avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate scoate dreptul de proprietate de catre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate scoate dreptul de proprietate de catre uzufructuar?

Asa cum spune si titlul, as vrea sa stiu daca dreptul de proprietate poate fi scos de catre mama mea, care are drept de uzufruct pe o garsoniera unde sunt trecuta ca fiind nud proprietar. Ea vrea sa ma dezmosteneasca deoarece nu mai vreau sa tin legatura cu parintii mei care m-au terorizat si abuzat emotional ani buni la rand si nu s-au comportat ca niste parinti normali, ei avand totodata niste probleme psihice destul de grave. In fine, astea sunt detalii care nu stiu cat conteaza dar ma intereseaza daca poate si cum? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2016
justme890, utilizator
Cel mai recent răspuns: justme890 , utilizator 22:11, 27 Octombrie 2016
A fost instituit un drept de uzufruct, un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, temporar, esentialmente derivat.

Cazurile de incetare ale acestui drept sunt expres si limitativ prevazute de lege.

Dumneavoastra nu inovcati unul dintre motivele care conduce la inceterea dreptului de uzufruct.

Uzufructul poate inceta daca uzufructuarul prinicinuieste stricaciuni ori deterioreaza bunul aflat in posesia sa.

Altminteri, conventia incheieta, in ceea ce priveste uzufructul, produse efecte juridice.

Relatiile conflictuala nu determina inceterea acestui drept.

Succes.

Multumesc frumos pentru raspuns dar nu stiu daca am inteles bine. Doar dreptul de uzufruct poate inceta, nu si titlul de nud proprietar si asta daca s-au produs stricaciuni? Dar ea daca ma da in judecata (pentru ca asta cred ca intentioneaza sa faca), poate castiga pe motiv ca eu nu vreau sa mai tin legatura cu ei (sau cine stie ce mai inventeaza) si sa-mi fie anulat dreptul asupra proprietatii? Mentionez ca la garsoniera asta am contribuit si eu cu bani, garsoniera fiind cumparata abia acum 5 ani.

[ edit : sters citat anterior ]

trandafir2, moderator
S-o luam altfel..cum ati ajuns dvs nud proprietar și mama uzufructuar?
Încă o data va zic, ca nu țineți legătura cu parintii nu e motiv pt a nu mai fi nud proprietar.
Ca vrea sa va dezmosteneasca.. ce ati mai avea de moștenit?
Gi-Jane2,

Am pus fiecare bani pentru garsoniera insa in contractul de vanzare-cumparare nu e mentionat cine si cat a pus. Asadar, garsoniera a fost cumparata punandu-si fiecare cate o parte, iar la notar am cazut de acord ca ea sa aiba drept de uzufruct... si doar atat. Garsoniera a fost cumparata de la niste persoane din afara familiei, deci nu are nici o treaba proprietarul anterior cu noi.

De mostenit nu stiu ce altceva as putea sa mai mostenesc decat datorii. Si mai are tatal meu un apartament dar la care mai au dreptul si niste frati vitregi. Dar din partea mamei, nu am de mostenit nimic.

[edit: sters citat anterior; @justme890 nu mai citati mesajul imediat anterior]
trandafir2, moderator
Veti fi si pe mai departe nud proprietar indiferent cat se perpeleste mama, dupa decesul ei, daadecedeaza inainte, veti fi proprietar pe deplin.
Dupa tatal dvs, daca va e tata in acte si vorbim de averea lui, dvs si mama ( daca ii mai e sotie) sunteti singurii mostenitori.
La mostenirea bunicilor, mai vin si frati de-ai parintilor dvs, dar asta e alta poveste.

Alte discuții în legătură

In ce situatii se mostenesc datoriile parintilor justme890 justme890 Sunt singurul copil la parinti si din motive diverse, refuz sa mai tin legatura cu ei. As vrea sa stiu daca datoriile pe care le vor face ei in timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Evacuare - uzufruct viager flory104 flory104 Am devenit proprietara de apartament in 2009 prin vanzare - cumparare, de la parintii mei catre mine, in contract avand uzufruct viager fiecare. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)