avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Buna ziua.Ma numesc Stamate Alin si am urmatoarea problema:
Incepand cu data de 01.06.2009 am fost anuntatde catre S.C.Prorom Guard Security ca am fost disponobilizat prin restructurare de posturi de la aceasta societate in temeiul art.40 alin.(1) lit."a",art.65,66,67,art.73 alin.(1) si art.74 din Legea nr.53/2003(Codul Muncii).
Intrucat societatea la care am lucrat ca agent paza, la scurt timp dupa ca am fost disponibilizat (cca.30 de zile) a angajat alte persoane fara sa fiu anuntat pentru a fi reangajat in fuctia detinuta anterior conform legii, am actionat aceasta societate in instanta pentru reabilitarea in cadrul firmei si plata salariilor cuvenite pana in momentul reabilitarii.Mentionez deasemenea ca au trecut trei luni de la disponibilizare iar cartea de munca nu am primit-o, cei de la firma motivand ca nu mi-o pot aduce pentru ca se afla la ITM Bucuresti iar inspectorul de la resurse umane este in concediu, eu avand domiciliul in Braila.
Problema este urmatoarea:
In momentul in care administratorul firmei Prorom Guard a primit citatia de la Tribunalul Braila care il instiinteaza ca pe data de 19 octombrie anul curent este chemat in judecata in legatura cu acest litigiu de munca,acesta m-a contactat si mi-a oferit contravaloarea a doua salarii compensatorii in valoare de 1350 ron,dupa care m-a rugat sa-mi retrag plangerea de la tribunal.
Dumneavoastra ca ma sfatuiti sa fac in acest caz,sa-mi retrag plangerea de la tribunal sau nu?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns avizat din partea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:13, 10 Octombrie 2009
Nu am vazut niciun litigiu de munca care sa dureze 2 ani ... Solutionarea litigiilor depinde si de volumul de lucru pe care il au completele de judecata.
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta.
pneagu a scris:

Corect, onorariul, dar restul...., sa fim seriosi, eu zic ca nu merita. Soarta lui este pecetluita. Sustin ideea lui AngiF.

In litigiile de munca privind contestarea concedierii nu exista nicio cheltuiala inafara de onorariul avocatului. Nu se face nicio expertiza, deci nu se plateste nici onorariu expert. De ce induceti omul in eroare aiurea?? Care "restul" ????

Pt. distinsul coleg Freelis. Va pot pune la dispozitie o lista intreaga de dosare in litigii de munca incepute in 2007 si care sunt si astazi in faza de fond. Vorbesc nu doar de TMB ci si de alte Sectii de Munca din tara. "Judecarea cu precadere" inseamna un minim de 2 luni intre termene. Alea 15 zile legale sunt poveste. Si cand te trezesti ca nu se citeaza partile din varii motive - lipsa timbre, hartie, greva etc. - si daca mai pui la socoteala si vacantele (3 sapt in iarna si 2 luni jumate in vara), se ajunge la cei 2 ani in fond. Va dau un exemplu mai recent: litigiu contestatie concediere: inregistrat actiunea pe 12 martie. Primul termen 29 mai. La primul termen, lipsa de procedura, citatii neemise pe motiv de lipsa rechizite. Urmatorul termen: 7 octombrie. Adica deja sunt 7 luni si nici macar nu s-a comunicat actiunea paratului.... Si mai am exemple. Nu o spun cu bucurie, este foarte grav ce se intampla. Dar cred ca trebuie sa informam clientii corect, sa stie la ce se asteapta.
Singurii care pot castiga ceva din durata excesiva a proceselor sunt chiar cei care au litigii pe concediere, pentru ca vor primi salariile pe toata durata procesului... asta ar fi micul avantaj. Normal ca trebuie sa lucreze insa in astia 2 ani in alta parte ca sa aiba cu ce trai. Asta ar fi dezavantajul. Dar sa renunti la un drept si la niste bani doar pentru ca dureaza mult, mai ales ca durata asta e in avantajul tau, mi se pare o prostie.

Divort de 2 ani si 11 luni doar fondul vi se pare incredibil? E un dosar la Giurgiu. 7 termene nu s-au trimis citatii, de fiecare data cu scuzele instantei ca nu sunt bani...
Pe 10 sept. a fost primul termen in apel. Fiind protest, s-a dat termen din burta, nici macar nu stiu cand o sa fie, ni s-a spus ca vom primi citatii ! Cand va avea instanta bani, probabil.....A venit clienta la mine sa ma intrebe cand se termina. I-am spus ca probabil hotararea irevocabila o va avea prin decembrie 2011- ian 2012. Dupa care putem trece la judecarea partajului, care s-a disjuns si s-a suspendat...!!!

Am incurajat-o spunandu-i ca pana atunci intra in vigoare noul cod si se va putea bucura de .. concubinaj cu acte in regula... ..
Repet, e trist.. dar e adevarat.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
# ralu21
Eu am spus ca nu am vazut si nu ca nu exista asa ceva ... la ceea ce am participat litigiul s-a stins in mai putin de 1 an de zile ... posibil sa fi avut noroc.:)
freeelis a scris:

# ralu21
Eu am spus ca nu am vazut si nu ca nu exista asa ceva ... la ceea ce am participat litigiul s-a stins in mai putin de 1 an de zile ... posibil sa fi avut noroc.:)

Maaare noroc...:stunned: Va invidiez..#-o
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile avizate care mi le-ati dat pentru a ma ajuta sa-mi rezolv problema cu acea firma de la care am fost concediat.
Acum va rog sa-mi permiteti sa va mai deranjez cu o intrebare:
Intrucat au trecut cca.3,5 luni de cand am fost concediat si nu am primit cartea de munca, ieri am contactat telefonic directorul firmei de paza la care am lucrat pentru a-i cere informatii cu privire la cartea mea de munca.Acesta mi-a dat urmatorul raspuns:
"Alin imi pare foarte rau dar nu mai gasim cartea ta de munca.Fostul inspector de resurse umane care a lucrat in firma noastra a ratacit cartea ta de munca si nu o mai gasim".
Intrebarea mea pentru dumneavoastra este ce pot face eu in aceasta situatie?
Sa ma adresez din nou instantei si sa-i dau in judecata sau sa merg la arhiva pentru a-mi reconstitui cartea de munca?
Va multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca anca14cris anca14cris buna ziua m si eu o intrebare legata de o problema de munca.am lucrat la o societate comerciala timp de 2 ani cu contract pe perioada nedeterminata ,carte de ... (vezi toată discuția)
Carnet munca RAMOnaBC RAMOnaBC buna,am o intrebare....:la dosarul de somaj imi trebuie canetul de munca.azi l-am ridicat si am descoperit ca perioada 2002-2004 cat am lucrat la o firma din ... (vezi toată discuția)
Retinere abuziva carte de munca ciocirlan200352000 ciocirlan200352000 Buna ziua! Va scriu cu rugamintea da a ma ajuta cu un sfat juridic care ar putea duce la rezolvarea problemei mele. Seful meu are o relatie amoroasa cu o ... (vezi toată discuția)