avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit

Buna seara.
Am si eu o nelamurire in legatura cu punerea in aplicare a unei hotarari judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit pensie de intretinere, si anume: este corect ca angajatorul sa retina pensia alimentara la cererea fostului sot/sotie, in conditiile in care la respectiva cerere se ataseaza o copie a sentintei mai sus mentionate ?
Multumesc anticipat.
Mihai Onea
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 22:19, 2 Ianuarie 2017
Si care este marea greseala, daca angajatorul a retinut pensia alimentara in urma cererii fostei sotii ? Oricum, sentinta este executorie de drept. Sa trimit fosta sotie la un executor ? Sa mai piarda vremea pe drumuri ? De ce nu se explica asta in timpul procesului ? Ca sa se evite toate aceste discutii inutile.
Infiintarea popririi cu titlu de pensie alimentara s-a facut avand in vedere necsitatile copilului.
Dvs sunteti angajatorul ? Nu e nicio greseala daca si angajatul e de acord.
mihaionea a scris:

Ca sa se evite toate aceste discutii inutile.
Infiintarea popririi cu titlu de pensie alimentara s-a facut avand in vedere necsitatile copilului.

Să înțeleg că ați deschis acest topic în scopul unor discuții inutile`??
Dacă angajatul a fost de acord să-i rețineți din drepturile salariale, totul e OK.
Dacă însă ați călcat peste voința angajatului, acesta vă poate face probleme(dacă vrea), vă poate da în judecată....
Reținerea din drepturile salariale fără acordul salariatului știți ce înseamnă, ce reprezintă`??
Știți care sunt drepturile salariatului`?? De ale copilului drepturi/necesități sunt competente alte autorități/instituții să se ocupe.
`
Nu ați vorbit nimic despre motivele care au determinat-o pe fosta soție să facă o astfel de cerere către angajatorul fostului soț.
Pe mai departe totul depinde de cum va reacționa angajatul, nu de discuțiile noastre inutile.
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
Dapix, utilizator
Buna seara.Mentionez ca angajatul a fost de acord, in mod declarativ (verbal) ca sa i se retina din salariu. Inutilitatea discutiilor rezida, dupa parerea mea, din modul de redactare a legii. Daca sentinta este, potrivit Codululi de Procedura Civila, executorie de drept (vezi art.448), ce rost mai are ca fosta sotie sa se adreseze executorului, etc, etc ?nIntreb si eu ... nIn toate cautarile mele, nu am vazut sa scrie negru pe alb ca fosta sotie trebuie sa mearga la executor. Asta este probleme
Initial, am crezut ca aveti o problema, in realitate, nu aveti nicio problema si ati deschis topicul.. nu inteleg de ce daca toata lumea- angajat si creditor sunt fericiti cu retinerea, respectiv primirea pensiei la timp.
Instanta nu mai infiinteaza poprirea din oficiu de la intrarea in vigoare a noului cod de procedura si pentru ca hotararea nu ii e opozabila angajatorului ca nu a fost parte in proces, daca angajatul nu e de acord cu aceasta retinere, creditorul e nevoit sa apeleze la executor daca parintele debitor uita sa plateasca pensia.
Negru pe alb scrie la art 782 ncpc

782 Cererea de poprire. Competenta
(1) Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.

Dvs nu ati infiintat o poprire, ci practic, faceti un serviciu angajatului de a trimite o parte din salariu in contul sau prin mandat, fostei sotii.

Alte discuții în legătură

Cum pot face ca pensia de întreținere să fie virată în contul meu, nu în cel al executorului? sombreros sombreros Buna ziua. Este normal ca executorul, contractat de mine, sa primeasca pensia mea alimentara in contul lui bancar? Suma, reprezentand pensia alimentara, a fost ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)