avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Onorarii experti judiciari
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Onorarii experti judiciari

Am avut zilele trecute o discutie pe tema onorariilor expertilor, la care mi s-a spus ca acestea nu pot fi cenzurate de catre instanta dar, opinia mea este alta intemeiata pe coroborarea prevederilor C.pr.civ. cu cele ale O.G. nr. 2/2000:
C.pr.civ. prevede:
Art. 213. - ....................................
(2) La cererea experţilor, ţinându-se seama de lucrare, instanţa le va putea mări plata cuvenită prin încheiere executorie dată cu citarea părţilor.
....................................
Art. 274. - (1) Partea care cade în pretenţiuni va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.
(2) Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut.
..................................

OG. 2/2000 prevede:
Art. 23. - (1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului şi decontarea altor cheltuieli, atunci când este cazul, cuvenite expertului sau specialistului, se fac numai prin biroul local pentru expertize judiciare tehnice şi contabile.
Art. 24. - (1) Dispoziţiile art. 15-23 se aplică şi în cazul expertizei contabile judiciare.
(2) Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experţi contabili atestaţi în condiţiile legii.

Pe cale de consecinta, instanta stabileste onorariul provizoriu, expertul efectueaza lucrarea dispusa de instanta si arata onorariul solicitat. Instanta, va cenzura acest onorariu, mai ales daca partile o solicita, iar cererea este intemeiata fata de complexitatea lucrarii raportat la onorariul solicitat de expert. Odata ce instanta a stabilit onorariul definitiv, aceasta nu mai poate reduce onorariul expertului.
Aceasta este interpretarea pe care o dau eu. Voi ce parere aveti? Astept atat opiniile expertilor cat si ale avocatilor pledanti cu referire la cazuri intalnite in practica. ;)
Cel mai recent răspuns: Lorien , utilizator 23:29, 27 Ianuarie 2011
carmenmur a scris:
instanta dispune contravaloarea expertizei in functie de complexitatea lucrarii.


Buna ziua,

In teorie suna foarte frumos.
Practic, insa ....
O intrebare (cred ca foarte incomoda pentru judecatori):
"Pe ce criterii "instanta dispune contravaloarea expertizei in functie de complexitatea lucrarii"?
Ar trebui sa fie niste criterii unice sau macar consecvente unor principii, valabile in toata Republica.
In ceea ce priveste majorarea ulterioara a onorariilor fixate initial, de cca.15 ani, din peste 25 de astfel de cazuri, eu personal nu am incasat nici un leu.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Practica d-le legalmgm s-a dovedit a fi paralela cu teoria. Aveti dreptate cand spuneti ca ar trebui stabilite criterii clare pe baza carora judecatorul sau cel care dispune efectuarea expertizei sa stabileasca onorariul. Un coleg de-al meu din Germania, expert fiind mi-a spus ca el este platit si atunci cand se gandeste la efectuarea expertizei, fiind sub dus. La noi, desi expertizele sunt menite sa stabileasca adevaruri clare, cateodata absolute, expertul este platit foarte putin. Pacat, este o meserie si totodata o pasiune frumoasa.
valeriugreceanu a scris:

Practica d-le legalmgm s-a dovedit a fi paralela cu teoria. Aveti dreptate cand spuneti ca ar trebui stabilite criterii clare pe baza carora judecatorul sau cel care dispune efectuarea expertizei sa stabileasca onorariul. Un coleg de-al meu din Germania, expert fiind mi-a spus ca el este platit si atunci cand se gandeste la efectuarea expertizei, fiind sub dus. La noi, desi expertizele sunt menite sa stabileasca adevaruri clare, cateodata absolute, expertul este platit foarte putin.

Buna ziua,
Multumesc pentru asentiment.
Nu va suparati pentru forma in care va redau situati existenta in sistemul judiciar din tara fratilor nostri francofoni (daca doreste cineva, voi furniza traducerea).
Sa nu va mirati, deci:
La rémunération de l'expert et de ses éventuels assistants est un principe nécessaire, équitable et légal. Elle est le coût du service rendu à la Justice par l'expert.
La décision est prise par un juge taxateur, qui peut soit accepter la demande de l'expert, soit la réduire, mais seulement après avoir invité l'expert à formuler ses observations depuis le Décret no 98-1231 du 28 décembre 1998 modifiant l'article 284 du NCPC.
Si le juge taxateur réduit la demande, l'expert dispose d'un recours auprès du premier président de la cour d'appel du ressort.
Si la somme taxée n'est pas supérieure à la provision, l'expert recevra son dû de la régie de la juridiction.
Si au contraire la taxe excède la provision, la décision devra préciser (sauf cas d'aide juridictionnelle) à quelle(s) partie(s) incombe le versement du dépassement qui devra être fait directement entre les mains du technicien.
Une fois en possession de la décision de taxe, l'expert doit la notifier à toutes les parties qui disposent, comme l'expert lui-même, d'un délai d'un mois pour la contester devant le premier président.

Cu stima.
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Buna ziua, tema foarte interesanta si tocmai am redactat cererea catre instanta, am primit decontul pentru o expetiza legat de servitute de trecere, fara munca de masurare, 15 minute s-a plimbat expertul prin curte, maxim o ora a durat sa redacteze lucrarea de 1,5 pagini si solicita 3.800 lei. Avocatii tuturor partilor la un loc nu castiga atata si ei se vor zbate cel putin doi ani, expertul a scapat cu o zi maxim. De 10 ani lucrez in domeniu, dar ce onorarii se practica inultimii ani si nu numai in imobiliare, mai bine te faci expert decat avocat sau notar.
Un singur caz concret stiu, unde s-a redus onorarul de la 12.000 lei la 9.000 lei, acela fiind o lucrare complexa care a durat cateva luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Onorariu provizoriu expertiza contabila Nikk57 Nikk57 Partile pot formula cerere de reexaminarea a onorariului provizoriu ? In apel, pentru completarea expertizei de la fond ( calcul pentru o perioada omisa - sub ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)