avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... dispozitiile art.133 alin.(2) Cod proc. civ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

dispozitiile art.133 alin.(2) Cod proc. civ

Reclamanta este in strainatate de 10 luni! Formuleaza o cerere de chemare in judecata, care este redactata in Romania, paratul primeste citatie acasa (termen de judecata 28 septembrie a.c.), cererea fiind "semnata" de reclamanta dar aceasta se afla in Belgia cand a fost depusa la instanta!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 15:10, 30 August 2009
Deja, reclamantul a invocat nulitatea cererii de chemare in judecata in baza textului de lege care face obiectul acestei discutii! In acest sens va administara si probe cu inscrisuri cu specimene de semnatura ale reclamantei, care nu concorda cu specimenul de pe cererea de chemare in judecata. Ca in instantele de judecata se intampla lucruri bizare, asta o stiu de foarte multa vreme, de aceea sunt atatea procese pe rolul Curtii Europene pentru Drepturilor Omului!
tudorioan a scris:

Deja, reclamantul a invocat nulitatea cererii de chemare in judecata in baza textului de lege care face obiectul acestei discutii! In acest sens va administara si probe cu inscrisuri cu specimene de semnatura ale reclamantei, care nu concorda cu specimenul de pe cererea de chemare in judecata. Ca in instantele de judecata se intampla lucruri bizare, asta o stiu de foarte multa vreme, de aceea sunt atatea procese pe rolul Curtii Europene pentru Drepturilor Omului!
Am vrut sa spun "paratul" despre acesta este vorba, fostul sot!
Dumneavoastra puteti contesta semnatura, dar la primul termen reclamanta se poate prezenta si-si sustine cererea semnata. Atunci nu mai aveti ce face. Poate invoca ca a semnat altfel, dar ca-si recunoaste semnatura si o sustine.
Cererii nu-i lipseste semnatura. Dvs. contestati ca ar fi semnatura celui indicat drept reclamant in cerere, practic veti sustine faptul ca reclamantul nu ar dori sa se judece. In primul rand va trebui sa dovediti cele afirmate: ca reclamantul nu se afla in tara si ca este in Belgia de 10 luni de zile. Mai apoi sa verificati daca reclamantul nu a introdus cererea printr-un mandatar desemnat special prin procura legalizata sau nu a transmis-o personal din strainatate pe adresa instantei. De asemenea, este posibil ca reclamantul sa-si fi exercitat dreptul de chemare in judecata printr-un avocat, in conditiile art. 68 din C. proc. civ. Studiati dosarul cauzei pentru a observa daca exista un plic de corespondenta postala la depunerea cererii de chemare in judecata si daca exista un mandat legalizat sau o imputernicire avocatiala anexate cererii. Apoi, verificati daca s-a facut dovada platii taxei de timbru, daca exista chitanta anexata cererii si pe numele cui a fost eliberata.
Continuarea procedurii de judecata depinde de adresa indicat drept domiciliu de catre reclamant in cererea de chemare in judecata. Ca regula generala, litigiul nu se poate desfasura fara citarea partilor. Instanta care a primit cererea de chemare in judecata il va cita inclusiv pe reclamant. In cuprinsul cererii de chemare in judecata, reclamantul a precizat ca domiciliaza in strainatate si a indicat o adresa din Romania la care urmeaza sa fie citat cat timp se afla in strainatate ? In situatia in care reclamantul si-a ales un domiciliu in Romania pentru citare si a indicat o persoana care sa primeasca citatiile, aceasta va primi toate comunicarile instantei. De asemenea, este posibil ca reclamantul domiciliat in strainatate sa fi mandatat un avocat pentru a-l reprezenta in instanta. Dovada desemnarii mandatarului se depune odata cu cererea de chemare in judecata, sau cel tarziu la termenul indicat de instanta.
Potrivit art. 114 indice 1 alin. (4) C.proc.civ., instanta ii va solicita reclamantului domiciliat in strainatate, care nu a precizat o adresa din tara unde sa-i fie comunicate actele de procedura, sa-si aleaga un domiciliu in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile. Cand nu se respecta indicatia instantei, comunicarile se considera indeplinite catre reclamant prin dovada/recipisa depunerii lor la posta romana cu destinatar reclamantul la adresa din strainatate indicata in cererea de chemare in judecata.
Pe de alta parte, daca reclamantul a indicat in cerere un domiciliu in Romania, instanta va transmite citatiile si comunicarile la adresa respectiva, in lipsa reclamantului de la adresa actele de procedura urmand a fi predate unui membru al familiei, sau unei persoane care locuieste acolo, ori administratorului asociatiei de locatari/proprietari, fie se va afisa actul de procedura la usa celui citat.
Nu are cum pentru ca de 10 luni este plecata din tara si nu a revenit niciodata in acest rastimp! Ar fi putut sa se reintoarca in luna mai pentru a-si lua copiii, dar a fost mai facil ca mama ei sa-i duca in Belgia!

Alte discuții în legătură

Are fiica mea custodie totala asupra copiilor? valentina-petronela valentina-petronela in caz ca ar vrea sa ii ia in strainatate la ea ii trebuie semnatura tatalui? am vazut un articol de cod civil in hotarare 397 cc unde scrieca ,avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort ankablede ankablede buna ziua , Cumnata mea a divortat de sotul ei , si acum e ingrijorata ca a ameninta-o ca vine si - i ia copii . Am sa pun si sentita de divort ca sa se vada ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului si schimbarea domiciliului minorului AlexandraLupu AlexandraLupu Buna dimineata, in urma cu cateva luni l-am chemat din nou pe tatal biologic al fetitei mele in instanta deorece nu aveam cum sa preiau legatura cu el si nici ... (vezi toată discuția)