avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Caz penal - suspect fara sa fi facut ceva
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Caz penal - suspect fara sa fi facut ceva

Buna dimineata! Tatal meu, in varsta de 64 de ani, a primit citatie ca suspect intr.un caz penal la politie. Situatia este asa: in vara, pe cand statea cu vecinii de pe strada s.a nascut, unul dintre acestia, in stare de ebrietate, i.a adresat tatalui meu numeroase injurii. Tata nu l.a rugat decat sa nu.l mai injure. Respectivul a cazut cumva si apoi a plecat acasa. Sunt martori care sustin acest fapt si ca tata nu l.a atins pe cel despre care vorbesc. A doua zi, acesta a fost dus
cu ambulanta la spital. El suferea deja de o boala locomotorie, mergand schiop de ani buni.
Familia acestuia a venit la parintii mei cerand bani pt spitaluzare. Parintii mei, au incercat sa le explice ca nu a fost nici macar impins cel in cauza, dar ca ii vor ajuta cu ceva banuti, dar cu martori si proces verbal.
Acest fapt i.a infuriat si au mers la politie. Au fost chemati martori, si dupa ce a dat declaratie, politistul i.a zis tatei ca nu e cazul sa se ingrijoreze.
Ieri, a venit politistul si i.a adus tatalui meu citatia din care am aflat ca este suspect intr.un caz penal.

Ce este de facut? Nici nu am avut timp sa cautam un avocat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:25, 10 Martie 2017
Ce scrie in certificatul medico-legal? Ce vatamari prezinta? Cate zile de ingrijire are? Cum e incadrata la acest moment fapta penala? In ce stadiu este procesul penal?

Sunt intrebari pe care trebuie sa le discutati cu un specialist pentru a vedea daca este posibila impacarea sau medierea cu un mediator autorizat ori aveti nevoie de un avocat.
Chiar daca studiati dvs. dosarul nu va pricepeti la interpretarea probelor deoarece este o operatiune juridica destul de dificil de facut pentru ca trebuie sa fiti precum un judecator cu experienta.
Daca este suspect inseamna ca exista probe la dosar.
Pot exista si probe contradictorii.

Ca sa actionati in mod operativ aveti 2 posibilitati:
1.angajati avocat ca sa studieze dosarul si sa va informeze
2.platiti cheltuilile legate de ceea ce s-a intamplat (daca s-a intamplat) dar se poate plati si daca nu s-a intamplat si sunteti nevinovat ca sa se inchida dosarul.Va trebui insa rezolvat totul cand dati banii si sa se faca act scris.

Daca legea nu permite clasarea chiar daca achitati banii inseamna ca se va continua procesul penal.

De aceea, in mod logic ar trebui cunoscut ce este la dosar ca si probe si care este incadrarea juridica a faptei, ori ce incadrare juridica poate aparea in viitor.

Procedati cum credeti in raport de ceea ce v-am spus.
Multumesc pentru sfaturi! Astazi am aflat si incadrarea - vatamare corporala cf art 194, ain 1, lit b din Codul penal.... este exact cum banuiam. Au facut rost de certificate medical.
Vom contacta in avocat si lucrul asta mi se pare foarte dificil, neavand vreodata legatura cu situatii asemanatoare, nu cunoastem pe nimeni in domeniu.
La cum ati descris dvs, nu imi parea posibil ca victima sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale. Devine complicata situatia, la infactiunea asta nu se poate retrage plangerea.
Asta ziceam si eu...relativ la imposibilitatea clasarii...in raport de incadrarea juridica...si o plata facuta aiurea...

In fine...s-a lamurit situatia.

Trebuie stiut exact care sunt probele acuzarii.
Inteleg ca aveti si probe in aparare.
Ar trebui ca deja sa incepeti sa va aparati prin avocat dar intr-un mod cat se poate de ofensiv pentru ca daca ajungeti la instanta si de abia atunci incepeti sa va aparati riscati sa aveti surprize neplacute...
Asa patesc cei care nu se apara...gandindu-se ca daca sunt nevinovati nu au ce sa pateasca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternității fără adn Laviniaa Laviniaa Judecătoarea este reținută în a stabili paternitatea pe baza probelor testimoniale iar pârâtul este plecat din țară și nu vrea să facă ADN.ul. Nu ... (vezi toată discuția)
Clasare LarisaBuse LarisaBuse Buna ziua! As fi recunoscatoare daca m.ati ajuta cu un raspuns. In urma unui proces, am primit o instiintare, ca organul de politie al localitatii propune ... (vezi toată discuția)
Consum droguri de risc DerzelasDacul DerzelasDacul Bună ziua. In 2016 am fost citat intr.un dosar ca și martor. Am recunoscut consumul a 1.0 grame de cannabis și procurarea să cu titlu gratuit - deținere ... (vezi toată discuția)