avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vreau sa stiu ce drepturi am la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vreau sa stiu ce drepturi am la locul de munca

Lucrez de aproximativ 8ani la o firma ca barman. In acte sunt "lucrator comercial". De aproximativ 5ani sunt obligata sa fac si munca unei femei de serviciu ,cind spun asta nu ma refer la curatenia la locul de munca,ci la faptul ca trebuie sa spal wc-ul angajatilor care lucreaza la depozitul de materiale a aceleasi firme.
Tot c-am de 5 ani imi revine tot mie obligatia sa fac focul in centrala iarna,cu gunoaie,cartoane si rumegus. Toata ziua miros a fum ca un om al strazii. Am folosit mai sus cuvintul "obligata",pentru ca se foloseste forma de santaj :"nu iti comvine,dute acasa,asteapta altii la rind"
Mentionez ca aceste sarcini nu imi sunt platite. Salariul e c-am acelasi de la angajare,doar obligatiile mele au crescut. La plata si aici e o incurcatura. Lucrez zilnic,fara concediu sau zile libere,mai exact 365/365. Lucrez cu concubinul meu pe aceasi gestiune cu program de la 5 -23. Am luat pentru a renova o casa materiale pe datorie. Datoria e pe numele concubinului,dar seful banii mi-i opreste mie,fara ca eu sa am cu ce dovedii ca platesc banii respectivi. Chiar si cind nu aveam datorie la firma salariul meu este dat concubinului meu,mie mi-au dat banii de trei ori in cinci ani.
Va mulțumesc din suflet daca puteti sa imi dati un sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 3 Noiembrie 2016
Eu pot afirma ca sunt cazuri izolate ..... aveti dovada ca s-a luat mita de catre inspectorii ITM ???
Are instalate în imobil echipamentele comercializate de firma patronului.poate sa zică ca le-a plătit. Cum pot eu dovedi?am eu dreptul sau altcineva sa-o intre în casa și sa 'îmi ceara socoteala inspectorului corupt?

Consider ca trebuie sa si dovedim ceea ce sustinem , pe suspiciuni toata lumea este corupta, chiar daca suntem pe un Forum unde nu ne plac utilizatorii care aduc jigniri unor institutii .
Doamnă, nu trebuie să fiți așa de resemnată. Nu pot să spun că situațiile noastre sunt chiar similare, dar și eu am căutat să-mi schimb serviciul și aveam 48 de ani. Nu vă dați bătută, încercați.Căutați în ziare, prin cunoștințe, prin listele de la AJOFM, prin orice mijloc. Nu e neapărat necesar să plecați de acolo înainte de a vă găsi altceva, dacă nu vă permiteți. E adevărat că poate să dureze, la mine a trecut aproape un an, dar trebuie să vă gândiți că trecerea timpului nu e în avantajul dumneavoastră.
Din pacate, astfel de situatii se intalnesc fara a putea generaliza.
Toti lucratorii trebuie sa inteleaga ca daca nu vor fi sesizate institutiile statului, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, niciodata nu se va iesi din situatiile descrise in aceasta discutie.
Daca in urma unui control efectuat de inspectori de la ITM sa zicem, situatia nu se schimba, se poate reveni la prima sesizare, de data aceasta adresata direct sefului institutiei. Daca nici de aceasta data nu se schimba nimic, sesizarea se poate face la Inspectia muncii ..., apoi la inspectorul general direct ..., apoi la ministerul muncii.
Pot fi introduse in sesizari si politia/ parchetul.
Daca aceeasi sesizare scrisa este semnata de mai multi lucratori, va atarna mai greu in fata conducatorului institutiei sesizate.

Alte discuții în legătură

Angajare fara carte de munca stoicamihail stoicamihail buna seara.din 2013 nu mai am servici dar tot de atunci am gasit de lucru ca agent de paza,insa nu am carte de munca nici asigurari sociale,pentru ca patronul ... (vezi toată discuția)
Exploatare la locul de munca alexaalexandra alexaalexandra Buna ziua am si eu niste probleme legate de locul meu de munca unde angajatii sunt exploatati la maxim si ITM-ul de cite ori au venit la sesizatile ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ContSters338154 ContSters338154 Domne,cui trebuie sa ma adresez sa: ~aduca la cunostinta patronului meu ca eu nu am nici o vina ca el nu are angajati suficienti si din aceasta cauza eu ... (vezi toată discuția)