avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare acte stare civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare acte stare civila

Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la vremea aceea inca casatorita si un tata, altul decat sotul mamei. Fac precizarea ca sotii erau despartiti in fapt de multa vreme. Tatal copilului il declara pe acesta pe numele lui. Acest copil a mers la scoala, liceu, armata, facut sport de performanta cu reprezentarea tarii la concursuri internationale pe numele tatalui. In anul 1988 copilul, devenit adult, se casatoreste, devine la randul sau parinte iar in anul 2009 divorteaza. Acum trebuie sa-si scoata o noua carte de identitate dar isi da seama ca ii lipseste certificatul de nastere (pierdut sau furat). Se prezinta la starea civila si solicita eliberarea unui nou certificat de nastere dar, surpriza!!!! In anul 1968 i se schimbase numele de familie pe cel al sotului mamei fara ca nimeni sa fie instiintat,si, in consecinta, i se comunica ca...nu exista. Nimeni nu-si asuma greseala avand in vedere ca toate s-au intamplat la acelasi oficiu de stare civila, nu se gaseste o rezolvare. Tin sa mentionez ca persoana in cauza este in strainatate cu contract de munca legal si in acest moment este intr-o situatie mai mult decat dificila. Imi cer scuze pentru lunga postare dar este o situatie mai mult decat incurcata#-o
LEGE Nr. 119 din 16 octombrie 1996 cu privire la actele de stare civila

CAP. 5
Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor
ART. 57

(1) Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea se pot face numai in temeiul unei hotariri judecatoresti definitive si irevocabile.
(2) Sesizarea instantei judecatoresti se face de catre persoana interesata, de catre autoritatea administratiei publice locale, de catre consiliul judetean sau de catre Parchet. Cererea se solutioneaza de judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau sediul acestora, pe baza cercetarilor efectuate de politie si a concluziilor procurorului.
(3) Solutionarea cererii de anulare, modificare, rectificare sau completare a actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, facuta de un cetatean strain sau cetatean roman cu domiciliul in strainatate, este de competenta Judecatoriei sectorului 1 al municipiului Bucuresti.
(4) Actele de stare civila reconstituite nu pot fi rectificate ori completate.
ART. 58
Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea unui act de stare civila sau a unei mentiuni inscrise pe acesta, dispuse prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, se inscriu numai prin mentiune pe actul de stare civila corespunzator.

[ link extern ]
Inca odata va multumesc pentru raspunsul prompt. Am incercat prin ordonanta 41/2003 cu privire la schimbarea numelui persoanelor fizice pe cale administrativa dar ne-am "lovit" de lipsa de intelegere si, probabil, de lipsa asumarii greselilor starii civile asa incat alta solutie nu este decat deschiderea unui proces. Ceea ce mi se pare gresit este faptul ca din neatentia si din necunoasterea legislatiei functionarilor statului, un cetatean roman este pus pe drumuri si pe cheltuit bani si nervi pentru a-si recapata identitatea! Sincer, mi-am pus intrebarea ce se intampla daca nu-si pierdea acum certificatul de nastere si atunci cand ii venea timpul de parasire a acestei lumi cum i se elibera certificatul de deces???#-oX-(
pana la instanta trebuie solicitata copie dupa certificatul de nastere emis in anul 1968 si dupa actele care au dus la emiterea acelui act pentru a vedea cine este autorul acestui fapt. este posibil ca tatal vitreg sa il recunoasca drept fiu legitim dar, din varii motive, sa fi uitat sa isi anunte fiul la varsta de 14 ani ca are un alt nume de familie si un alt certificat de nastere. cei de la starea civila poarta si ei o parte de vina, intrucat nu au verificat actele ca la carte inainte de eliberarea buletinului de identitate la implinirea varstei de 14 ani
sa solicite mama, daca el nu poate, extras din registrul de nasteri; mi se pare ca acum solicitarea se face doar prin notar insa nu e mare filosofie; in extras se va scrie ce s-a intamplat ... ce modificari s-au facut, in baza caror acte (normative saunu), etc.; si mai vedeti de-acolo pornind, dupa ce aveti aceste informatii
Multumesc tuturor pentru amabilitate. S-a solicitat la starea civila dosarul care a stat la baza acestei schimbari insa a fost refuzat motivandu-se ca doar organele competente pot cere acest lucru. Adica tu, cel prejudiciat, nu ai dreptul sa stii cineX-( sau ce a condus la aceasta modificare.

Alte discuții în legătură

Probleme schimbare carte de identitate ContSters374860 ContSters374860 Buna seara, Voi prezenta un caz concret fara a da nume reale.Este vorba de o persoana de sex masculin care dorea sa-si schimbe Cartea de Identitate. Acesta ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)
Sotie n-are, dar e casatorit andreyutza andreyutza As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are ... (vezi toată discuția)