avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare prin decizie a timpului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare prin decizie a timpului de lucru

Buna ziua,
As vrea sa va intreb daca un angajator poate modifica prin decizie timpul de lucru de la 8 la 4 ore si numai catorva angajati. Informarea salariatilor respectivi este emisa in aceeasi zi cu decizia. Este legal? Si daca nu cum pot sa ma opun acestei decizii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:39, 10 Octombrie 2009
Lamuriti-va cu angajatorul daca reducerea timpului se face pe durata determinata, din motice economice sau tehnice, caz in care ar fi o masura de a evita concedierile deci favorabila voua. Daca nu sunteti multumiti de raspuns adresati-va ITM.
Decizia este cu perioada nedeterminata si vizeaza numai 3 salariati...toti din acelasi compartiment, desi societatea nu are contracte pe ansamblul ei pentru a acoperi salariile.
Chiar daca aceasta hotarare a fost luata pe criterii economice generate de criza economica mondiala, angajatorul nu trebuia sa o ia de unul singur
Putea sa convina cu sindicatele, cu salariatii, variante:
- concedierea
- concediu fara plata 10 zile/luna)
- reducerea duratei de munca ( de la 8 la 4 ore dar pe prioada determinata cu posibilitatea extinderii daca nu se realizeaza un indicator economic)
- reducerea salariului
* In afara de concediul fara plata, celelalte modificari trebuie sa le faca prin Act aditional*
Angajatorul nu poate modifica definitiv timpul de munca decât cu acordul salariatului. Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul va inform,eaza prin decizie ca doreste sa schimbe programul de lucru. Este decizia lui si dvs doar o luati la cunostinta.

Deasemenea va informeaza ca o sa va solicite semnaea unui act aditional prin care sa va dati acordul pt aceasat schimbarea, acest act aditional putand sa va fie prezentat in acel ternen de 15 zilede care va explica colega mea mai sus.

Dvs putei fi sau nu de acord prin semnarea actului aditional, cu aceasat modificare.
Daca nu semnati de acord acel act aditional care va va fi prezentat, nu s epoate face aceasat modificare a noremi dvs de lucru.

Dar se poate ca angajatorul sa ia atunci alte masuri legale (desfiintarea postului de exemplu sau somajul tehnic ..) pentru ca probabil nu mai are cum sa pastreze aceste activitati pentru 8 ore/zi, nu?

Alte discuții în legătură

Necomunicarea reducerii timpului de lucru! lazealiviu lazealiviu Am urmatoarea problema: in anul 2010, incepand cu luna iulie angajatorul a hotarat micsorarea timpului de lucru de la 8 ore la 4 ore fara instiintarea ... (vezi toată discuția)
Litigi de munca CojoianuCristina CojoianuCristina Angajatorul are dreptul sa schimbe contractul de munca de la 8 ore la 4 ore fara stirea angajatilor ? (vezi toată discuția)
Spor pentru orele de noapte saftmiki saftmiki Vreau sa dau muncitorilor spor pentru lucru de noapte de 25%, dar pana acum am dat 15 %.Trebuie facuta o decizie pentru fiecare persoana sau o decizie in care ... (vezi toată discuția)