avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare acte stare civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare acte stare civila

Buna seara, voi incerca sa fiu cat mai concisa intr-o problema care isi are punctul de plecare anul 1965. In acel an se naste un copil (baiat) dintr-o mama, la vremea aceea inca casatorita si un tata, altul decat sotul mamei. Fac precizarea ca sotii erau despartiti in fapt de multa vreme. Tatal copilului il declara pe acesta pe numele lui. Acest copil a mers la scoala, liceu, armata, facut sport de performanta cu reprezentarea tarii la concursuri internationale pe numele tatalui. In anul 1988 copilul, devenit adult, se casatoreste, devine la randul sau parinte iar in anul 2009 divorteaza. Acum trebuie sa-si scoata o noua carte de identitate dar isi da seama ca ii lipseste certificatul de nastere (pierdut sau furat). Se prezinta la starea civila si solicita eliberarea unui nou certificat de nastere dar, surpriza!!!! In anul 1968 i se schimbase numele de familie pe cel al sotului mamei fara ca nimeni sa fie instiintat,si, in consecinta, i se comunica ca...nu exista. Nimeni nu-si asuma greseala avand in vedere ca toate s-au intamplat la acelasi oficiu de stare civila, nu se gaseste o rezolvare. Tin sa mentionez ca persoana in cauza este in strainatate cu contract de munca legal si in acest moment este intr-o situatie mai mult decat dificila. Imi cer scuze pentru lunga postare dar este o situatie mai mult decat incurcata#-o
Parerea mea este urmatoarea: la inregistrarea nasterii copilului mama s-a declarat ca fiind necasatorita, cu toate ca purta banuiesc numele sotului legitim. De aceea tatal natural si-a recunoscut copilul. Procedura era si atunci ca cei nascuti din parinti casatoriti ori legitimati ulterior prin casatoria parintilor sa poarte numele tatalui, adica al sotului mamei. Probabil doar in 1968, zic eu, odata cu divortul mamei copilului s-a dovedit mai pe inteles a luminat pe cel de la starea civila cum ca minorul era din casatorie si ofiterul a solicitat instantei rectificarea din oficiu a actului de nastere a copilului, intrucat acesta era un copil din casatorie. Nu ne-ati precizat daca mama copilului a divortat si cand. Reorganizarea teritoriala nu are nimic de-a face cu inscrierea mentiunilor pe marginea actelor de stare civila. Ele pot fi comunicate intre primarii oricand. Este de neinchipuit cum a putut fi inscrisa mentiunea de casatorie a copilului in 1988 fara a se citi mentiunea marginala care se afla deja operata pe marginea actului de nastere din 1968 cu privire la nume. Nici macar la divortul copilului in 2009 nu a sesizat nimeni. Mai mult ca sigur a fost facuta o rectificare de act in 1968, la judecatorie, asta se poate constata simplu, prin citirea mentiunii de pe marginea actului de nastere. Acum, tinand cont de faptul ca tatal natural este decedat si nu mai poate face recunoasterea e de preferabil a se solicita o schimbare de nume pe cale administrativa, care cu siguranta va fi aprobata si care in maxim 3 luni aduce posibilitatea copilului de a avea numele tatalui sau, dar nu si dreptul la mostenire dupa acesta. Daca tatal natural nu are avere de mostenit e de preferabil schimbarea de nume. In schimb in acest caz copilul nu mai are niciun grad de rudenie cu talal firesc ci dobandeste drepturile copilului din casatoria mamei, avand dreptul legal de a-l mosteni. Copilul se poate adresa si instantei pentru stabilirea filiatiei, avand dovezi destule. Sa ne scrieti pentru a ne comunica finalul.
Cu siguranta va voi tine la curent caci cu cat "sap" mai adanc cu atat gasesc "gauri negre". Va multumesc pentru raspuns si va doresc tuturor un an nou mai linistit!
ionescualice a scris:

Multumesc tuturor pentru amabilitate. S-a solicitat la starea civila dosarul care a stat la baza acestei schimbari insa a fost refuzat motivandu-se ca doar organele competente pot cere acest lucru. Adica tu, cel prejudiciat, nu ai dreptul sa stii cineX-( sau ce a condus la aceasta modificare.


Faceti cum v-am spus : solicitati prin notarul public (orice notar) un extras din registrul de nasteri; il vor elibera; oficiile de stare civila nu elibereaza copii dupa dosare; mai mult ca sigur veti obtine niste informatii pe cale legala si fara atata bataie de cap; nu inteleg de ce oamenii merg pe cai intortocheate pentru ca apoi sa se planga ca nu au juns unde aveau nevoie cand exista cai drepte si simple, mult mai usoare ...
Succes si sarbatori fericite
Titularul actului de nastere are dreptul la a cunoaste toate mentiunile de pe actul sau de nastere. De aceea puteti solicita la starea civila eliberarea unei adeverinte, anexa 9 cu toate mentiunile existente pe marginea actului dvs. de nastere(mai ales ca nu sunteti infiat). Nu este necesar sa mergeti la notar sau alte institutii intrucat vorbim de datele dvs. personale la care conform legii aveti acces.
din pacate, extras din registrele de stare civila nu poate cere decat notarul :(

Alte discuții în legătură

Probleme schimbare carte de identitate ContSters374860 ContSters374860 Buna seara, Voi prezenta un caz concret fara a da nume reale.Este vorba de o persoana de sex masculin care dorea sa-si schimbe Cartea de Identitate. Acesta ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)
Sotie n-are, dar e casatorit andreyutza andreyutza As dori unele lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu:doresc sa cumpar un imobil si nu pot face actele de vanzare-cumparare intrucat proprietarul are ... (vezi toată discuția)