avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cartea imobilului pentru cei fara asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cartea imobilului pentru cei fara asociatie de proprietari

Buna ziua,

Am o problema cu "seful de scara" (scara unde locuiesc nu este arondata la asociatie), imi cere copie dupa buletinul meu si al sotiei + dupa certificatele de nastere ale copiilor. Am nevoie sa stiu daca este legala aceasta solicitare din partea lui tinand cont de confidentialitatea actelor personale si de faptul ca el este sef de scara cu numele.

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2017
alex2017, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:31, 6 Februarie 2017
alex2017 a scris:

Noi nu avem asociatie asa cum am mai zis, acest om a facut contract cu apa pe numele lui pentru toata scara.
Intrebarea este cat de legala este treaba asta, avand in vedere ca primeste bani de la ceilalti locatari si nu da la schimb nimic (chitanta), ca e persoana fizica + ca nu afiseaza calculul cheltuielilor de pe scara si mai cere si 5 lei de apartament pentru serviciile prestate.

Din expunerea dv rezulta mai multe aspecte neclare
1-Daca nu exista infiintata entitate juridica la nivelul imobilului de locuit in comun,cum a ajuns locatarul in discutie sa se numeasca sef de scara si administrator de imobil?
2-Trebuie precizat ca dispozitia in vigoare prevede conditii imperative pentru ocuparea si exercitarea responsabilitatii de administrator de imobil
Activitatea de administrare imobile ,legal poate fi exercitata numai de catre persoane detinatoare de atstat profesional,eliberat de catre serviciul specializat din primaria locala
3-Administratorul de imobil conform dispozitii in vigoare este angajatul asociatiei de locatari/
proprietari,cu obligatii concret prevazute si asumate in contractul individual de munca si fisa postului incheiate cu angajatorul asociatie de locatari/proprietari
4-Atat timp cat la nivelul imobilului de locuit in comun nu exista infiintata entitate juridica,
perceperea de catre acel locatar sef de scara si administrator de sume lunare 5 lei/
apartament ,nu are temei legal
Conform dispozitii in vigoare,fapta locatarului de percepere sume fara acoperire legala,poate fi incadrata sub incidenta penala
ynocentta, utilizator
Pai problema dvs. care este in definitiv?
Acolo unde nu este as. prop., furnizorul nu are cu cine sa incheie un contract de furnizare si atunci sa ziceti merci ca ati gasit un nene care sa se ocupe de aceasta chestiune. Ca va cere 5 lei? Da, si vreti mai mult sau mai putin?
Fara gluma, ar trebui sa discutati sa va organizati in as. prop. Daca acum blocul este nou si nu aveti probleme, in cativa ani au sa inceapa necazurile - ba ploua la ultimul nivel, ba s-a spart o teava la subsol, ba cate si mai cate si "omul dvs." are sa va tot ceara bani si nu o sa aveti niciodata controlul asupra a tot ce se intampla pe-acolo.
Repet, chiar daca acum cheltuielile sunt mai mici, nu va avantajeaza lipsa de organizare, insa cu timpul o sa vedeti ca va fi foarte greu, unii nu vor vrea sa-si achite cheltuielile cu reparatiile, etc.
Succes!
Adam Grecu, utilizator
alex2017 a scris:

Nu sunt de acord cu treaba asta de aceea intreb cum se poate proceda, cand am cumparat eu apartamentul lucrul acesta era deja facut (ma refer la contractul pe un singur locatar)

Daca nu sunteti de acord faceti-va contract individual.
Sau oferiti-va sa faceti dvs. gratis ce face omul pentru 5 lei de la fiecare - apropo de asta, nu e nimic penal (cum s-a scris mai sus) in faptul ca cere si primeste acei bani de la vecini. Nu vi-i smulge din mana.
Privitor la pretinderea de sume de catre persoane ,fara drept legal,fara raport juridic,care nu elibereaza documente justificative,sume care nu sunt inregistrate la autoritatea financiara si nu sunt impozitate,reprezinta infractiunea de evaziune fiscala
Exagerati :)
E vorba de venituri nedeclarate, nu de evaziune fiscala, iar pentru asta risca cel mult o amenda de la ANAF, nu amenda penala sau inchisoare.

Alte discuții în legătură

Cartea de imobil alyioana alyioana Buna ziua.\"Seful de scara\" s-a mutat, sotul fiind ales de catre locatari noul \"sef de scara\", primind Cartea de Imobil.Aceasta nu a fost actualizata de ... (vezi toată discuția)
Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.m a ... Sturzu.lory@yahoo.com Sturzu.lory@yahoo.com Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.M a chemat d.l politist la sectie pentruo reclamatie de catre d.l presedinte a asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Are dreptul administratorul sa detina copie a actului de identitate al unui chirias? Allyne3 Allyne3 as vrea si eu sa stiu in baza carui act normativ are dreptul administratorul sa detina copie a actului de identitate al unui chirias (vezi toată discuția)