avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinerii pe numele chiriasului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinerii pe numele chiriasului

Societatea la care lucrez a inchiriat apartamente pentru angajati. Pe langa chirie, achitam si utilitatile (inclusiv intretinerea). Chitantele de la intretinere sunt eliberate pe numele proprietarului iar administratorul asociatiei refuza sa le elibereze pe numele societatii. Exista temei legal in baza caruia pot solicita eliberarea chitantelor pentru plata intretinerii pe numele chiriasului - persoana juridica? Intreb acest lucru deoarece in cazul unui eventual proces cum fac dovada ca a platit societatea atata timp cat chitantele sunt eliberate pe numele proprietarului.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 12:21, 11 Septembrie 2009
Depinde intr-adevar de contractul de inchiriere. Daca in contract scrie ca proprietarul plateste intretinerea pe chirias nici macar nu l-ar interesa acest lucru. Prin urmare s-a subinteles faptul ca, prin contract, intretinerea o plateste chiriasul. Indiferent de acest fapt administratorul trebuie sa emita chitanta pe numele celui de la care incaseaza banii specificand in ea ce reprezinta acea plata.
Solutia cea mai simpla in acest caz este intr-adevar OP-ul. (Dar sa nu va luati dupa altii daca va vor zice sa scrieti in OP ca faceti plata in numele proprietarului ca nu o faceti cu banii lui).
daca este semnat un contract de inchiriere, in acesta se prevede obligatia de plata a cotelor de intretinere de catre chirias, lipsa achitarii acestora fiind motiv de evacuare de catre proprietar.
odata ce sint emise chitante pe numele proprietarului (nu al chiriasului), acesta poate oricind sa evacueze chiriasul pe motiv de neplata a intretinerii, sustinind ca plata a facut-o proprietarul, dovada stind chiar chitantele.
de aceea consider ca aceste chitante trebuie facute pe numele chiriasului. si daca mergeti la banca sa depuneti niste bani in contul cuiva, pe foaia de depunere se trece numele celui care efectueaza depunerea, nu pe numele titularului de cont.
Presedintele a scris:

Subscriu opiniei dlui. Mihail.
Adoptati cea mai simpla solutie: viramentul bancar.
Si ca sa nu existe incurcaturi puteti trimite, cu confirmare de primire, pe adresa Asociatiei desfasuratorul cu detaliile platii( nume, ap. suma, explicatii).

In contractul incheiat cu proprietarul sunteti sau nu imputerniciti sa faceti aceste plati in numele lui?



articol din contract referitor la obligatiile chiriasului: "Sa achite in termenele contractuale costurile legate de cablu TV, curent electric si costuri de întreţinere care includ costul căldurii, aprovizionării cu gaz, apa si canalizare, strângerea gunoiului precum si cheltuielile legate de administrarea imobilului (portar, administrator), interfon, internet si alte utilităţi existente"

Stiti ce idei invechite au administratorii de asociatii, asa ca nu cred ca daca ii arat contractul de inchiriere o sa imi elibereze chitanta pe numele societatii, o sa imi spuna, asa cum a si facut-o, ca nu scrie "la lege" asa ceva...
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
Tzimpirika, utilizator
Stiu dar nu chiar toti... doar marea majoritate! :)
Va sfatuiesc sa apelati la metoda OP+desfasurator trimis cu confirmare de primire pentru a evita un sir interminabil de discutii inutile si mai ales un consum nervos nejustificat! Vorba reclamei... N-ai cu cine! :)
Nu sunt sigur dar banuiesc ca in codul fiscal este reglementata procedura de emitere a chitantelor. Puteti sa cautati (si veti gasi undeva) si aceasta obligatie de a emite chitanta catre cel care plateste.
Sau mai simplu OP - si scrieti in detaliile de plata exact ce platiti (intretinere ap. x luna y; fond rulment ap. x etc.) ca sa scapati de trimiterea acelui desfasurator la care face referire @presedintele.

Alte discuții în legătură

Plata intretinere bloc carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua, As dori sa-mi spuneti si mie pe numele cui trebuie facuta chitanta care atesta plata intretinerii la bloc,in conditiile in care locatarul nu este ... (vezi toată discuția)
Tarati intr-un proces cu asociatia de proprietari gabriela68ful gabriela68ful Nu imi dau seama ce se intampla cu justitia, cum se pot face atatea faradelegi si ilegalitati ? Pe scurt, am inchiriat un apartament cu un coleg de servici pe ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)