avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare acte stare civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare acte stare civila

Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la vremea aceea inca casatorita si un tata, altul decat sotul mamei. Fac precizarea ca sotii erau despartiti in fapt de multa vreme. Tatal copilului il declara pe acesta pe numele lui. Acest copil a mers la scoala, liceu, armata, facut sport de performanta cu reprezentarea tarii la concursuri internationale pe numele tatalui. In anul 1988 copilul, devenit adult, se casatoreste, devine la randul sau parinte iar in anul 2009 divorteaza. Acum trebuie sa-si scoata o noua carte de identitate dar isi da seama ca ii lipseste certificatul de nastere (pierdut sau furat). Se prezinta la starea civila si solicita eliberarea unui nou certificat de nastere dar, surpriza!!!! In anul 1968 i se schimbase numele de familie pe cel al sotului mamei fara ca nimeni sa fie instiintat,si, in consecinta, i se comunica ca...nu exista. Nimeni nu-si asuma greseala avand in vedere ca toate s-au intamplat la acelasi oficiu de stare civila, nu se gaseste o rezolvare. Tin sa mentionez ca persoana in cauza este in strainatate cu contract de munca legal si in acest moment este intr-o situatie mai mult decat dificila. Imi cer scuze pentru lunga postare dar este o situatie mai mult decat incurcata#-o
D-na, ma repet, adeverinta anexa 9 din HG 64/2011 se poate elibera titularului de act, cu mentiunile de pe marginea actului. La ce sa plateasca omul avocat? Titularul sa faca cererea la starea civila iar cei de la starea civila au obligatia sa-i dea raspunsul.
Art. 10 Ofiţerii de stare civilă delegaţi au următoarele atribuţii:
d)eliberează, la cererea persoanelor fizice, dovezi privind înregistrarea unui act de stare civilă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 9; dovezile cuprind, după caz, precizări referitoare la menţiunile existente pe marginea actului de stare civilă;
Nici notarul nu poate cere extras de uz oficila decat pentru îndeplinirea unei proceduri notariale. Nu l poate cere doar ca a fost sesizat de cineva fara a fi parte intr-o procedura notariala (succesiune, divort..)
Pentru a lamuri userul care a deschis topicul
Extrasul pentru uz oficial de pe actele de stare civilă este eliberat în temeiul art. 9, alin. (4), lit. e) şi art. 10 lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 64/2011 cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, cu modificările ulterioare. Un astfel de înscris poate fi eliberat autorităţilor anume prevăzute în art. 27 din acelaşi act normativ, respectiv la cererea scrisă a D.E.P.A.B.D., a S.P.C.L.E.P./S.P.C.J.E.P., a instanţelor judecătoreşti, a parchetelor sau a poliţiei, a oficiilor de stare civilă din cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale unde nu funcţionează S.P.C.L.E.P, a unităţilor din sistemul de ordine şi siguranţă publică, a D.G.P.C. şi a reprezentanţilor S.P.A.S., precum şi a notarilor publici, se eliberează gratuit extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă aflate în arhiva proprie.
Rezultă că notarul public poate solicita eliberarea unui extras pentru uz oficial de pe actul de stare civila. Obţinerea unui asemenea act de către notarul public este legată doar de folosirea lui în cadrul unei proceduri notariale cel mai frecvent cea succesorală (asa cum am spus mai sus), însă textul actului normativ invocat mai sus nu ar putea fi interpretat în sensul că odată obţinut extrasul pentru uz oficial acesta poate să fie remis unui alt beneficiar.
Nu este vorba de cat este de destupat sau nu notarul! Insa puteti cere notarului public asa ceva daca dezbateti succesiunea tatalui....
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
ContSters338589, utilizator
Nu este vorba de nici o dezbatere succesorala, nici de altceva de genul, asa cum am mentionat in topic. Un cetatean roman a venit in tara sa-si preschimbe cartea de identitate. Pentru ca si-a pierdut certificatul de nastere a solicitat starii civile un duplicat. Surpriza a fost ca dupa 50 de ani omul afla ca in evidentele acesteia, modificate la 3 ani de la nasterea lui, figureaza cu un alt nume decat cel pe care il poarta, modificare care nu a fost comunicata nimanui interesat. In decursul acestor 50 de ani aceeasi stare civila i-a oficiat casatoria pe numele vechi ( acum 29 de ani ) , logic ca nu vor sa-si asume raspunderea si nici sa-i elibereze actele care au condus la modificare.
Oricine poate gresi. Nu cred ca mai gaseste la starea civila persoana care a gresit acum 47 de ani. Se putea observa si la casatorie odata cu aplicarea mentiunii pe actul de nastere, dar se pare ca nu s-a uitat nimeni. Situatia este cat se poate de delicata. De aceea daca are nevoie de certificatul de nastere nu-i ramane decat sa isi ia unul corect, sa isi schimbe actul de identitate, dupa care sa solicite rectificarea actului de casatorie, dupa caz de nastere ale copiilor minori, iar ulterior toata lumea sa solicite schimbarea numelui pe cale administrativa(motiv intemeiat este) pentru a ajunge la numele pe care l-a folosit. Daca este refuzat in eliberarea adeverintei anexa 9 se poate adresa in scris primarului.

Alte discuții în legătură

Probleme schimbare carte de identitate ContSters374860 ContSters374860 Buna seara, Voi prezenta un caz concret fara a da nume reale.Este vorba de o persoana de sex masculin care dorea sa-si schimbe Cartea de Identitate. Acesta ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)
Sotie n-are, dar e casatorit andreyutza andreyutza As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are ... (vezi toată discuția)