaza numai dupa expirarea preavizului.
Deci, potrivit art. 73 coroborat cu art. 61 lit. c) si d), respectiv cu art. 65 si art. 66 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare la concediere:
• in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a sa, fapt ce nu permite indeplinirea atributiilor corespunzatoare locului de munca ocupat;
• in cazul in care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat (fac exceptie persoanele care se afla in perioada de proba;
• pentru motive care nu tin de persoana sa, din unul sau mai multe motive fara legatura cu el (se are in vedere atat concedierea individuala
In baza art. 247 din Codul muncii, in fiecare contract individual de munca din tara, intra de drept, pentru situatiile aratate, dispozitiile art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006 care stipuleaza: “In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator”.
Daca ai fost concediata pentru motivele enumerate mai sus, ai fi avut dreptul sa absentezi 4 (patru) ore pe zi de la programul unitatii pentru a-ti cauta un loc de munca si vei fi platit pentru programul normal de lucru – de 8 ore pe zi.
Nicaieri nu se precizeaza concret cine si cum se stabileste programul de 4 ore (lacuna legislativa), in caszul demisiei dar, dupa parerea mea, cred ca programul trebuie stabilit de comun acord intre parti, deoarece este o situatie atipica – angajatul se afla in cautarea unui alt loc de munca.
Presupun ca ai cerut un anume interval orar pt a avea timp dupa-amiaza sa-ti cauti alt job sau pt a te prezenta la interviuri. Incearca sa explici angajatorului faptul ca programul hotarat de el te dezavantajeaza pt ca interviurile se tin – de regula – in intervalul in care dumnealui vrea sa fii la serviciu.
Mult succes.
Totusi Codul Munci mai prevede:
La art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare care prevede urmatoarele:
Art. 40. Principalele drepturi şi obligaţii ale angajatorului:
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
iar la Art.40 alin.(2) lit.”c” Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra si ca m-ati ajutat :) As mai avea o intrebare : daca imi bag concediu medical in preaviz mi se poate intampla ceva ?...adica sa nu am surprize din partea lor sau sa imi faca ceva pe cartea de munca :|... multumesc anticipat
Din pacate concediul medical, nu e o solutie, acesta doar suspenda contractul de munca si implicit efectuarea preavizului, dupa termenarea concediului tot trebuie sa efectuati zilele ramase de preaviz
Sotul meu se confrunta cu o mare problema. Are 58 de ani si este angajat la o firma particulara de peste 10 ani. Ieri, cand a solicitat concediu de odihna, i s-a spus ca nu se aproba si ca trebuie sa ceara trimiterea in somaj - cu promisiunea ca va fi reangajat imediat, cu acelasi salariu, la o alta firma a aceluiasi angajator.
Mentionez ca, datorita stressului la care a fost supus in ultimii ani (datorita faptului ca este singurul angajat care depaseste varsta de 40 de ani), sotul meu a suferit un preinfarct, urmat de diabet - in ciuda faptului ca nu are antecedente in familie.
In plus, acum cateva luni a fost diagnosticat cu stres psihic primar.
In ciuda acestor probleme de sanatate, sotul meu a continuat sa lucreze la fel de intens, depasindu-si anual target-ul. A lucrat pana si in luna in care a fost in concediu medical !
Apelez la un sfat, deoarece sunt disperata iar el este prea speriat, ca sa se mai poata interesa despre ce se poate face in astfel de situatii.
Luni trebuie sa semneze cererea de plecare in somaj.
Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor sarlota sarlota Am fost data afara incepand cu data de 01.12.2009 Lucrez in domeniul farmaceutic. As putea sa mai stau daca intru in concediu medical? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)