avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota mostenire

Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ca mai exista 2 copii.Stiu ca daca facem testamente fiecare in favoarea celuilat , vor participa si copii cu drepturi cel putin egale , fiind mostenitori rezervati.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:17, 22 Decembrie 2016
romascanu a scris:Căutati o cale de a rămâne unul pe drumuri după moartea celuilalt!?
Sau spuneți-mi de ce vreți să faceți ce ziceți că vreți să faceți. Că este absurd.

Dacă acum aveți fiecare câte un apartament, înseamnă că supraviețuitorul va ramane cu ceea ce are (propriul ap.) și va moșteni o patrime din averea (apartamentul) soțului decedat.

Dacă vreți să aveți acum două ap. în comun, înseamnă că supraviețuitorul va moșteni o pătrime din ... grămada comună (compusă din 2 ap. și ce o mai fi).
Adică nu va avea nimic intreg. Va avea o parte în comun cu ceilalți moștenitori ai decedatului.
A! Și va mai avea ceva „în plus.” Va avea mai mult ca sigur un proces cu descendenții decedatului. Mai ales dacă ziceți că vreți să lasați un testament care le va încălca rezerva.Inca ceva...Constat ca testamentul este un act nefolositor , nu-mi dau seama de ce a mai fost inventat , dimpotriva iti creeaza numai probleme, Asa e ?

Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
freeanifer, utilizator
Oare nu e firesc sa fie vindute pentru a lua un apartament sau o casa noi mentionindu-se undeva sursa banilor ? In felul acesta nu at fi excluse de la mostenire ?


nu e necesar sa mentionati sura ca ambii contribuiti cam egal si in caz de divort, se va imparti egal, iar in caz de deces al unuia, sotul mostenitor mosteneste 1/4, iar copiii 3/4, asta din jumatate de ap ca atat intra in masa succesorala.
Nu inteleg de ce credeti ca daca veti cumpara o casa e exclusa de la mostenire..

testamentul e folositor, dar legal nu va puteti exclude copiii de la mostenire, au dreptul la o mica cota- rezerva succesorala.
Nu va ajuta cu nimic sa le vindeti sau cumparati. Cine are in proprietate ceva si decedeaza va lasa mostenire. Poate sa divortati si sa va faceti reciproc contracte de intretinere cu clauza de mostenire. Ar mai fi o solutie sa treceti in regim de separatie de bunuri si sa va imprumutati reciproc cu o suma de bani echivalenta (sau putin mai mare) cu valoarea apartamentului. Cine decedeaza primul lasa mostenire un apartament si o datorie catre celalalt egala cu valoarea apartamentului, deci supravietuitorul va lua apartamentul decedatului in contrapartida datoriei. Transferurile de bani este bine sa fie facute prin banca si extrasele de cont atasate la contractul de imprumut. Daca se pune problema doar a dreptului ca celalalt sa foloseasca apartamentele si dupa decesul unuia, exista dreptul de abitatie, adica dreptul de a locui pe perioada vietii care poate fi acordat prin testament. Discutati la notar toate aceste lucruri.
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2016
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)