Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la vremea aceea inca casatorita si un tata, altul decat sotul mamei. Fac precizarea ca sotii erau despartiti in fapt de multa vreme. Tatal copilului il declara pe acesta pe numele lui. Acest copil a mers la scoala, liceu, armata, facut sport de performanta cu reprezentarea tarii la concursuri internationale pe numele tatalui. In anul 1988 copilul, devenit adult, se casatoreste, devine la randul sau parinte iar in anul 2009 divorteaza. Acum trebuie sa-si scoata o noua carte de identitate dar isi da seama ca ii lipseste certificatul de nastere (pierdut sau furat). Se prezinta la starea civila si solicita eliberarea unui nou certificat de nastere dar, surpriza!!!! In anul 1968 i se schimbase numele de familie pe cel al sotului mamei fara ca nimeni sa fie instiintat,si, in consecinta, i se comunica ca...nu exista. Nimeni nu-si asuma greseala avand in vedere ca toate s-au intamplat la acelasi oficiu de stare civila, nu se gaseste o rezolvare. Tin sa mentionez ca persoana in cauza este in strainatate cu contract de munca legal si in acest moment este intr-o situatie mai mult decat dificila. Imi cer scuze pentru lunga postare dar este o situatie mai mult decat incurcata#-o
Conform dispozitiilor art. 433 din Codul civil, puteti formula actiune in tagada paternitatii. Astfel, in instanta, ar trebui sa dovediti ca mentiunea de pe certificatul 2 de nastere nu corespunde realitatii si ca sotul mamei nu era tatal biologic al copilului. Aceasta actiune se poate introduce de copil pe tot parcursul vietii.
Art. 433: Tăgada paternităţii de către copii şi de către moştenitori
(1)Acţiunea în tăgada paternităţii se porneşte de copil, în timpul minorităţii sale, prin reprezentantul său legal.
(2)Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
(3)Dispoziţiile art. 423 alin. (5) şi art. 429 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
Daca autoritatile nu va elibereaza copii de pe actele de stare civila sau extrase, atunci le puteti solicita in instanta prin introducerea unei actiuni pe obligatia de a face - de a comunica acte.
Totodata, puteti incerca sa solicitati extrase printr-un notar invocand ca doriti sa cumparati/vindeti o proprietate. Poate veti gasi un notar intelegator.
@avocat ionita loredana cam la ce i ar trebui notarului extras de uz oficial in speta asta daca ar vinde cel care cere extras de uz . A cumparat pe numele actual iar la cumparare nici atat. Singurele proceduri in care se mentioneaza nuele parintilor ar fi succesiunea si eventual divort.
Notarii sunt intelegatori respectand legea.