avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie drept actiune la hotarare care sa tina loc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie drept actiune la hotarare care sa tina loc de vanzare-cumparare???

x cumpara in 1981 prin chitanta de mana, achitandu-se pretul integral, un teren asupra caruia are posesia netulburata pana in 1991 si incepand din 1991 pana in prezent apar neintelegeri intre parti, x si vanzatori, acestia afirmand ca au cedat terenul doar cu titlu de folosinta. Subliniez ca acea chitanta de mana exprima clar ca este vorba de vanzare-cumparare.
Se promoveaza o actiune intemeiata pe 942, 969, 1073 si 1294 C.Civ. insa dupa adiministrarea probatoriului cu inscrisuri, martori, inetrogatorii, expertiza topo aceasta ridica din oficiu exceptia prescriptiei dreptului material la actiune pe care evident o admite, motivand ca cererea este supusa termenului de prescriptie de 3 ani prev de art.3 din Decr. 167/1958, fiind o actiune personala prin care se incearca valorificarea unui drept de creanta, supus regului speciale prev. de art.7 al.3 din acelasi decret.
S-a declarat apel care inca nu s-a judecat, eu reprezentand pe x incepand cu acest apel.
Care este opinia dvs cu privire la prescriptia dreptului la actiune?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corneanu Mariana , Avocat 12:34, 9 Septembrie 2009
Asa cum s-a subliniat, doar posesia poate intrerupe, in acest caz, cursul prescriptiei. Asupra acestui aspect trebuie sa va concentrati.
Asta este si parerea mea, doar daca reusiti sa dovediti ca dupa perioada de intrerupere de cel mult un an, x a reintrat in posesia terenului si a exercitat o posesie utila si nu o detentie precara, pana in prezent.
Alta solutie nu vad.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum conving instanta sa respinga o cerere de interventie in nume propriu ? georgianadh georgianadh SPETA : - actiune pornita prost \" iesire din indiviziune a unei suprafete de teren in scopul succesiunii\";:-/ - 3 frati reclamanti, mostenitori ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat un teren extravilan în suprafață de 1250 mp pe ... Petcuion3069@gmail.com Petcuion3069@gmail.com Am cumpărat un teren extravilan în suprafață de 1250 mp pe chitanță de mână acum 2 ani și proprietarul nu mai dorește să întocmim actele de ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act alina19822013 alina19822013 Buna ziua. Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat ... (vezi toată discuția)