avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost emis un certificat de mostenitor in care apar eu cu o cota si mama ,cu alta cota. Intre timp ,mama a decedat,in 2013,si as dori sa stiu ce drepturi am asupra apartamentului in care m-am nascut ,am locuit si locuiesc ,facand investitii majore? De unde pot afla daca am fost infiat? Ptr ca doresc sa dezbat mostenirea in instanta,deoarece nimeni nu a participat,la absolut nimic ,in legatura cu viata parintilor mei. Va multumesc.


Editat scriere cu majuscule.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 15:03, 3 Septembrie 2021
In conditiile in care sunteti unicul fiu, de ce-ati cheltui mai multi bani si ati pierde mai mult timp la instanta, cand puteti dezbate succesiunea in maximum o saptamana, pe cale notariala?
Rudele din partea mamei, ale tatalui nu pot emite niciun fel de pretentii.
Daca defunctul are copii, masa succesorala revine acestora.
Legea stabileste o anumita ordine la succesiune astfel ca, in lipsa descendentilor, vin la succesiune fratii/surorile,parintii defunctului, buncii defunctului, unchii/matusile si verii primari.
CA SA INTELEGETI ,MAMA MEA NU ESTE CEA NATURALA ,ESTE VITREGA ,FIIND CASATORITA CU TATAL MEU DIN 1970,EU FIIND UNICUL COPIL AL TATALUI MEU SI IMPLICIT A LOR.IN ACEASTA SITUATIE,LA SUCCESIUNE NU PARTICIPA SI ALTE RUDE ,EU FIIND UNICUL COPIL AL TATALUI MEU?
Daca nu detaliati de la inceput toata situatia veti primi raspunsuri pe masura.
De unde sa cunoastem aceste detalii care pot schimba in totalitate sau in parte raspunsul.
Ati fost infiat de sotia tatalui?
Ce s-a intamplat cu mama dvs.? A decedat, s-a recasatorit, etc.?
Parintii dvs au divortat?
Casa in care locuiti a fost a tatalui din casatoria cu mama dvs sau cu ultima sotie?
- Daca apartementul a fost dobandit de tatal dvs anterior casatoriei, mostenitori sunteti dvs (cota de 3/4) si mama (cota de 1/4)
In cazul in care nu ati fost adoptat legal de mama vitrega, dvs nu aveti niciun drept asupra acelei cote de 1/4, ea revenindu-le rudelor mamei (frati/surori, parinti, bunici, unchi/matusi, veri primari)

- Daca apartamentul a fost dobandit de tata si de mama vitrega, in timpul casatoriei, se va dezbate succesiunea pe jumatatea tatalui dvs.
Din aceasta jumatate dvs va revine 3/4 (adica 3/8 raportat la intreg), iar mamei 5/8 (1/4 din jumatatea tatalui + jumatatea ei de drept)
Iar acea cota de 5/8 din imobil, de asemenea va fi mostenita de rudele mamei, daca nu ati fost adoptat.

Cum puteti afla daca ati fost infiat? Va cititi certificatul de nastere si vedeti cine e trecuta la "mama". Daca la mama nu figureaza numele sotiei tatalui dvs, nu aveti vocatie succesorala la cota dansei de 1/4 sau 5/8, dupa caz.

Faptul ca va adresati instantei pentru dezbaterea mostenirii sau alegeti calea notariala, nu are nici o relevanta si nu va ajuta cu nimic. Modul de impartire ramane acelasi, ca cel mentionat mai sus.


da aveti dreptate ,dar daca nu se prezinta nimeni la notar ,ma refer la rudele mamei,cat dureaza acest proces si cum se va rezolva?eu in ,primul rand pot dovedi cu martori si acte ca am investit ,sume mari de bani ptr acest apartament ,plus ca dupa moartea mamei am platit cheltuieli de intretinere de 35.000 lei?urmarile ,va rog sa-mi explicati ,cu scuzele de rigoare.

Alte discuții în legătură

Tatăl vitreg a decedat. noi moștenim ceva din apartament, sau doar frații noștri vitregi au dreptul? MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua MAMA mea s-a recasatorit cand aveam eu 10 ani eu mai aveam o sora de 8 ani dupa casatorie au mai rezultat 2 copi cu cel de al2-lea tata in total 4 ... (vezi toată discuția)
Putin ajutor va rog Eduard1 Eduard1 Am o intrebare .... Tatal meu vitreg a decedat si acum mama vrea sa vanda casa. Mama era casatorita cu tatal vitreg si impreuna au dobandit acest imobil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune gross405 gross405 Buna ziua.Tatăl meu vitreg a decedat.Am rămas cu drept de mostenire eu mama mea si sora mea vitregă fi ca defunctului.Va rog sa mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)