avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... furt de la serviciu pe fata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

furt de la serviciu pe fata

se da urmatoarea situatie , practica sau ipotetica:

un angajat, de fata cu patronul si cu alti angajati, ia din gestiune(era gestiunea sa) o anumita suma, sa zicem 4000 ron, anunta ca i-a luat si vrea sa paraseasca serviciul in timpul programului. patronul impreuna cu alti angajati incearca sa-l opreasca, angajatul problema suna la 112 si spune ca e sechestrat, vine echipajul de politie, il scoate pe angajat din incinta atragand celor din interior atentia ca ei nu sunt becali sa aiba politie particulara si ca nu au nici un drept sa retina omul fara vointa sa, (pentru eventuale litigii existand organe competente carora sa te adresezi) evident ca despre nota explicativa nu se pune problema, si omul pleaca cu banii?

urmeaza evident plangere penala pe care procurorul o solutioneaza cu "nup" deoarece suma e prea mica,

iar angajatul plecat cu bani face plangere la itm ca nu si-a primit banii de concediu aferent celor 3 luni lucrate , vine itm si te mai obliga sa-i trimiti omului suma restanta (!!!) si amenda de 2000 ca de, acum e campanie si trebuie bani la buget si ne cearta seful daca nu aducem macar o amenda.....


suna asta a exploatarea omului de catre om???
Cel mai recent răspuns: vioavram , utilizator 16:10, 11 Septembrie 2009
reludd a scris:

vioavram a scris:

In primul rand trebuie sa respectati Codul Muncii conform caruia se face cercetare pt orice abatere disciplinara.
Daca spuneti ca angajatul a fost prins in flagrant tb sa se emita un referat semnat de catre dvs si martorii la scena cu pricina si cu dovada furtului.
Sa faceti plangere la politie impotriva angajatului si sa aduceti dovezi ferme.
Facand referat si incepand cercetarea disciplinara urmatorul pas ar fi fost convocarea angajatului la sediul firmei, in compania unui membru de sindicat daca apartinea vreunui sindicat sau cu cine dorea el sa-l asiste legal si sa dea declaratie cu privire la incident, adica nota explicativa.
In mod normal si civilizat se convoaca angajatul la sediul firmei unde i se aduce la cunostinta ca este chemat sa dea nota explicativa la o anumita data si ora stabilite cu privire la incidentul si la abaterea constatata in procesul verbal facut in ziua si la ora cand s-a produs abaterea disciplinara.
Daca refuza, invitatia va fi trimisa la adresa angajatului prin posta cu confirmare de primire specificandu-se ca cercetarea va avea loc in ipsa si i se va desface contractul de munca disciplinar. Apoi poate fi chemat la tribunal dovedindu-se vinovatia sau nevinovatia.
Daca accepta sa vina sa dea nota explicativa, si o va da,se vor lua in calcul imprejurarile in care s-a produs abaterea, martorii care au participat, daunele si prejudiciile aduse firmei si se va emite un proces verbal de cercetare disciplinara pe baza caruia va fi emisa decizia de sanctionare, in cazul nostru fiind vorba de o abatere grava, desfacerea disciplinara CM.
Toate aceste lucruri le faceti intermen de 30 de zile de la emiterea deciziei de cercetare disciplinara. Sunt multe lucruri pe care tb sa le luati in calcul:
Angajatul avea contract de munca semnat care sa cuprinda obligatii si drepturi?
Angajatul avea fisa postului care sa specifice care sunt OBLIGATIILE SI DREPTURILE ?
A semnat ca aluat la cunostinta Regulamentul Intern?
EEEE!
Aici sa raspundeti! Nu puteti sa va faceti dreptate singur, si va inteleg frustrarea dar legislatia muncii apara drepturile angajatilor si trebuiesc proceduri riguroase de sanctionare disciplinara a unui salariat si sa cititi codul muncii.
In ceea ce priveste plata concediului de odihna neefectuat...trebuie sa stabiliti intai cum in concediati daca dovediti ca a furat asa cum ati afirmat, ii puteti retine ctrvaloarea concediului de odihna si salariul neincasat la data parasirii postului fara preaviz.
daca v-am lamurit cat de cat ma bucur si sper sa va fiu de ajutor.



eeee iata ca de obicei, povestea cu angajatorul cel rau si angajatul cel napastuit....

ati dat-o in bara, stimate expert! angajatul avea(are) toate cele, si cim, si fisa postului, si securitatea muncii, si roi, si DECIZIE SEPARATA PRIN CARE I SE ADUCE LA CUNOSTIINTA CA NU ARE VOIE SA FACA CELE FACUTE, si semnatu5ra lui pe toate aceste hartii, si tot ce vreti dvs...da le are. deja trebuie sa recunoasteti ca v-ati inselat.

trecem mai departe, la alta parere total gresita: citez:
"Daca accepta sa vina sa dea nota explicativa, si o va da,se vor lua in calcul imprejurarile in care s-a produs abaterea, martorii care au participat, daunele si prejudiciile aduse firmei si se va emite un proces verbal de cercetare disciplinara pe baza caruia va fi emisa decizia de sanctionare, in cazul nostru fiind vorba de o abatere grava, desfacerea disciplinara CM. ""

nu pot decat sa raman perplex. despre ce vorbim? ma scuzati dar nu pot sa cred ca cineva are o densitate atat de mare de exprimari incorecte pe cm patrat...
iata de ce:

""Daca accepta sa vina sa dea nota explicativa" -adica sa ma duc sa il rog frumos sa vina sa dea acea nota? la invitatia la conciliere nu a raspuns, nici nu s-a dus la posta sa o ia... cum sa ii pot lua nota explicativa???

""si o va da"" ??? despre cine vorbiti?

""se vor lua in calcul imprejurarile in care s-a produs abaterea, martorii care au participat, daunele si prejudiciile aduse firmei si se va emite un proces verbal de cercetare disciplinara pe baza caruia va fi emisa decizia de sanctionare, in cazul nostru fiind vorba de o abatere grava, desfacerea disciplinara CM.""????? si ce daca? omul nu raspunde , nu a venit, nu il intereseaza, si-a luat banii si nu-l mai intereseaza.

stimate domn, despre ce vorbim? "desfacerea disciplinara a cm? pe cine intereseaza???

""Apoi poate fi chemat la tribunal dovedindu-se vinovatia sau nevinovatia.""?!?!?!?.cine sa il cheme domnule? nu intelegeti ca la sume sub 10.000 ron se da automat nup?

stimate domn, dvs in sinea dvs poate sunteti bine intentionat. dar traiti in alte planuri sau in alte lumi. din ce spuneti dvs, avand in vedere ca angajatul nu s-a prezentat niciodata, s-a putut doar desface disciplinar contractul, atat. si credeti ca a interesat pe cineva???

incercati va rog sa reveniti in lumea asta in care angajatul e o specie rara, gasesti cu greu sa angajezi pe cineva si te poti astepta la orice surprize....


nu imi fac dreptate singur, pentru ca nu pot. pentru angajator nu exista dreptate.

In primul rand, mi-am exprimat opinia pt o problema pe care dvs ati facut-o publica pe un forum. Tot ceea ce va spun aici este pertinent si probat si nu am absolut nici o problema cu exprimarea si nu vad unde exista greseli in exprimare.
Cititi mai intai tot ce se poate citi despre legislatia muncii si apoi minunati-va de procedura de cercetare disciplinara pe care nu am stabilit-o eu.

nu pot decat sa raman perplex. despre ce vorbim? ma scuzati dar nu pot sa cred ca cineva are o densitate atat de mare de exprimari incorecte pe cm patrat...
iata de ce:

Convocarea salariatului se poate face si in scris la domiciliul acestuia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.Banuiesc ca fiind acoperit din punct de vedere legal aveti si adresa angajatului dvs.
Cred ca ati spus la un moment dat ca salariatul a plecat insotit de politie si apoi v-a fortat sa-i platiti si contravaloarea concediului de odihna neefectuat.
Pai cum asa? Ce statut avea angajatul dvs a doua zi de la savarsirea faptei?
Dvs. sunteit suparat ca v-a prejudiciat de o suma de bani....si aruncati acuztii nefondate in jur.
Sunt si eu ca si dvs angajator, si am avut 3 conflicte de mjunca cu angajatii pe care le-am castigat cu succes si plangerile facute de ei la itm au fost nule. Asa ca scuzati-mi exprimarea incoerenta si lipsita de logica daca mi-am permis sa va spun cum ar trebui privita problema.
Si muncesc intr-o organizatie cu peste 3000 angajati si lucrez la departamentul de resurse umane exact pe domeniul disciplina muncii.
Nu stiu cum v-a dat dvs judecatorul NUP cand organizatia noastra a reusit sa recupereze in instanta sume mult mai mici de la angajati...
Nu sunt jurist sau avocat, sunt doar un amarat de inspector resurse umane la o firma si manager magazin la o alta. Apropo detin si o diploma de master in resurse umane. Discutia aceasta nu constituie consultanta juridica!!!!!!!
Asa ca, imi cer scuze ca mi-am permis sa imi exprim opinia dar cu parul asa cum va doriti dvs nu rezolvati nimic. Si nici cu atitudinea agresiva pe care o abordati pe forum.
aaaaaaaaaa, si inca ceva, sunt femeie!!!!!!!!!!!!!
Va sugerez sa faceti un curs de comportament organizational.

Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
vioavram, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare legalã sau nelegalã? 1984a 1984a Bună seara. Vreau să va cer părerea cu privire la următoare convocare de cercetare prealabilă, dacă a fost întocmită corect sau nu: ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara cim orca orca Ce fac in calitate de angajator in situatia in care un angajat nu /mi vine mai mult de 6 luni la munca. Maistrul nu intocmeste referatul de absenta in termen, ... (vezi toată discuția)