Buna seara ! As dori sa stiu mai exact ce inseamna "pensie alimentara" deoarece cand spun acest lucru ma duce cu gandul doar la alimente.Dar eu ii cumpar haine,produse de igiena,poate sunt nevoita sa merg sa platesc cu el cand merg la doctor .Pensia lui alimentara acopera doar laptele praf lunar si jumate de scutece .La varsta lui nu mai este suficient ,creste repede,hainele raman micii si cheltui foarte multi bani pe luna iar el nu acopera nici macar pe un sfert pt ca legea il obliga sa plateasca doar 25 % din salar din cate am inteles.Nu am ajuns la judecatorie ,a decis sa imi platasca lunar cei 25 % si atat. Dar cum ramane cu celalte cheltuieli ? Nu pretind sa plateasca tot dar eu trag caruta cel mai mult si ma chinui si nu mi se pare corect.Multumesc.
gi-jane2 Apreciez raspunsul dvs dar nu pot sa fiu de acord deoarece stim cu totii ce inseamna sa cresti un copil ...stim ce inseamna sa mergi la doctori in tara noastra,sunt multe cheltuieli ,poate neprevazute ..inclusiv vaccinul l-am platit desi statul il ofera gratuit..de ce ? Pentru ca nu era... Nu e dispus sa dea mai multi banii cum de altfel nu e dispus sa petreaca timp cu propiul copil. Va multumesc frumos.
Va inteleg ca nu sunteti de acord, dar nu va ajuta nici ca sunteti, nici ca nu sunteti de acord, nici in instanta nu obtineti mai mult pt ca va impiedicati de lege.
Din contra, tatal ar putea sa obtina sa plateasca si mai putin de 1/4, daca observati in text " pana la..", 1/4 e maxim.
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
gi-jane2 -Stiu ca de data asta legea nu e de partea mea si nu am ce face decat sa ma impac cu ideea si situatia.Va multumesc sincer pentru raspunsuri si pt ca va-ti facut timp sa imi raspundeti. :)
Pensie alimentara
rak0770
Un salariat are de achitat pensie alimentara conform hotararii de divort pentru 2 copii in cuantum de 1/3 din salariul net. Intre timp unul din copii devine ... (vezi toată discuția)