avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Anulare contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Anulare contract vanzare-cumparare

Buna ziua! Tatal meu a decedat in urma cu 4 luni. El suferea de schizofrenie paranoida de foarte multi ani si refuza tratament fiind internat in repetate randuri in spitale de psihiatrie. In 2010 sora lui a intentat proces de interdictie si sa obtina tutela lui ca sa-i poata vinde bunurile.Instanta mi-a incredintat mie tutela, deoarece ea formulase cererea de interdictie.Procesul a durat un an si cv , pt.ca tatal meu era mai mereu internat si nu se putea prezenta.In perioada procesului , sora lui l-a pus sa vanda un teren unei persoane care stia de problemele lui de sanatate si i-a luat banii.Intrebarea mea este: mai pot anula acel contract de vanzare-cumparare dupa 7 ani daca la dosar exista expertiza medico-legala psihiatrica facuta cu 3 luni inainte de a vinde tetenul, ca nu avea discernământ si se cere punerea sub interdictie.Mentionez ca procesul nu se finalizase in momentul cand el a vandut terenul, dat expertiza era facuta cu 3 luni inainte de a vinde.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ruse25 , utilizator 14:42, 10 Martie 2017
Dupa mine nu a intervenit prescriptia pentru dv. ca mostenitor, insa nu inteleg nici de ce anume nu ati reclamat actul ala anterior.
Mai mult, anularea actului presupune returnarea pretului, da? Nu puteti ramane cu terenul fara sa dadti banii.
Lipsa discermantului atrage nulitatea relativa, nu cauza de ineficacitate a nulitatii absolute.


Nulitatea relativa poate fi invocata doar de persoana care a suferit o vatamare, in termen de 3 ani de la data perfectarii actului, prin actiunea in anulabilitate.


Lipsa consimtamantului atrage nulitatea absoluta.


Buna ziua,

Din pacate ptr. dvs., doctrina interpreteaza lipsa discernamantului ca o cauza de nulitate relativa.

Conform art. 9 din Decretul nr. 167/1958, termenul de prescripție e mai mic decât cel precizat mai sus. Prescripţia dreptului la acţiune în anularea unui act juridic pentru violenta, începe sa curgă de la data cînd aceasta a încetat.
În caz de viclenie ori eroare sau în celelalte cazuri de anulare, prescripţia începe sa curgă de la data cînd cel îndreptăţit, reprezentantul sau legal sau persoana chemată de lege sa-i încuviinţeze actele, a cunoscut cauza anulării, însă cel mai tîrziu de la împlinirea a 18 luni de la data încheierii actului.


Cu toate astea, va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa studieze doctrina si jurisprudenta cu privire la termenul de la care curge termenul pentru o terță persoană. Poate va găsi jurisprudență în sensul că termenul curge de la data la care ați aflat despre semnarea contractului.

Numai bine!
Va multumesc mult! Mentionez faptul ca notarul unde s-au facut actele este cumnata cu sora tatalui si au mai facut si alte inselaciuni si i-au luat si trei sferturi din casa lu tata spunand ca i-a lasat bunica, ea fiind moarta de 20 ani
Va multumesc mult! Nu am actionat mai devreme pt ca nu aveam actele doveditoare.am intrat in posesia lor f tz. Iar matusa mea are f multe relatii si nimeni nu ma ajuta. Toate actele au fost la ea , tata neavand nici un act chiar daca el era proprietar. Noi nu am stiut ca ea il va vinde si ii va lua banii, parintii mei fiind divortati de 20 ani si noi locuim cu mama. Acum 2 ani am aflat ca ea detine si trei sferturi din casa ca bunica mea i-a lasat inainte sa moara, ea fiind decedata de 20 ani. Toate manevrele astea s-au putut face deoarece cumnata ei lucreaza la acel notariat si noi daca nu avem cunostinte si bani nu ne ajuta nimeni.Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant sava88 sava88 Buna ziua. In anul 1998 mama mea a avut un grav accident vascular in urma caruia a ramas cu un handicap de gradul II. In urmatorii ani aceasta a mai avut ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare anulare ContSters266112 ContSters266112 Buna ziua, Care sunt sansele ca o batrana de 85 de ani sa obtina anularea unui contract de vanzare-cumparare incheiat acum 5 ani pe motiv de nebunie? Cum ... (vezi toată discuția)
Testament negut negut Am un frate handicapat paralizat la pat .Îl îngrijeste de 4 ani o doamna si are 3 copii. casatoriti .Fiind handicapat poate face testament neatacabil în ... (vezi toată discuția)