avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Poate ca pt unii dintre d-voastra e o tema cunoscuta si imi cer iertare ca revin cu aceasta tema inante de a incepe o actiune in justitie.
Cum ar trebui initiata actiunea pt aducere la masa partajabila a unui apartament cumparat in timpul casatoriei?
Acest apartament sa platit de catre sotul aflat in tara, tranzactia sa facut evident in timpul casatoriei si la plata acestui apart s-au folosit bani trimisi de catre celalalt sot aflat in strainatate, asa cum era intelegerea intre ei; ca sotul aflat in tara sa foloseasca acesti bani trimisi special, aparte de banii trimisi lunar, ca sa cumpere apartamentul destinat sa devina caminul comun .
Acum vine problema; contractul de vinzare-cumparare, nu sa incheiat intre vinzatori si sotul aflat in tara, ci, intre vinzatori si un fratele a acestui sot aflat in tara, evident, pt ca acest apart sa nu intre intre bunurile comune. Vinzatorii, au fost martori la acest aranjament si sunt dispusi sa confirme asta.
Dupa acestea, sotul aflat in tara se divorteaza pe ascuns si dupa ce hotarirea de divort devine definitiva si irevocabila prin neapelare, incheie de data asta, un contract de vinzare-cumparare cu acest frate si asa in final dobindeste acest apart ca un bun propriu, al sau si nu ca un bun comun cum ar fi trebuit sa fie, daca ar fi cumparat apartamentul de la inceput direct pe numele sau, inainte de divort.
Sotul aflat in strainatate nu stie nimic pina in momentul cind decide introducerea actiunii de partajare a bunurilor comune. In tot acest timp credea ca apart este un bun comun.
Cum spuneti d-voastra, ati sfatui un client sa inceapa o asa actiune?
Ar fi putea fi aceasta actiune admisa cu sanse reale de succes, avind in vedere ca s-ar opune primului act notarial, marturia vinzatorilor? Ar lua in considerare instanta, aceasta marturie coroborata cu cel de al doilea act notarial, ca o confirmare a unei actiunii comise de frauda (cred ca in aceasta categorie s-ar putea incadra) impotriva sotului aflat in strainatate, sau aceasta ar fi doar nervi, timp si bani pierduti? Multumesc pt rabdare si intelegere!
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2009
ContSters101235, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters101235 , utilizator 15:25, 14 Septembrie 2009
Nu m-am gandit.B-)
Ar putea fi mai multe.
Daca aveti o avocata si o platiti e treaba ei sa gaseasca calea.
Nu clientul trebuie sa dea solutia avocatului, ci invers.
Eu nu va sfatuiesc sa nu renuntati dar mai depinde si cat noroc veti avea.
Probe ati avea dar daca martorii nu va ajuta ati putea avea probleme serioase.
Totusi, poate ca si fara martori ati putea sa va judecati dar ati solicita prea tare avocatul dvs...
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu m-am gandit.B-)
Ar putea fi mai multe.
Daca aveti o avocata si o platiti e treaba ei sa gaseasca calea.
Nu clientul trebuie sa dea solutia avocatului, ci invers.
Eu nu va sfatuiesc sa nu renuntati dar mai depinde si cat noroc veti avea.
Probe ati avea dar daca martorii nu va ajuta ati putea avea probleme serioase.
Totusi, poate ca si fara martori ati putea sa va judecati dar ati solicita prea tare avocatul dvs...

E o avocata care a solutionat foarte bine, mai demult, o problema a parintilor mei. Ei mi-au recomandat-o si de aceea m-am gindit la ea. In cazul meu inca nu am semnat nici un contract. Am ales sa nu ma grabesc si sa mai vad si alte sfaturi si opinii, inainte de a porni Doar atit, am discutat cu ea despre problema mea si in principiu ea mi-a recomandat ceva mai usor de realizat; partajul banilor trimisi. Dar in modul asta s-ar face dreptate doar in parte, nu in totalitate.
Adevarul e ca martorii spun ca au pic de teama in a veni si declara.

Sunt de acord cu d-voastra, avocatul trebuie sa ajute la solutionarea problemei clientului. Doar pt asta e platit. Dar si clientul poate da unele idei avocatului si acesta la rindul lui sa le puna imbunatateasca si sa le puna in practica de forma cea mai potrivita, folosindu-si cunostintele in legi, experienta si talentul personal.
Stiu ca un avocat are mai multe cazuri in acelasi timp si uneori nu poate dedica prea mult timp unui caz.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
ContSters101235, utilizator
Puteti lua in calcul si o actiune in dovedirea simulatiei (prin interpunere de persoane).
Cum sunteti tert fata de contractul de vanzare-cumparare, aveti posibilitatea sa demonstrati simulatia prin orice mijloc de proba si va veti folosi de martaori, interogatoriu si chiar acte(de la DITL dovada ca nu este inregistrat pe numele fratelui imobilul cumparat, contrractul subsecvent dintre frate si sotul din tara, depozitia vanzatorilor,s.a....).
Actiunea asta va poate ajuta si daca doriti ulterior sa cerreti nulitatea vanzarii-actiunea pauliana- pentru ca va va ajuta ce scopuri a urmarit prin simulatie-eventual frauda. Avantajul mai e ca o actiune in simulatie nu se timbreaza la valoare(din cate imi amintesc), pe cand una in constatarea nulitatii din 2008 se timbreaza la valoare, si pana la urma nu aveti de pierdut o suma mare de bani daca incercati.
Din punctul meu de vedere nu mai este nevoie de actiune in constatarea nulitatii dupa castigarea unei actiuni in simulatie. Efectele simulatiei sunt inopozabilitatea fata de terti si cum dumneavoastra sunteti tert de contract , puteti sa-l ignorati , dar va puteti folosi de situatia simulata demonstrata ca sa dovediti existenta sumei de bani cu care s-a achizitionat apartamentul , si a fata de care sa solicitati partajul...In natura ma tem ca nu ma e posibila obtinerea unei cote din apartament, chiar daca ati obtine anularea, imobilul s-ar reantoarce in patrimoniul cumparatorlui ceea ce v-ar reveni ar fi doar banii...
Acum mai vad o varianta sa mergeti cu demonstrarea simulatiei primului act si sa va prevalati de a doua vanzare (intre sotul din tara si fratele sau) pentru a cere constatarea caliatatii de proprietar al acestuia , iar data achizitionarii imobilului , sa fie in realitate cea de la prima vanzare(fapt demonstrat prin simulatie)..
Succes
user-ul daca nu ma insel, a mai expus aceasta speta .
si din cate -mi amintesc, parca fratele sotiei ( cel pe numele caruia s-a achizitionat initial apartamentul ) , ulterior a decedat .

cred ca sfatul primit de la dl av enesorin , este binevenit !!
roxanel a scris:

user-ul daca nu ma insel, a mai expus aceasta speta .
si din cate -mi amintesc, parca fratele sotiei ( cel pe numele caruia s-a achizitionat initial apartamentul ) , ulterior a decedat .

cred ca sfatul primit de la dl av enesorin , este binevenit !!

Multumesc!
Asa este, fratele sotiei a decedat ulterior intr-un accident de circulatie. Dar sotia lui (vaduva) este in viata. La "vinzarea" facuta ulterior de la frate catre sora sa(fosta mea sotie) dupa ce acesta sa divortat de mine, a trebuit sa semneze sotia fratelui ca vinzator (el intre timp a decedat), asta chiar daca la prima tranzactie ea nu a fost prezenta, pt ca ei erau deja erau casatoriti in momentul primei tranzactii. Deci apartamentul era "bun comun". In concluzie este acelasi lucru ca si cum fratele ar fi facut vinzarea catre sora. Vaduva a indeplinit promisiunea lui, acea de a "inapoia" apartamentul.
Fratele si sotia lui nu au locuit niciodata in acest apartament. Din momentul cind a cumparat apartamentul acolo a locuit permanent doar fosta mea sotie. Fratele ei impreuna cu sotia si fiul lor, au locuit in chirie .
Acum nu am mai mentionat nimic de moartea fratelui pt a nu complica si mai mult dezbaterea. In schimb eu tin cont si de asta.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2009
ContSters101235, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de actiune? irbo irbo buna ziua. am urmatoarea problema si as avea nevoie de cateva idei daca se poate. este vorba de un partaj urmare divortului. bun de partajat un imobil plus ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)
Lauza a semnat contractul de vanzare cumparare, sotul fugit cu banii corinuta corinuta Speta> Doamna impreuna cu sotul ei decid sa cumpere apartamentul mamei ei. Intre timp sotia naste, dupa 48 de ore de la nastere sotul impreuna cu notarul si ... (vezi toată discuția)