D-na, ma repet, adeverinta anexa 9 din HG 64/2011 se poate elibera titularului de act, cu mentiunile de pe marginea actului. La ce sa plateasca omul avocat? Titularul sa faca cererea la starea civila iar cei de la starea civila au obligatia sa-i dea raspunsul.
Art. 10 Ofiţerii de stare civilă delegaţi au următoarele atribuţii:
d)eliberează, la cererea persoanelor fizice, dovezi privind înregistrarea unui act de stare civilă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9; dovezile cuprind, după caz, precizări referitoare la menţiunile existente pe marginea actului de stare civilă;
Nici notarul nu poate cere extras de uz oficila decat pentru îndeplinirea unei proceduri notariale. Nu l poate cere doar ca a fost sesizat de cineva fara a fi parte intr-o procedura notariala (succesiune, divort..)
Pentru a lamuri userul care a deschis topicul
Extrasul pentru uz oficial de pe actele de stare civilă este eliberat în temeiul art. 9, alin. (4), lit. e) şi art. 10 lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 64/2011 cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, cu modificările ulterioare. Un astfel de înscris poate fi eliberat autorităţilor anume prevăzute în art. 27 din acelaşi act normativ, respectiv la cererea scrisă a D.E.P.A.B.D., a S.P.C.L.E.P./S.P.C.J.E.P., a instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei, a oficiilor de stare civilă din cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale unde nu funcţionează S.P.C.L.E.P, a unităţilor din sistemul de ordine şi siguranţă publică, a D.G.P.C. şi a reprezentanţilor S.P.A.S., precum şi a notarilor publici, se eliberează gratuit extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă aflate în arhiva proprie.
Rezultă că notarul public poate solicita eliberarea unui extras pentru uz oficial de pe actul de stare civila. Obţinerea unui asemenea act de către notarul public este legată doar de folosirea lui în cadrul unei proceduri notariale cel mai frecvent cea succesorală (asa cum am spus mai sus), însă textul actului normativ invocat mai sus nu ar putea fi interpretat în sensul că odată obţinut extrasul pentru uz oficial acesta poate să fie remis unui alt beneficiar.
Nu este vorba de cat este de destupat sau nu notarul! Insa puteti cere notarului public asa ceva daca dezbateti succesiunea tatalui....
Nu este vorba de nici o dezbatere succesorala, nici de altceva de genul, asa cum am mentionat in topic. Un cetatean roman a venit in tara sa-si preschimbe cartea de identitate. Pentru ca si-a pierdut certificatul de nastere a solicitat starii civile un duplicat. Surpriza a fost ca dupa 50 de ani omul afla ca in evidentele acesteia, modificate la 3 ani de la nasterea lui, figureaza cu un alt nume decat cel pe care il poarta, modificare care nu a fost comunicata nimanui interesat. In decursul acestor 50 de ani aceeasi stare civila i-a oficiat casatoria pe numele vechi ( acum 29 de ani ) , logic ca nu vor sa-si asume raspunderea si nici sa-i elibereze actele care au condus la modificare.
Oricine poate gresi. Nu cred ca mai gaseste la starea civila persoana care a gresit acum 47 de ani. Se putea observa si la casatorie odata cu aplicarea mentiunii pe actul de nastere, dar se pare ca nu s-a uitat nimeni. Situatia este cat se poate de delicata. De aceea daca are nevoie de certificatul de nastere nu-i ramane decat sa isi ia unul corect, sa isi schimbe actul de identitate, dupa care sa solicite rectificarea actului de casatorie, dupa caz de nastere ale copiilor minori, iar ulterior toata lumea sa solicite schimbarea numelui pe cale administrativa(motiv intemeiat este) pentru a ajunge la numele pe care l-a folosit. Daca este refuzat in eliberarea adeverintei anexa 9 se poate adresa in scris primarului.