avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare tolerat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare tolerat

Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz :

Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii tolerati timp de 12 ani.
In urma unor neintelegeri , parintii-proprietari vor sa-i evacueze pe copii .Ce drepturi au cei doi tineri avand in vedere ca au renovat casa ,au construit anexe,au mobilat-o,etc.Toate investitiile au fost facute de concubina - mai are ea vreun drept asupra lor?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:08, 16 Septembrie 2009
Daca nu exista niciun titulu care sa confere drept de folosinta si posesie asupra bunului imobil , ambii pot fi evacuati , oricand , daca proprietarul se adreseaza instantei de judecata .
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Deci parintii pot evacua copiii majori oricand ?
Cei 2 concubini nu se pot impotrivi in nici un fel asupra hotararii parintilor de a-i da afara?
se pot opune verbal pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de evacuare
buna ziua .
in acest caz, toleratii neavand un drept locativ propriu, va trebui sa introduceti o cerere de evacuare a acestora, la judecatorie.
veti avea nevoie si de martori .

pe de alta parte , doamna tolerata , concubina fiului, va putea solicita in instanta recuperarea cheltuielilor suportate cu ocazia renovarii imobilului .
depinde insa si cand au fost efectuate efectiv aceste renovari , putandu-se invoca prescriptia dreptului de a cere in instanta contravaloarea acestora.
Investitiile si constructiile anexelor au fost facute dupa desfacerea casatoriei?
- Daca da, concubina - daca a fost singura care a contribuit la aceste cheltuieli - are un drept de creanta de la data efectuarii investitiilor, drept prescriptibil in 3 ani de la data nasterii dreptului.
- Daca nu, aceste investitii constituie bun comun al sotilor si pot fi solicitate ca drept de creanta in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Daca parintii concubinului introduc actiune de evacuare a concubinilor, concubina poate solicita un drept de retentie asupra imobilului in care locuieste pana la plata efectiva a cval. investitiilor efectuate in imobil. Pe cale de consecinta, aceasta nu va putea fi evacuata din imobil daca a solicitat un drept de retentie, decat dupa plata cval. investitiilor efectuate si dovedite ca efectuate de catre concubina.
Daca aceasta a facut si constructii noi pentru care a fost necesara obtinerea autorizatiei de constructie, atunci poate invoca un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de superficie asupra terenului parintilor concubinului. Daca a avut nevoie de autorizatie de constructie, toate actele trebuiau depuse de proprietari, toate autorizatiile fiind emise pe numele acestora. Totul tine de probatiune...
Recomand angajarea unui avocat deoarece speta nu este una simpla si cererile ce pot fi invocate si probatiunea sunt foarte importante pentru o solutionare favorabila a spetei. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum o pot evacua pe cumnata mea din casa parintilor niculina_d niculina_d Buna ziua, povestea este lunga. In casa parintilor mei sta fratele meu impreuna cu cumnata(mentionez ca doar tata mai traieste). Ei s-au casatorit in 1993. ... (vezi toată discuția)
Proprietate il_so il_so In anul1992 mama a cumparat de la fostul ICRAL apartamentul in care locuia cu chirie(e vorba de legea prin care chiriasii puteau cumpara locuinta cu plata in ... (vezi toată discuția)
Buna seara , as dori sa expun si eu o situatie iar cineva sa ... Cristi_1984 Cristi_1984 Buna seara , as dori sa expun si eu o situatie iar cineva sa ma lamureasca cu niste raspunsuri . O cunostiinta a mea a ridicat cu ceva ani in urma o casa , cu ... (vezi toată discuția)