Buna ziua. Am divortat in urma cu 1 an de zile pe cake amiabila, ambii fiind in afara tarii si avand ca reprezentant acelasi avocat. Din pacate avocatul a cerut din greseala ca eu sa revin la numele dinaintea casatoriei desi eu am cerut expres sa imi pastrez numele.
Muncind in strainatate si avand toate actele pe numele fostului sot, imi este imposibil sa imi schimb actele.
Am o mare nelamurire si v-as fi recunoscatoare pentru un raspuns concret: Doresc sa ma recasatoresc la ambasada Romaniei din tara unde locuiesc acum si presupun ca am nevoie de actul de divort, act pe care nu l-am ridicat inca din Romania, si in care cu siguranta este trecut ca voi reveni la numele de domnisoara. Ma pot recasatori asa, cu numele fostului sot in acte, mai putin in cel de divort? Pot trece direct la numele noului sot?
Daca merg in Romania sa imi ridic actul de divort voi fi obligata sa imi schimb si actele sau pot ramane asa pana la recasatorie cand voi trece la noul nume?
Poate nu am fost suficient de clara, eu si fostul sot suntem plecati din tara amandoi iar de divort s-a ocupat un avocat platit de mine, care nici macar nu il cunoaste si care ne-a reprezentant pe amandoi in lipsa. Avocatul a cerut doar o procura de la el prin care este de acord cu divortul, insa nu i-a cerut sa specifice nimic referitor la nume. Eu doar i-am communicat verbal avocatului ceea ce vreau iar din hotararea de divort a rezultat altceva. As mai adauga ca eu si fostul sot suntem in relatii foarte bune si daca ar fi necesar nu ar avea nimic impotriva ca eu sa ii pastrez numele insa ma tem ca interventia aceasta este de curata. Asadar il consider oarecum vinovat pe dl avocat nsa nu am intentia de a arata pe nimeni cu degetul ci doar cautam un raspuns la situatia mea.
Stimata doamna, dupa cum v-am explicat, conform legilor romane, sunteti deja in ilegalitate legitimandu-va oriunde cu actele pe numele fostului sot. Practic, ele nu mai sunt valabile. Nu stiu daca merita riscul sa va prezentati cu pasaportul vechi la recasatorire.
Exista un registru electronic in care se poate consulta regimul matrimonial al oricarui cetatean roman care a facut acte de stare civila dupa 2011 (casatorie sau divort).
Trebuie sa va explice avocatul care v-a reprezentat.
Existau variante juridice dar depinde ce a făcut avocatul și soțul dvs.
Fara a se cunoaște dosarul cauzei nu va poate lamuri nimeni.
Se putea cum ați vrut dar depinde ce este la dosar.
Ok, am inteles. Va multumesc tuturor pentru detalii. Dupa cum am spus, imi este imposibil sa imi schimb actele asadar imi voi asuma riscul de a declara ca sunt necasatorita la ambasada urmand sa trec direct pe numele noului sot deindata ce primesc ok-ul de la job. Ce s-ar putea intampla in cazul in care se descopera ca sunt divortata si ca ar fi trebuit sa revin la numele de fata in acte? Ce ar implica acest lucru din punct de vedere legal? Mentionez ca certificatul de casatorie dateaza din 2009.