Buna ziua.Ma numesc Stamate Alin si am urmatoarea problema:
Incepand cu data de 01.06.2009 am fost anuntatde catre S.C.Prorom Guard Security ca am fost disponobilizat prin restructurare de posturi de la aceasta societate in temeiul art.40 alin.(1) lit."a",art.65,66,67,art.73 alin.(1) si art.74 din Legea nr.53/2003(Codul Muncii).
Intrucat societatea la care am lucrat ca agent paza, la scurt timp dupa ca am fost disponibilizat (cca.30 de zile) a angajat alte persoane fara sa fiu anuntat pentru a fi reangajat in fuctia detinuta anterior conform legii, am actionat aceasta societate in instanta pentru reabilitarea in cadrul firmei si plata salariilor cuvenite pana in momentul reabilitarii.Mentionez deasemenea ca au trecut trei luni de la disponibilizare iar cartea de munca nu am primit-o, cei de la firma motivand ca nu mi-o pot aduce pentru ca se afla la ITM Bucuresti iar inspectorul de la resurse umane este in concediu, eu avand domiciliul in Braila.
Problema este urmatoarea:
In momentul in care administratorul firmei Prorom Guard a primit citatia de la Tribunalul Braila care il instiinteaza ca pe data de 19 octombrie anul curent este chemat in judecata in legatura cu acest litigiu de munca,acesta m-a contactat si mi-a oferit contravaloarea a doua salarii compensatorii in valoare de 1350 ron,dupa care m-a rugat sa-mi retrag plangerea de la tribunal.
Dumneavoastra ca ma sfatuiti sa fac in acest caz,sa-mi retrag plangerea de la tribunal sau nu?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns avizat din partea dumneavoastra.
1. Puteti actiona in instanta pe fostul dvs angajator pentru refuzul eliberarii carnetului de munca.
2. In caz de luati de bun ceea ce v-a zis, atunci trebuie sa va adresati fiecarui fost angajator pentru eliberarea unei adeverinte de vechime vizata de ITM pentru perioada lucrata la societatea respectiva.
3. Daca doriti sa va resconstituiti carnetul de munca , atunci trebuie sa-l declarati pierdut la Monitorul Oficial, apoi mers la Directia de Munca unde veti achizitiona un duplicat si apoi la actualul angajtor pentru a va completa pe baza adeverintelor respective intreaga perioada lucrata.
Va multumesc pentru raspunsurile si sfaturile acordate. Acum mai am inca o problema pe care v-o supun atentiei:
Fostul angajator la care am lucrat si pe care l-am actionat in instanta pentru a fi reabilitat din nou in cadrul firmei,(contestand in instanta decizia de concediere ca fiind nelegala) mi-a acordat doua salarii compensatorii cu conditia sa-mi retrag plangerea din procesul civil initiat de mine. Mentionez ca am dat o declaratie scrisa ca am primit cele doua salarii dar nu am declarat nicaieri ca imi retrag plangerea in ceea ce priveste litigiul de munca.
Problema care ma intereseaza este urmatoarea:
Imi pot retrage plangerea direct in instanta printr-o cerere scrisa adresata presedintelui instantei?
Daca imi retrag plangerea in ceea ce priveste litigiul de munca instanta ma va obliga sa platesc anumite cheltuieli?
Dar daca nu imi retrag plangerea, ce se poate intampla?
Va multumesc!
1. Aveti posibilitatea de a renunta la judecata. In acest sens, potrivit art.246 C.proc.civ., reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă.
2. După comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului (in speta, la cererea fostului dvs angajator), va obliga pe reclamant la cheltuieli.
3. Daca nu renuntati la judecata, procesul va continua urmand a se solutiona de catre instanta.
Litigiu de munca
anca14cris
buna ziua m si eu o intrebare legata de o problema de munca.am lucrat la o societate comerciala timp de 2 ani cu contract pe perioada nedeterminata ,carte de ... (vezi toată discuția)
Carnet munca
RAMOnaBC
buna,am o intrebare....:la dosarul de somaj imi trebuie canetul de munca.azi l-am ridicat si am descoperit ca perioada 2002-2004 cat am lucrat la o firma din ... (vezi toată discuția)