avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apei la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apei la pausal

Buna seara,
Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la pausal. De la asociatie mi s-a comunicat ca din cauza faptului ca nu am dus 3 luni consecutiv consumul de apa, mi se calculeaza la pausal apa pe acea perioada, chiar daca duc citirea apometrelor. Este normal sa platesc ceva ce nu am consumat?
Este legal asa ceva? Pot face ceva?
Multumesc anticipat.






Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:38, 27 Octombrie 2016
cristinutza_craiova a scris:
Pot face ceva?

Da, puteti. Sa aduceti la cunostinta administratorului indexul luna de luna.
timpuriu a scris:
ptr un restantier care in mod corect i se aplica penalizari ptr cotele neplatite si la regularizare se vede ca a consumat mai putin in perioada cat a fost penalizat ,se regularizeaza si penalitatile ptr consumul de apa aferent la cat a consumat in mod real?

Sunt lucruri diferite. Omul nu a dus trei luni indexul la asociatie si pentru aceasta perioada a trebuit sa i se ouna un consum, sa cum se practica in acea asociatie in baza unui regulament sau prin decizia comitetului luna de luna...
Iar neplata intretinerii si ajungerea in stare de restantier penalizabil este o alta problema pentru ca restantierul poate fi penalizat conform sistemului propriu de penalizari al asociatiei, chiar daca a dus apa luna de luna. Penalizarea nu este pentru apa ci pentru restante penalizabile. Daca cineva are obiectii asupra sumelor afisate pe lista de plata poate cere explicatii si poate contesta aceste sume in termen de maxim 10 zile de la afisare si nu dupa 3 luni de la afisare.
@ adriantot ,sunt doua lucruri diferite , asa este , dar omul plateste cat consuma asta este si rolul regularizari , ,(m-a inspirat exemplu domnului Grecu ) pleca propietarul in Germania unde sta 6 luni , uita sa faca cerere de scutire de la plata intretineri , ptr plata intretineri pe langa celelante cheltuieli se adauga si consumul de apa (necosumul ) de 10 mc lunar ,
la toata restanta se se adauga penalizari de 0.2/% /luna , vine omul acasa nu contesta celelante cheltuieli necontorizate dar cere regularizarea la apa ,si ce se constata ca a fost impuse la plata 60 de mc de apa neconsumati care au generat penalizari , consumul de apa se va regulariza ( adica ulterior v-a consuma 60 mc fara sa plateasca ) dar penalizarile ?
Sunt foarte utile regulamentele ptr repartizarea consumului de apa , dar acest regulament trebuie conceput mai realist ( ex , fiecare propietar sa declare la inceputul aplicari regulamentului , un consum mediu /lunar, care se va folosi ptr repartizarea consumului de apa ptr propietarii care nu isi declara consumul , citirea apometrelor sa se faca la o perioada de max 3 luni , etc)
Nu vreau sa par " Gica Contra" dar ce s-ar intampla cu consumatori de energie electrica daca furnizorul ar factura consumurile nedeclarate ,in functie de diferente sau ar impune un consum astrologic , si ar mai si penaliza aceste consumuri ( neconsumuri ) ,,,,,,un regulament se face si in spiritul legi ............cu stima
@timpuriu,
Cu ingaduinta dumneavoastra sa le luam pe rand.

Daca atunci cand a plecat in Germania a uitat, a fost grabit, ocupat cu pregatirile de plecare..., poate ca ar fi cazul totusi sa-si aduca aminte peste cateva zile dupa ce a ajuns in Germania. Mi s-a intamplat si mie sa uit sa platesc o factura scadenta pe 28 iulie si-am plecat in Austria pe 26 iulie. Mi-am adus aminte dupa cateva zile si, plecat fiind, am dat telefon in Romania si-am rezolvat problema, am anuntat...
Ce se intampla daca omul pleca 6 luni si uita complet de energia electrica? La intoarcere constata ca a fost debransat, avea de plata facturi, penalizari si daca voia energie electrica trebuia sa plateasca costul rebransarii care este destul de piperat. Si va pot da exemple cu multi furnizori.
Noi trecem proprietarul pe lista de plata, daca nu cunoastem indexul apometrului, cu 7 m.c./persoana. Sigur ca in afara de consumul de apa daca a uitat sa anunte asociatia ca nu locuieste nimeni in apartament, pe lista de plata mai apar si 5-6 lei/pers pentru energia electrica plus 7 lei/persoana pentru salubritate. Inmultiti aceste sume cu 1-2-3-7 persoane din acel apartament si vedeti ca e bine sa-si aduca aminte.
Nu avem pretentia sa ne anunte inainte de a pleca dar macar pana la afisarea listelor lunare. Adica, de exemplu, listele pentru luna septembrie le-am afisat pe 18 octombrie. Daca anunta la asociatie pana in 17 octombrie cand am definitivat listele si ne sunea ca este plecat in Germania de la 2-7-14 septembrie iar apartamentul este gol, sigur ca figura pe toata luna septembrie cu zero peroane si normal cu zero lei la apa, energie electrica si salubritate. Cu acea ocazie putea preciza ca va lipsi pentru mult timp, multe luni si ca ne va anunta cand va reveni in apartament. Era suficient si-l treceam cu zero persoane 6 luni sau 10 ani pana revenea.
Noi regularizam consumul pentru cei ce uita sau nu pot transmite consumul de apa 1-2 maxim 3 luni, in urmatoarele 1-2-3 luni, Dar aceasta regularizare este o exceptie si nu cred ca este corect ca cineva sa-si faca un obicei sa nu transmita apa decat odata la cateva luni asa cum se spune in primul mesaj.
Cat despre regulament, fiecare asociatie de proprietari este libera sa-si elaboreze si sa adopte in comitetul executiv un regulament cat mai realist, mai bun, cat mai apropiat de realitatea din acea asociatie. Aveti toata libertatea sa-l faceti cat mai util. Sa-l modificati pe parcurs dupa luni sau ani de experienta.
dar ce s-ar intampla cu consumatori de energie electrica daca furnizorul ar factura consumurile nedeclarate ,in functie de diferente sau ar impune un consum astrologic , si ar mai si penaliza aceste consumuri ( neconsumuri )

Daca vreti incercati. Daca nu ma credeti cititi regulamentele furnizorului, contractele dintre furnizorul de energie electrica si consumator si aflati ca:
- daca reprezentantul furnizorului nu are acces la index, va factura conform contractului, cea mai utilizata metoda fiind consumul stabilit in aceeasi luna din anul precedent. Iar daca nu platiti sigur ca se aplica penalizari, se mai fcaureaza inca o luna iar la a treia factura neachitata se pricedeaza la debransare din afara apartamentului. Asadar nu un consum astrologic ci tot atat cat a consumat alta data.
In regulamentul nostru de apa am stabilit 7 m.c. apa/persoana, pentru cei ce nu aduc indexul lunar, pentru ca acesta este consumul mediu de persoana in asociatia noastra. Nu e nimic astrologic, e un consum normal, mediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Plata apa Viorel Ariton Viorel Ariton Vreau sa stiu daca exista o lege sau regulament care reglementeaza ca locatarii care nu dau citirea contoarelor de apa,sa fie taxati cu doar 5 mc de apa rece ... (vezi toată discuția)