avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se pot modifica parintii in certificatul de nastere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se pot modifica parintii in certificatul de nastere?

Buna doresc sa ajut pe cineva si de aceea va rog sa imi raspunde-ti la o intrebare.

X si Y au facut un copil desi femeia Y inca nu terminase procesul de divort cu Z si asa ca au trecut copilul pe numele lor (???!!!) la 18 ani copilul a fost pus sa semneze de catre tata un act si de atunci in toate actele apare numai numele tatalui iar la mama liniuta.... pana si in certificatul de nastere (se poate asa ceva???!!! se poate elibera altul?) .
Intrebarea mea: Acum persoana aceea doreste ca mama lui sa fie trecuta iar in toate actele sa nu mai apara acea liniuta. Se mai poate face asa ceva? Parintii nu mai traiesc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:10, 4 Septembrie 2009
Mi se pare extrem de ciudat .Practic, asa cum prevede legea, filiatia fata de mama ar fi irevocabila. Totusi, ar fi exista calea recunoasterii de maternitate, insa mama est decedata actualmente. Trebuie descalcita aceasta poveste ..pare una cu multe necunoscute. Insa, nu ar fi exclus ca filiatia fata de mama sa nu fi fost de la inceput stabilita..cine stie. Poate a fost un copil gasit. Sa intrebati daca a vazut vreodata certificatul ei de nastere anterior semnarii acelui act. Liniuta aceea cred ca nu esxista i n documentele sale de identitate intamplator.

Legea spune cam asa:
Legatura juridica dintre un copil si mama sa poarta denumirea de maternitate sau filiatie fata de mama. Filiatia produce efecte juridice daca este stabilita in conditiile prevazute de lege. Modul in care se stabileste filiatia fata de mama prezinta deosebiri fata de modul in care se stabileste filiatia fata de tata. Stabilirea filiatiei fata de mama cunoaste aceeasi reglementare juridica, fie ca este din casatorie, fie ca este din afara casatoriei. Desigur, casatoria trebuie dovedita deosebit.

Problema stabilirii filiatiei poate fi ridicata in urmatoarele cazuri:
- cand nu exista concordanta intre posesia de stat si certificatul de nastere;
- cand copilul nu are nici certificat de nastere;
- cand are certificat, dar nu are posesie de stat.

In aceste situatii, copilul are la indemana o actiune in justitie pentru dovedirea filiatiei fata de mama, dupa cum orice persoana interesata poate contesta starea civila aratata de certificatul de nastere. De asemenea, mama isi poate recunoaste la randul ei copilul, in cazul in care acestuia ii lipseste atat certificatul de nastere, cat si posesia de stat.

In cazul adoptiei, pe baza hotararii irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent va intocmi, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti.

Vechiul act de nastere se pastreaza, pe el facandu-se mentiune despre noul act (articolul 21 alineatul 2 din OUG nr. 25/1997). Din aceste dispozitii legale rezulta ca dovada nasterii se face cu vechiul act de nastere.

Admiterea filiatiei fata de mama este actul prin care o femeie declara legatura de filiatie dintre ea si un copil despre care pretinde ca este al sau. Caracterele recunoasterii sunt urmatoarele:
- recunoasterea este un act declarativ de filiatie; Prin recunoasterea filiatiei nu se creeaza o situatie juridica noua, ci se confirma o stare deja existenta. Recunoasterea produce efecte retroactiv si fata de toata lumea;
- recunoasterea este un act irevocabil; Asa cum rezulta din art. 48 alin. 3 Codul Familiei, recunoasterea filiatiei este irevocabila, chiar si atunci cand se face prin testament;
recunoasterea este un act personal, in sensul ca nu poate fi realizat decat de catre mama sau cel mult de catre mandatar cu procura speciala si autentica;
recunoasterea este un act unilateral, deoarece produce efecte juridice numai prin exprimarea vointei de catre mama. De aici rezulta, implicit, ca nu este necesar consimtamantul persoanei in favoarea careia se face recunoasterea;
recunoasterea se face numai prin formele limitative prevazute de lege.

Pentru valabilitatea recunoasterii de maternitate este necesar ca mama sa aiba discernamant in momentul recunoasterii. Potrivit art. 48 alin. 1 din Codul Familiei se prevede ca recunoasterea filiatiei fata de mama poate interveni in urmatoarele cazuri: a) cand nasterea nu a fost inregistrata in registrul de stare civila; exista mai multe motive pentru care nasterea nu a fost inregistrata. Astfel, fie nu au fost registre de stare civila, fie inregistrarea nasterii a fost omisa, desi au existat registre de stare civila; b) cand copilul a fost trecut in registrul starii civile ca nascut din parinti necunoscuti (art. 22 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila).
Desi acum detine un certificat nou cu liniuta persoana respectiva sustine ca a vazut cand era copil si certificatul de nastere unde era trecut numele mamei.

Este mult prea complicat .
Va multumesc de raspunsuri
felixtm a scris:

X si Y au facut un copil desi femeia Y inca nu terminase procesul de divort cu Z si asa ca au trecut copilul pe numele lor (???!!!)


Cand ati scris asta am crezut ca acest copil a fost trecut din parinti X si Y desi ar fi trebuit sa fie din parinti Y= mama si Z = sotul mamei din momentul nasterii copilului (conform art 53 c fam - "copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei" ).

Dar apoi ati scris asta:

felixtm a scris:

Atat stie persoana aceea ca tatal biologic (nu Z care era doar in acte ) ci X a dus-o intr-un loc si a pus-o sa semneze un act , fiind mai nepriceputa a semnat fara sa stie ce.


Ori de aici rezulta ca, in mod corect, in acte apărea ca tata Z (sotul inca nedivortat al mamei) si nu X asa cum am crezut initial

Pai atunci - si tinand cont si de celelalte detalii (actul semnat la 18 ani) - imi trece prin minte o explicatie ...plauzibilă = Adoptia copilului major de catre persoana care a crescut-o in timpul minoritatii, persoana asta fiind Y (intamplator chiar tatal sau biologic care nu aparea insa si in acte).

Atunci ar capata o explicatie si actul acela semnat la 18 ani care putea sa fie foarte bine ...consimtamantul la adoptie.

Daca s-ar fi intamplat asa, atunci, intradevar s-ar fi intocmit un nou act de nastere in care la rubrica parinti ar fi fost trecut ...adoptatorul.
Actul de nastere initial se pastreaza, iar pe marginea lui se face mentiune despre noul act. (in certificatul nou insa, emis in baza noului act, nu se vede nimic. Mentiunile despre care vorbesc sunt in act, adica in registrul cu actele de stare civila al primariei, si nu in certificatul emis in baza actului.)

Intrebari:
Care este data nasterii copilului? (in functie de care se determina legislatia aplicabila)
X si Y s-au casatorit ori macar au trait impreuna dupa divorul lui Y de Z? Sau macar persoana in cauza a trait o vreme mai indelungata alaturi de tatal sau biologic, dincolo de ce scria prin acte? (sau altfel spus, exista indicii care sa sustina ideea ca persoana acesta a fost crescuta de X in timpul minoritatii?)
Cand a decedat mama Y: inainte sau dupa data actului semnat de persoana in cauza la varsta de 18 ani?
Exista cumva vreo neconcordanta intre locul nasterii trecut in noul certificat si locul in care persoana aceasta stie ca s-a nascut de fapt? Daca intamplator ea nu a trait tot timpul in acelasi loc (caz in care coincidenta face sa nu se "vada" mai nimic) atunci faptul ca are ca loc al nasterii localitatea in care domicilia la 18 ani si nu aceea in care isi aminteste ca ar fi trait la inceputul vietii, ar fi cumva proba faptului ca "scenariul" meu nu e chiar ...sarit de gard. (pentru ca, intr-o vreme, cel putin, in noul act se trecea ca loc al nasterii denumirea unitatii administrativ teritoriale care il intocmea - si asta putea sa difere de locul real al nasterii din pricina competentei teriotriale a instantei care incuviinta adoptia).
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
romascanu, moderator
Persoana s-a nascut in 1963 . La Petrosani . Acolo a crescut , acolo a semnat acel acte care cred si eu ca este asa cum ati zis Dvs. o adoptie , ceva , altfel nu stiu ce sa mai cred.
Parintii X si Y nu s-au mai casatorit dar au traiti impreuna pana la deces , copilul a crescut pana la 18 ani cu parintii biologici X si Y .
Actul a fost semnat de fata numai cu tatal desi mama era in viata si traiau impreuna. ( Se poate asa ceva?????!!! numa ciudatenii) .

Acum intreb : poate sa redobandeasca numele mamei in certificat?
Ce trebuie sa faca si unde trebuie sa mearga?

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
felixtm, utilizator
Nefericirea e ca eu, daca as vrea, nu m-as putea "holba" (oficial) in actul meu de nastere.
Dar prin zone de-astea din ...geografia zapacita a Romaniei (cam de prin zona despre care vorbiti) mi s-a intamplat odata ca functionarul sa ...iasa la o tigara. ;)

De ce avea pe masa registrul care trebuia sa fie arhivat?
Pentru ca i-am prezentat din partea unui notar (autoritate competenta sa o ceara) o cerere pentru eliberarea unui extras din actul de nastere (si vezi draga Doamne l-am prezentat personal ca sa nu rataceasca cu posta).
De ce ar face notarul o astfel de cerere? Bunaoara pentru dezbaterea unei mosteniri ...;)

Eu cred din ce in ce mai tare ca acolo a fost o adoptie.
Iata de ce:

Art. 80. - La întocmirea noilor acte de naştere, ca urmare a adopţiei ...

c) în cazul în care adopţia cu efecte depline este făcută de un bărbat necăsătorit sau de o femeie necăsătorită, rubrica privind tatăl (mama) copilului se completează cu numele şi prenumele celui care a adoptat, iar rubrica referitoare la mamă (tată) nu se completează;

Daca acolo a fost o adoptie, nu-si mai poate "recupera" mama.

Totusi, pentru a afla asta cu certitudine, ar trebui cunoscute actele care au stat la baza inscrierii mentiunilor din registrele de stare civila.
Asemenea acte se trimit insa la cererea instantelor, parchetului, politiei (si cam atat).

Prin urmare, eu as incerca (puteti apela la un avocat din zona) macar de amorul artei (adica pentru a ma apropia de adevar si nu neaparat pentru a castiga procesul) sa introduc pe rolul instantei una din actiunile prev. de legea actelor de stare civila (bunaoara de completare a actului de stare civila) ocazie cu care as ruga instanta sa solicite trimiterea documentelor in care mi-ar arde si mie sa-mi arunc o privire.

Cam asta ar fi ceea ce-mi trece prin minte acum.

Nu mai are nici un fel de ruda apropiata, cineva care sa aiba o explicatie despre ce s-a intamplat in jurul varstei de 18 ani?
A! Ar mai putea fi cercetate opisele alfabetice ale instantei din jurul anului in care a implinit 18 ani pentru a vedea daca exista o cerere de adoptie facuta de tata. E un pic de cautare a acului in carul cu fan dar e nu imposibil de gasit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Paternitate ceruta de tatăl copilului Maridor Maridor Va rog ajutați ma cu un răspuns. Am conceput un copil cu fosta mea iubita. Toate bune și frumoase pana am ajuns acasă la ea după naștere. A refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Se poate anula un certificat de nastere fara acordul mamei? Johnny71 Johnny71 Se poate anula un certificat de nastere al unui copil la cererea unui barbat care spune ca ar fi tatal copilului fara acordul mamei?copilul fiind trecut pe ... (vezi toată discuția)