avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demis si salariul compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demis si salariul compensatoriu

rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi spuneti:
1. daca este undeva stipulat in lege ca angajatorul se obliga sa ofere salarii compensatorii in cazul in care angajatul (eu) a fost demis din motive de reducere personal.
2. in lunile mai/iunie am intrat jumatate din membrii firmei in somaj tehnic fara a fi defapt in somaj (practic am muncit) si nici nu am semnat nici o foaie in care sa-mi dau acordul ca vreau sa intru in somaj, cat de legala este aceasta manevra? deoarece in cazul in care nu-mi voi primii banii cuveniti de la patron vreau sa il reclam la ITM
Cel mai recent răspuns: repulse , utilizator 16:56, 10 Septembrie 2009
Din ceea ce spuneti dumneavoastra, reiese ca ati fost in somaj tehnic dar nu ati semnat nimic. Adica totul a fost verbal.
Dar referitor la plata salariului cum a fost? Ati luat salariul intreg sau potrivit art. 53 din Codul muncii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Conform art. 2. alin. (2 lit. a) din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata aceste situatii de suspendare a contractelor individuale de munca fac obiectul unor decizii de suspendare care trebuie depuse de catre angajator la inspectoratul teritorial de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora, sub sanctiunea amenzii contraventionale de la 3.000 lei la 6.000 lei, prevazuta de art. 7 din aceeasi lege .
in cazul in care se fac reduceri d eperosnal, ceea ce insemana ca va desfiinteaza postul si va concediaza cu art 65 alin 1 codul muncii,
trebuie sa primiti o instiintare scrisa privind faptul ca intrati in preaviz de concediere.
Preavizul trebuie sa fie de 20 de zile lucratoare paltite integral, iar in acest interval aveti urmatorul drept stipulat in CCMUN;
art 72
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

In ce priveste "somajul tehnic", adica intreruperea activiattii, inmod legal a fi la dispozitia angajatorului nu inseman sa lucrezi in aceasta perioada.
Pe perioada acestui asazis soamj tehnic trebuie sa primiti o indemnizatie de 75% din sal dvs de incadrare.
Pe o perioada de 3 luni de intrerupere a activitatii (somaj tehnic) ata dvs cat si angajatorul sunteti scutiti de plata contributiilor catre stat.
Daca va cheama la munca in aceasat perioada puteti face sesizare la ITM.
Sesizarea facuta la ITM nu va avea nicio relevanta daca angajatorul a dispus reinceperea activitatii si s-au emis decizii de incetare a suspendarii.
Da, intradevar daca s-a reluat activitatea nu mai are ITM ce sa verifice :)
repulse a scris:

rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi spuneti:
1. daca este undeva stipulat in lege ca angajatorul se obliga sa ofere salarii compensatorii in cazul in care angajatul (eu) a fost demis din motive de reducere personal.
2. in lunile mai/iunie am intrat jumatate din membrii firmei in somaj tehnic fara a fi defapt in somaj (practic am muncit) si nici nu am semnat nici o foaie in care sa-mi dau acordul ca vreau sa intru in somaj, cat de legala este aceasta manevra? deoarece in cazul in care nu-mi voi primii banii cuveniti de la patron vreau sa il reclam la ITM

Pentru concediere, conf.art.65.1. primiti un salariu compensatoriu, subscriu la tot ce au scris colegii mei.
Insa, procedura somajului tehnic nu a fost corecta. Oamenii trebuie informati, printr-un document macar, ca incepand cu data de.......sunt in somaj tehnic. Eu nu cred ca legea prevede ca aplicarea acestei masuri de somaj tehnic este secreta, oamenii sa nu stie nimik. Iar instiintarea nu se face verbal ci scris.
Daca vor sta acasa sau la serviciu in asteptarea reluarii activitatii trebuie prevazut in CCM aplicabil si nu stiu daca aveti prevazut asa ceva;)

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Elena S Elena S Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)