avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caractere romanesti in imputernicire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caractere romanesti in imputernicire

S-a facut o imputernicire de catre copii catre unul din parinti pentru vanzarea unui teren. Imputernicirea s-a facut in afara tarii.

La o citire mai atenta a acesteia am observat ca din numele copiilor dar si a celui imputernicit, lipsesc caracterele romanesti (mai exact "sh" a fost inlocuit cu "s"). Datele din buletin si celelalte sunt corecte.


In aceasta situatie, imputernicirea poate fi folosita deplin?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:57, 11 Septembrie 2009
Si ca fapt divers conex: iata textele de lege pe care le-am descoperit, unde exista dispozitii exprese in legatura cu utilizarea diacriticelor:

1. Norme metodologice Cod Fiscal:
(2) Programele informatice de administrare a impozitelor si taxelor locale vor asigura, in mod obligatoriu, urmatoarele:
a) utilizarea numai a termenilor si notiunilor prevazute de titlul IX al Codului fiscal si de prezentele norme metodologice; acolo unde se impune o anumita abreviere, aceasta va fi cuprinsa intr-o legenda;
b) editarea oricaror documente, inclusiv a formularelor tipizate, potrivit structurii si informatiilor corespunzatoare acestora, cu respectarea stricta a regulilor gramaticale si de ortografie specifice limbii romane, inclusiv semnele diacritice conexe acesteia.

2. Norma metodologica din 10/10/2008 (Norma metodologica din 2008)
privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor
Publicat in Monitorul Oficial nr. 704 din 16/10/2008
Art. 28. -
(1) Firma constituie un element obligatoriu de identificare si individualizare a comerciantilor.
(2) Firma este, dupa caz, numele de stare civila, respectiv denumirea sub care comerciantul isi desfasoara activitatea si care il deosebeste de orice alt comerciant inregistrat in registrul comertului.
(3) Firma trebuie sa fie scrisa cu caractere latine, in primul rand in limba romana, si sa nu produca confuzie cu alte firme sau denumiri inregistrate anterior in registrul comertului.
(4) Firma se inscrie in registrul comertului, in certificatul de inregistrare si in celelalte documente eliberate de registrul comertului cu litere majuscule si cu diacritice.
Art. 29. -
(1) In vederea rezervarii, firma este supusa operatiunii de verificare a indeplinirii cumulative a conditiilor generale si speciale de legalitate, de disponibilitate si de distinctivitate fata de firmele inregistrate in registrul comertului sau rezervate in vederea inregistrarii.
(4) Nu reprezinta elemente de distinctivitate:
h) utilizarea/neutilizarea diacriticelor;

3. Regulament de intocmire acte de studii, in care apare obligativitatea utilizarii diacriticelor si majusculelor la completarea datelor privind identitatea beneficiarului.

Imi place ca ati cautat norme juridce.
bogdanucom a scris:

S-a facut o imputernicire de catre copii catre unul din parinti pentru vanzarea unui teren. Imputernicirea s-a facut in afara tarii.

La o citire mai atenta a acesteia am observat ca din numele copiilor dar si a celui imputernicit, lipsesc caracterele romanesti (mai exact "sh" a fost inlocuit cu "s"). Datele din buletin si celelalte sunt corecte.


In aceasta situatie, imputernicirea poate fi folosita deplin?


"Ita lex scripta est"_"Asa prevede legea"

Nu pot decat sa ma raliez celor scrise de maestrul Mihai.Si din punctul meu de vedere,chiar daca este vorba despre mici vicii de forma,acestea pot constitui impedimente legale in realizarea unei tranzactii.Orice notar constient nu va admite acea imputernicire,indiferent de faptul ca ar exista sau nu si alte elemente de identificare.
Trebuie facuta distinctie intre un act nelegal sau nul si un act care este legal dar nu se vrea a se face la un notar, iar la altul da din varii motive...

Nici notarii nu prea au mai avut timp sa studieze legea.Insa acum se pot ocupa si de studii intrucat timp au.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Imi place ca ati cautat norme juridce.


Daca as putea sa va fac sa si zambiti... Nu fac decat sa dezvolt raspunsurile Dvs. ultrasintetizate ;)

Alte discuții în legătură

Scrierea cu diacritice în cererile adresate instanței CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, intreb deoarece cineva mi-a atras atentia sa am grija cum formulez o contestatie (in cazul meu de rovinieta). Mi-a spus ca sa am grija pe langa ... (vezi toată discuția)
N-am gasit notar care sa accepte revocarea unei procuri fara nr .autentificare mariapopescu mariapopescu Niciun notar n-a acceptat ca tatal meu sa dea declaratie de revocare a procurii data nepoatei lui pentru terenul in indiviziune ,deoarece nu are nr de ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate expirata in strainatate mriulian mriulian Buna seara, Mi-a expirat cartea de identitate in Spania, se poate sa trimit imputernicire si actele vechi in Romania si sa mi-o refaca un prieten? Multumesc ... (vezi toată discuția)