avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC

Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul nu a achitat facturi la RADET/APANOVA/REBU din Mai 2008! am reusit sa obtin situatiile soldului Asociatiei de propietari dupa ce am aflat cu greu codul de client. datoriile insumate depasesc :O 110.000 RON[/color], ceea ce am primit de la furnizorii de utilitati inclusiv penalizari. Datoria creste cu circa 0,1 % pe zi. :((:((
Pe foaia de intretinere Datoria calculata de Administrator: de circa 10 ori mai mica 15.100 Ron adica normala pentru un bloc cu 90 de apartamente!
Am afisat mesaje la toate scarile incercand sa"activez" opinia publica. Am strans liste de semnaturi cu petitii catre primarie, politie, acum sunt hotarat sa merg si la Judecatorie.
Cum a fost posibil? Cf. documentelor pe care am reusit sa le primesc+confirmari telefonice de la furnizori: pentru facturile neachitate s-a semnat Protocol intre Furnizorul de Utilitati si Administrator ca reprezentant al Asociatiei de Propietari pentru reesalonare in ...X rate Lunare. Protocolul nu a fost respectat, Administratorul nu a achitat ratele, si conform Protocolului la suma restanta se platesc penalizari de 0,1% pe zi, Ceea ce nu cunosc sunt bazele legale pentru care nu s-a intrerupt alimentarea cu apa/apacalda/caldura...cu toate ca datoria creste constant.
Cu ocazia somatiilor lunare de la furnizori Administratorul mai achita 60-70% din rata datoriei reesalonata...poate de aceea nu se opresc utilitatile...
Concluzia se impune Administratorul fura dupa o "inginerie financiara" aplicata cu succes cu concursul tacit al Furnizorilor! Spre exemplu RADET nu opreste apa calda cu toate ca Facturile sunt neachitate din 05.2008 iar suma acestora este de 55.000 RON la care se adauga 16.000 Penalizari !!!!
Astfel majoritatea locatarilor sunt contrariati, desi le-am afisat datoriile nu sunt convinsi de proportia dezastrului.
Sunt inmarmurit de lipsa de reactie a multor vecini...In plus nu avem Presedinte...cenzori...nimic nu pare legal...Avem insa fiecare din noi chitante cu care am achitat intretinerea !
Adresele facute (cu lista de semnaturi aferente - ca la semnat toti vecinii sunt de acord) ne-au fost returnate de la Primarie cu raspunsuri de genul: nu este de competenta noastra. Am depus plangere la politie, in nume personal inca din 25 August 2009 si raspunsul nu a venit: "lucrarea este in desfasurare". Am trimis documentele impreuna cu o plangere la judecatoria de sector, astept sa primesc confirmarea ca le-au primit. Totusi, vine iarna, ce ma sfatuiti sa fac sa pot rezolva in conditiile date situatia? Doresc in primul rand sa impiedic Administratorul sa "fuga" si sa-l putem trage la raspundere pentru a recupera sumele datorate si Angajarea unui Administrator nou Autorizat/firma care sa preia in urma unui control contabil/judiciar gestiunea.
doamna camelialexandra in Ordinului ANRSC 91/2007 la art.254 specifica,citez:"g) sa nu modifice instalaţiile de încălzire centrala, aferente unui imobil condominial, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsidera ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor;"
ART. 255
(1) Operatorii, titularii de licenţe a căror activitate este supusă reglementării autorităţii competente, vor întocmi proceduri proprii pentru stabilirea şi facturarea consumurilor de energie termica şi apa calda de consum.
(2) Pe baza prevederilor prezentului regulament, furnizorul va întocmi proceduri proprii, în funcţie de condiţiile specifice în care isi desfăşoară activitatea (tipurile de sisteme alimentare cu energie termica şi utilizatori racordati, structura organizatorică a operatorului etc.).

deci dumneavoastra nu sunteti autorizata sa calculati acel SET,ci numai furnizorul implicit Radetul in cazul dumneavoastra
stiu ca nu sunt autorizata, dar ma gandeam ca in functie de aceste date, ma pot adresa furnizorului pt a putea veni odata pt toti si sa constate acest lucru.
oricum in momentul de fatza, principala problema a radetuluie ste ca nu TONER si nu am cum sa intru in posesia copiilor documentelor noastre cu ei. INCREDIBIL!!! si ma mai si ameninta ca ne inchid apa calda daca nu platim!!
Sincera sa fiu nu prea inteleg ce legatura are tonerul RADETului cu ce trebuie sa faceti Dv. la bloc.
Ne-ati intrebat cum sa distribuiti esalonarile, v-am raspuns.
Ne-ati intrebat de cei care si-au scos calorifere din camere, v-am raspuns.
...........................
Pana vine RADET sa va lamuriti cu SET-ul apartamentelor calculati caldura in functie de suprafata. Care locatari au hartie de la RADET ii scoateti din calcul suprafata camerei fara calorifer.
Adunati toate suprafetele apartamentelor de pe o scara, scadeti (eventual) suprafata acelor camere pentru care locatarii au hartie de la RADET. Impartiti factura de caldura de pe scara respectiva la aceasta suprafata. Obtineti caldura pe mp. Inmultiti aceasta valoare, apoi, cu suprafata incalzita a fiecarui apartament si gata!
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
elga50, moderator
adriantot a scris:

Convocati adunarea generala . Alegeti un presedinte, un comitet, comisie de cenzori. Noua conducere poate angaja alt administrator sau poate lucra cu acelasi administrator. Poate angaja o expertiza financiar-contabila .
Fara presedinte nu puteti institui privilegiu imobiliar pe apartamentul nimanui. Presedintele poate formula plangere penala, poate actiona in instanta, etc.
Incepeti cu inceputul : ORGANIZATI-VA !


ne-am organizat. In functia de Presedinte e fostul Vice si incercam sa recuperam suma delapidata de la fostul Admin. FAmilia acestuia a pus apartam. in vanzare si promite sa achite suma - destul de mare 100.000 ron reprez. facturi neachitate RADET si REBU.
- ideea e ca pentru a recupera pierderea el vinde apartamentul detinut in copropietate.
- A venit un cumparator prin progr. Prima casa si au semnat precontract si acum dosarul a trecut de banca si se afla la Fondul de garantare.
- Noi vrem sa fim sigur ca recuperam banii, asa ca asociatia vrea sa deschida cont la banca resp. (nu stim sigur numele bancii) apoi sa semnam un contract in care in momentul aprobarii dosarului de catre banca banii sa intre in contul asociatiei (suma furata) se numeste contract escrow: partile sunt Asociatia de Propietari (pagubiti), BANCA, Vanzatorul.

- Asociatia vrea sa aiba garantia ca la aprobarea dosarului de catre banca in contul asociatiei vor intra banii datorati de Vanzator adica banii furati...prin neachitarea facturilor la RADET si REBU...

- Daca partile sunt de acord (asociatia si vanzatorul - fostul Admin)….BANCA ce parere ar avea? am sunat la o alta banca si de-acolo ne-au spus ca orice litigiu ar apare va dauna dosarului depus de Cumparator si Banca nu va aproba. In acest caz nici noi nu vom avea platite datoriile....

Este important sa se aprobe dosarul de vanzaare altfel nu putem recupera banii...insa ar fi bine sa avem garantii...

Daca instituim privilegiu imobiliar cf. Art. 26 din HG1588 nu cumva riscam sa nu se aprobe dosarul la banca?

Multumesc anticipat pt. ajutor.



Nu mai stati pe ganduri si instituiti imediat privilegiu imobiliar. Asa o sa fiti contactat si o sa puteti, eventual colabora cu banca la recuperarea sumelor.
Daca nu cumva este prea tarziu din moment ce au facut deja demersurile de imprumut la banca.
Macar in adeverinta eliberata de asociatie cu privire la debite, care este necesara indiferent cum se face vanzarea, sa se consemneze datoria care sa fie eventual preluata de viitorul proprietar si poate ca banca o sa-i retina aceasta suma.
Discutati cu viitorul proprietar, daca-l stiti si puneti-l in tema.

Alte discuții în legătură

Asoc. de propietari cu restante la furnizori: daca refuz sa platesc din nou facturile din 2008? cmariusstancu cmariusstancu Stimate Doamne/Domni, reapelez la bunavointa Dvs. de a analiza o situatie deosebita: sunt membru intr-o asociatie de locatari dezorganizata. Neavand ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)