Acum am aflat ca este vorba de acceptarea incetarii contractului de munca si intrarea in somaj - cu promisiunea ca va fi reangajat imediat, cu acelasi salariu, la o alta firma a aceluiasi angajator.
Motivatia: legislatia ofera avantaje celor care angajaza someri cu varsta > de 50 de ani.
va repet, pentru ca observ ca inca nu ati inteles exact:
cuvintele "acceptarea incetarii conrtactului" insemana incetare de comun acord (art 55 lit b) sau demisie (art 79)
Daca inradevar vor sa faca acea miscare cu somaj si reangajare. sotul nu este nevoie sa accepte nimic de fapt, ci doar sa semneze de primire o nstiintare de preaviz si apoi o decizie de concediere pentru desfiintare post data in baza art 65 codul muncii.
Deci daca i se da o instiintare de preaviz urmata de o decizie de concediere cu art 65, atunci va seman pe acestea, fiind o semnatura de luare la cunostinta (si nu un a prin care accepta incetarea conractului)
Sper ca am definit mai clar aceste aspecte foarte importante.
Apoi,
Nu cred ca in locul lui m-as baza asa mult pe acea reangajare :">
Daca ei au intentii curate, nu ar trebui sa refuze sa semneze de pe acum conractul de munca la cealata firma, cu o data de incepere ulterioara datei la care sotul ar putea inregistar dosarul de somaj. (oare ce salariu va avea pe acel contract?)
Si aceasta miscare(reangajare din somaj la alat firma) ar putea fi avntajoasa si pt sot, daca intradevar s-ar face asa, pt ca la angajare din somaj, cu contract pe duarta nedeterminata, si sotul ar mai beneficia de 30% din valoarea indemnizatiei de somaj pe timpul cat ar fi luat somaj.
Insa, :( , miscarea respectiva nu e chiar asa facila:
- dupa concediere cu art 65, soc actuala trebuie sa ii inchida cartea de munca si sa ii dea o adevreinta tip pentru somaj (asat mai dureaza ceva timp, 1 sapt, 2 sau chiar 3).
Dupa ce are aceste documente de-abia se poate inregistar dosrul la somaj.
Angajarea la cealata firma deci va rtebui facuta deabia peste vreo 2-3 saptamani
Firma 2 va putea face demersuri pentru obtinerea subventiei pentru angajarea de eprsoane peste 45 de ani, dar mai mult ca sigur cand va merge la AJOFM i se va spune ca aceste subventii anul acesta nu au avut fondurio suficiente, nu auputu da aceste subventii nici altra care le-au solicitat cu mult inainte, se parea ca s-au blocat aceste focnduri si nu se stie daca si cand ii vor inregistra dosarul pentru subventie...
Deci lucrurile nu sunt asa de sigure.
In rest nu mai stiu ce sfaturi sa va dau, cunosc manageri de vanzari mai tineri ca sotul dvs, cu competente deosebite, care au stat cu mult peste jumatate de an fara servici, sa stiti ... lucrurile pe paita muncii intradevar nu stau foarte bine, dar poate este mai uitl totusi sa caute alta firma ( nu subapreciati problemele de sanatatee), binenteles dupa ce obtine cel putin o concediere cu art 65, ca sa poata lua somaj.
In criza totusi sunt cautati oamenii care pot dovedi ca dau rezultate, mai ales ca acum vanzarile au scazut.