felixtm a scris:
X si Y au facut un copil desi femeia Y inca nu terminase procesul de divort cu Z si asa ca au trecut copilul pe numele lor (???!!!)
Cand ati scris asta am crezut ca acest copil a fost trecut din parinti X si Y desi ar fi trebuit sa fie din parinti Y= mama si Z = sotul mamei din momentul nasterii copilului (conform art 53 c fam - "copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei" ).
Dar apoi ati scris asta:
felixtm a scris:
Atat stie persoana aceea ca tatal biologic (nu Z care era doar in acte ) ci X a dus-o intr-un loc si a pus-o sa semneze un act , fiind mai nepriceputa a semnat fara sa stie ce.
Ori de aici rezulta ca, in mod corect, in acte apărea ca tata Z (sotul inca nedivortat al mamei) si nu X asa cum am crezut initial
Pai atunci - si tinand cont si de celelalte detalii (actul semnat la 18 ani) - imi trece prin minte o explicatie ...plauzibilă = Adoptia copilului major de catre persoana care a crescut-o in timpul minoritatii, persoana asta fiind Y (intamplator chiar tatal sau biologic care nu aparea insa si in acte).
Atunci ar capata o explicatie si actul acela semnat la 18 ani care putea sa fie foarte bine ...consimtamantul la adoptie.
Daca s-ar fi intamplat asa, atunci, intradevar s-ar fi intocmit un nou act de nastere in care la rubrica parinti ar fi fost trecut ...adoptatorul.
Actul de nastere initial se pastreaza, iar pe marginea lui se face mentiune despre noul act. (in certificatul nou insa, emis in baza noului act, nu se vede nimic. Mentiunile despre care vorbesc sunt in act, adica in registrul cu actele de stare civila al primariei, si nu in certificatul emis in baza actului.)
Intrebari:
Care este data nasterii copilului? (in functie de care se determina legislatia aplicabila)
X si Y s-au casatorit ori macar au trait impreuna dupa divorul lui Y de Z? Sau macar persoana in cauza a trait o vreme mai indelungata alaturi de tatal sau biologic, dincolo de ce scria prin acte? (sau altfel spus, exista indicii care sa sustina ideea ca persoana acesta a fost crescuta de X in timpul minoritatii?)
Cand a decedat mama Y: inainte sau dupa data actului semnat de persoana in cauza la varsta de 18 ani?
Exista cumva vreo neconcordanta intre locul nasterii trecut in noul certificat si locul in care persoana aceasta stie ca s-a nascut de fapt? Daca intamplator ea nu a trait tot timpul in acelasi loc (caz in care coincidenta face sa nu se "vada" mai nimic) atunci faptul ca are ca loc al nasterii localitatea in care domicilia la 18 ani si nu aceea in care isi aminteste ca ar fi trait la inceputul vietii, ar fi cumva proba faptului ca "scenariul" meu nu e chiar ...sarit de gard. (pentru ca, intr-o vreme, cel putin, in noul act se trecea ca loc al nasterii denumirea unitatii administrativ teritoriale care il intocmea - si asta putea sa difere de locul real al nasterii din pricina competentei teriotriale a instantei care incuviinta adoptia).