avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fortare demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fortare demisie

Am fost angajat la o firma de administrare imobiliara timp de aproape 30 de zile fara perioada de proba. Pe scurt sau intamplat urmatoarele: nu am semnat fisa postului,nu am semnat regulament de ordine interioara,nu am semnat fisa de protectia muncii si fisa psi,am fost angajat ca administrator tehnic pentru o anumita cladire si trimis timp de 2 saptamani la o alta cladire de la care pleca administratorul si care trebuia preluata de alt coleg prin proces verbal,perioada de sedere la acest post sa prelungit cu inca 2 saptamani(corespunde cu plecarea in concediu a directorului tehnic -seful meu direct si revenirea acestuia la serviciu )
la inceputul careia am avut o intrvedere cu directorul tehnic si directorul general, unde acesta din urma afost instintat de activitatea pe care urma sa o prestez pana la venirea directorului tehnic din concediu si binenteles o informare despre locul de munca pentru care am fost angajat.Din acest moment lucrurile au luat o intorsatura ciudata,si anume: in continuare actele enumerate mai sus erau nesemnate ,ca sa nu mai spun ca la locul de munca provizoriu nu aveam nici o competenta nepreluand cladirea cu proces verbal,am inceput sa primesc ordine de la persoane care nu aveau competenta sau care reprezentau proprietarul cladirii (deci nu se faceau pe cale ierarhica),supervizorul de la curatenie si paza impreuna cu reprezentanta proprietarului mi-au sugerat sa desfasor o activitate de administrare a cladirii (nicidecum doar cea de mentenanta cu care fusesem insarcinat de diectorul tehnic) eu spunandu-le ca nu am competenta nepreluand cladirea cu proces verbal.Respectivii au luat raspunsul meu ca pe o ofensa si au purces la indepartarea mea prin diferite mijloace (am fost supus unui stres continuu atat eu cat si persoana de la curatenie,eram verificat de cei de la paza cand veneam si cand plecam de la serviciu acestea fiindui raportate supervizorului,mi sa facut raport de catre supervizor (nu am fost instintat de continutul acestuia) si multe altele.Drept urmare al acelui raprt am fost chemat de catre sefa de la resurse umane la o sedinta (culmea doar cu 2 zile inainte de venirea sefului direct din concediu).Vreme de 20 de minute am explicat situatia in care ma aflam (la insistenta mea mi sa adus fisa postului sa iau la cunostinta si sa semnez,care pana la final a ramas nesemnata si se afla in posesia mea in original cu semnatura sefei de la r.u. si stampila) ,toate bune si frumoase pan cand a venit o d-sra jurista plus supervizorul de la paza si curatenie si reprezentanta proprietarului cladirii (oare trebuiau sa fie prezenti ,cel putin ultimii 2 care nu aveau nici o competenta asupra mea),dupa care discutia a denaturat mi sau adus acuze nefondate(si chiar daca erau fondate nesemnand nimic nu puteam sa fiu tras la raspundere),tipete si amenintari la inceput voalate apoi directe,discutia mergand pe aceasta panta inca 2 ore la sfarsitul carora d-sra jurista mi-a spus sa-mi dau demisia cu art. 55 ,lit.b si sa zic mersi ca nu-mi fac probleme si mai mari.La capatul acestor 2 ore si jumatate, socat si uluit de ceea ce mi se intampla, am cedat (greseala mea) si am scris demisia.Ulterior pe decizie am observat ca poate fi contestata in istanta, ba chiar un prieten mi-a spus ca pot sa-i dau in judecata si sa cer si daune .
Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face.Va multumesc.
p.s.
Contestatia o pot face pana la 12 septembrie 2009
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:56, 28 August 2009
Stimata doamna, in primul rand ce trebuie dv. sa stitii este faptul ca nu exista o asemenea "cerere de plecare in somaj", angajatorul sotului dv. are la dispozitie posibilitatea concedierii sotului dv. pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, prin desfintarea postului pe care acestail ocupa, in acest sens angajatorul trebuie sa ii acorde sotului dv. un preaviz de 20 de zile si minim un salariu compensatoriu (daca contractul coletiv de munca la nivel de unitate nu prevede mai multe salari compensatorii) dupa care sotul dv. va deveni somer, mare atentie la ce se va intampla luni daca sotul dv. isi semneaza demisia sau semneaza incetarea contractului cu acordul partiilor nu va bebeficia nici de somaj nici de salariul compensatoriu,
Avand in vedere situatia expusa de dv. poate e mai bine asa, angajatorul sa desfinteze [postul sotul dv. va intra in somaj si va primi si un salariu compensatoriu deci poate sa profite o luna de zile de un bine meritat concediu ......si sa nu uitati la momentul incheierii contractului de munca din orice cauze sa solicite plata zilelor de concediu nefectuat ....
1. Nu se semneaza cerere de plecare in somaj, nu exista asa ceva. Fiti atenta sa nu fie pacalit de angajator! Sa nu semneze nici o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) si nici demisie!
2. Angajatorul poate lua masura reducerii numarului de salariati, daca interesele firmei o cer.
3. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) cu art.65 din Codul muncii (desfiintare post).
4. Pentru asta, angajatorul trebuie sa-i acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare, preaviz in care va lucra numai 4 ore pe zi si va fi platit 8 ore. Daca angajatorul este de acord poate lucra 10 zile a 8 ore si 10 zile sa stea acasa.
5. La terminarea preavizului va primi decizia de concediere, carnetul de munca, nota de lichidare, adeverinta tip pentru Somaj, o compensare de un salariu lunar si toate drepturile salariale la zi.
6. Daca in perioada preavizului are concediu medical, preavizul se prelungeste cu zilele ramase neefectuate.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru promptitudine. Vreau sa va mai intreb daca poate refuza sa semneze o astfel de cerere (i s-a solicitat ca el sa ceara plecarea in somaj, deoarece angajatorul nu are motive de concediere)?
In caz afirmativ, ce se poate intampla?
Concediul medical pentru Incapacitate temporara de munca (pe care l-a refuzat, pana acum, deoarece nu voia sa-si intrerupa activitatea), ar putea fi o alternativa ?
Faptul ca s-a imbolnavit datorita conditiilor in care munceste, nu obliga angajatorul la nimic?
Stimata doamna, nu-l lasati pe sot sa fie dus cu "zaharelul" de acei sefi..
Va confirm si eu:
nu exista nici-o cerere pe care sa o faca angajtul pentru a pleca in somaj!

O cerere facuta de un angajat (in sensul incetarii contractului) poate fi doar de demisie (art 79 codul muncii) sau de incetare conrtact cu acordul partilor (art 55 lit b).
Aceste cereri ale angajatului exclud dreptul de a beneficia de somaj.

sa nu cedeze acestor presiuni si sa nu faca nici-o cerere, legal nu i se poate intampla nimic si nu il pot forta sa scrie, dar pot exista desigur presiuni si sicane, ca de acestea dupa cum mai zicea cineva pe forum, nu ne apara si nu ne fereste legea.

Sa ii spuna clar si calm angajatorului ca dansul nu are nici-un interse si nu doreste sa inceteze munca acolo, si ca daca nu mai este nevoie de el, sa i se desfiinteze postul si sa-l concedieze ei, asa cum este legal. Adica sa ii fac instiintarea scrisa de preaviz de 20 ziel lucratoare si sa il concedieze individual cf art 65 alin 1 din codul muncii.
In urma unei astfel de concedieri (art 65) sotul va putea apoi sa depuna dosar la somaj.

Daca are un conecdiu medical, sa il depuna la societate (eventual cu o cerere cu nr de inregistrare, ca sa aiba dovada depunerii).
Societatea este obligata sa plateasac concediul medical, iar in perioada medicalului nu are dreptul sa dispuna conecedierea.
Astfel se va mai amana putin data concedierii.Intre timp poate se mai linisteste si va putea face fata mai bine presiunilor.

referitor la problemele medicale, din pacate legea este cam restrictiva la incadrarea acestor boli la boli profesionale...
Datorita amabilitatii cu care mi-ati raspuns, imi permit sa revin cu urmatoarele precizari:
Acum am aflat ca este vorba de acceptarea incetarii contractului de munca si intrarea in somaj - cu promisiunea ca va fi reangajat imediat, cu acelasi salariu, la o alta firma a aceluiasi angajator.
Motivatia: legislatia ofera avantaje celor care angajaza someri cu varsta > de 50 de ani.

De asemenea, incerc sa detaliez istoricul acesteib situatii.
Deci, pe fondul unei activitati extrem de stresante (director vanzari), in urma cu patru ani sotul meu a suferit in pre-infarct. Din acel moment, desi si-a reluat activitatea dupa doar trei saptamani, relatia lui cu seful direct (anterior extrem de buna) s-a racit considerabil.
Mai mult, in ciuda faptului ca a continuat sa-si depaseasca anual target-ul contractual, climatul a devenit atat de tensionat incat starea lui de sanatate s-a deteriorat si mai mult: a facut diabet. Cu toate acestea, a continuat sa munceasca la fel de intens, fara concedii medicale si cu dconcedii de odihna de maxim 10 zile, in care continua sa rezolve problemele de servici.
Anul acesta, dupa ce s-a oficializat faptul ca economia romaneasca este in criza, situatia a degenerat in hartuieli zilnice, la adresa lui si a unei alte colege (singurii angajati care depasesc varsta de 40 de ani), in legatura cu locurile de munca.
Totusi, nu se punea problema incetarii efective a activitatii (sotul meu continuand sa aduca clienti in firma si sa incheie noi contracte), ci se incerca doar o "Optimizare a situatiei financiare".
Acum doua luni, s-a constat ca sufera un stres psihic primar si i-a dat concediu medical. La sevici, aceasta situatie a fost extrem de bine primita, deoarece aducea o economie considerabila - restul angajatilor fiind obligat sa-si ia concediu fara plata dar sa continue activitatea.
Problema a aparut in momentul in care medicul specialist a aflat ca sotul meu continua sa munceasca in timpul concediului medical si i-a impus repaos absolut. Prin urmare, dupa doua saptamani in care a facut delegatii, contractari, sedinte, etc., sotul meu a fost obligat sa-si diminueze efortul si sa-si petreaca urmatoarele doua saptamani de CM acasa (timp in care a continuat sa lucreze on-line).

Asa s-a ajuns la situatia actuala.
Apelul meu disperat se datoreaza faptului ca ma tem de un gest extrem si necugetat, deoarece isi vede periclitata perioada pe care o mai are pana la pensionare si constat ca a inceput sa-si piarda increderea in fortele proprii, precum si respectul de sine.
Eu il inteleg. La varsta lui si in conditiile actuale de pe piata muncii, va fi foarte greu sa se reangajeze....

Alte discuții în legătură

Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor sarlota sarlota Am fost data afara incepand cu data de 01.12.2009 Lucrez in domeniul farmaceutic. As putea sa mai stau daca intru in concediu medical? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului,concedierea lory98 lory98 Sunt chemata la servici pentru a-mi semna demisia din partea angajatorului pe motiv ca se desfiinteaza postul.Momentan sunt in concediu de odihna trimisa ... (vezi toată discuția)