avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident cu victima
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident cu victima

Buna ziua,
Ieri pe drumul pana acasa am oprit pe sosea pentru ca mergeau pe partea carosabila 3 fete, una dintre ele s-a intors si s-a urcat pe masina dupa care a alunecat si s-a lovit la un genunchi. Pe moment am vrut sa o ajut si aceasta mi-a spus ca nu necesita ajutor, ca nu va depune plnagere la politie impotriva mea. M-am oferit sa o duc la medic si sa discut cu parintii ei dar ea a refuzat categoric. Astazi m-am trezit chemata la politie pentru ca domnisoara a depus plangere. Spuneti-mi si mie ce se va intampla in acest sens? Sau ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2017
andracristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 20:24, 1 Martie 2017
Caderea victimei si lovirea la genunchi este urmare a impactului acesteia cu partea frontala a autoturismului.
Pietonii au obligatia de circula pe trotuar, iar in lipsa acestora pe acostament. Petonii pot circula pe carosabil in lipsa trotuarului sau a acostamentului. In acest caz deplasarea pietonilor se face pe partea stanga a drumului raportat la sensul de deplasare a pietonilor.
ing. Ioan Ciobanu
Dupa parerea mea nu este important faptul ca aveati in fata un obstacol sau alte circumstante, din ceea ce spuneti, clar masina dv. aflata in miscare a intrat in contact cu persoana respectiva.

OUG 195/2002 Art.75. – Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte
cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut
originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau mai multor persoane
ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;

[ link extern ]

OUG 195/2002 Art.89. - (1) Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto aflat în procesul de instruire sau de examinatorul autoritatii competente aflat în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara încuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

In acesta situatie, dv. erati obligata sa va prezentati la Politie pentru declararea imprejurarilor producerii accidentului sau sa sunati la 112. Daca dv ati fi declarat cele intamplate ar fi fost in favoarea dv si ati fi putut chiar scapa usor.

Art.89. - (5) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului, daca victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

Odata cu intrarea in vigoare a Codului Penal la data de 1 februarie 2014, infractiunea de „parasire a locului accidentului” prevazuta de art. 89 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 a fost cuprinsa in dispozitiile Codului penal, respectiv la art. 338.

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Cu siguranta o sa vi se suspende permisul de conducere si se va incepe cercetarea penala, va puteti trezi chiar si cu dosar penal pentru parasirea locului accidentului...

speța prezintă 2 probleme 1. vătămarea corporală din clpă care nu este penală pt că nu s-a lăsat cu îngrijiri medicale peste 90 de zile deci este doar o contravenție și 2. părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție ceea ce este o infracțiune. În cazul in care pietonul refuză să fie transportat la spital sau să primească îngrijiri si pleacă, șoferul trebuie să se prezinte la politie și să declare ce s-a întâmplat.
Așa cum v-am spus mai sueetc.s vi se va deschide dosar penal și poate scăpați doar cu o amendă penală, anularea permisului de conducere
dupa descrierea dvs suna a abureala, caci masina dvs era in miscare...in fond ati lovit-o si nu a-ti anuntat organele de politie, permisul suspendat ...clar ca buna ziua
Dim cele spuse de dv. inteleg ca:
1. masina se afla in miscare (era aproape oprita insa nu oprita - sunt 2 situatii - masina in miscare sau nu)
2. fata s-a "urcat" pe masina datorita faptului ca masina a atins persoana, aceasta s-a speriat si ulterior a cazut, lovindu-se la genunchi (gansesc ca s-a urcat pe capotas si ulterior a cazut).
In astfle de cazuri.
1. asteptati sa puteti trece (sa ocoliti obstacolul) fara probleme (pe viitor)
2. anuntati ambulanta de indata cat si politia
3. nu modificati starea si pozitia auto, fara incuvinntarea organelor de cercetare
4. incercati sa retineti cat mai multe aspecte (faceti chiar poze) - faptul ca persoanele circulau pe sosea si nu pe trotuar cum e normal, poate sa constituie circumstanta atenuanta
5. faptul ca ati omis sa instiintati organele de ambulanta si politie implica unele riscuri:
5.1 - victima sa va jegmaneasca si sa va santajeze (pt. a obtine bani si alte posibile foloase)
5.2 - legale: fuga de la locul accidentului (cu toate consecintele legale) + nedeclararea acestuia in termen legal.

Nu ar trebui sa va stresati, insa pe viitor mare atentie!

Alte discuții în legătură

Accident cu sima2009 sima2009 pe 26.03.09 am fost implicat intr-un accident pe calea rahova in dreptul OMV. in accident a fost impliat un pieton care a fost diagnosticat cu o contuzie la ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere. daniela_gabriela daniela_gabriela ma numesc mihaela si am o mare problema.in data de 25.04.2008 ma deplasam pe soseaua colentina din bucuresti si la un moment dat m-am trezit cu doua ... (vezi toată discuția)
Retinere permis conducere basu radu basu radu Buna ziua! In urma cu 2 luni de zile mi s-a retinut permisul de conducere , si as dori sa ma ajutati prin a-mi arata cum trebuie sa procedez, pentru a-l ... (vezi toată discuția)