avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie la politie in calitate de "faptuitor"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie la politie in calitate de "faptuitor"

Am primit o citatie sa ma prezint la politie. Pe foaia ce o am de la politist nu scrie pentru ce sunt chemat la sectie. Pe foaia ce o avea dansu am observat ca era numele meul, cnp si mai era trecut ceva de furt. Problema e ca nu stiu sa fii facut nimica si nu am idee despre ce e vorba. Am intrebat sa imi dea ceva detalii si mai zis ca nu stie si a mai zis ca fapta pentru care sunt chemat nu poate fii mai veche de 6 luni. Pe citatie scrie ca sunt "faptuitor". Am nevoie de un avocat acolo? O sa fiu interogat? Sau ce se va intampla?
Mentionez ca nu am avut niciodata probleme cu legea, nici macar o amenda nu am. Deci sunt putin speriat si debusolat. As aprecia mult un raspuns care sa imi zica ce se va intampla.
Multumesc anticipat.
Ajunge doar o plangere pentru citatia asta sau mai trebuie ceva dovezi sau martori? Pot sa fiu retinut doar pe baza la aceasta plagere? Mam tot gandit si chiar nu cred ca am facut nimica. Si de unde aveau datele mele? Cine a depus plangerea lea dat? Era numele complet pe foaie si cnp

ps mam adus aminte ca am vazut ceva pe foaia politistului ceva cu art 208 si art 31
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Miyako, utilizator
Citatia pentru faptuitor se emite dupa ce se formeaza un dosar care sa cuprinda o plangere (prealabila sau nu ori un denunt) . Daca din cuprinsul plangerii precum si al declaratiilor dvs ori in urma actelor de cercetare premergatoare rezulta ca ati savarsit o infractiune se va incepe urmarirea penala impotriva dvs, fapt care va schimba calitatea din faptuitor in invinuit sau (mai rar - in caz de infractiune grava inculpat). Doar daca aveti "onoarea" sa purtati o astfel de titulatura va puteti gandi la posibilitatea de a se lua impotriva dvs o anumita masura preventiva printre care si cele mentionate de colegul lascoschi. Dar pana la arestare preventiva mai sunt si alte masuri (mai putin drastice) ce se pot lua.
Dvs puteti sti cel mai bine daca exista sau nu o astfel de posibilitate...

Av. Adrian Posdarie
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
ContSters54906, utilizator
Miyako a scris:

Ajunge doar o plangere pentru citatia asta sau mai trebuie ceva dovezi sau martori? Pot sa fiu retinut doar pe baza la aceasta plagere? Mam tot gandit si chiar nu cred ca am facut nimica. Si de unde aveau datele mele? Cine a depus plangerea lea dat? Era numele complet pe foaie si cnp

ps mam adus aminte ca am vazut ceva pe foaia politistului ceva cu art 208 si art 31

Fara sa existe probe certe nu se pune problema retinerii si nici atat a arestarii.
Poate sa fie si o plangere facuta aiurea si sa fie o confuzie.
Problema este ca de abia la politie veti afla ce vor dar mai inainte vor dori sa dati o declaratie.

avocat Claudiu Lascoschi
Sfatul meu este sa mergeti la politie fiindca oricum trebuie sa aflati despre ce este vorba si trebuie rezolvata problema. Pentru prima oara nu este nevoie sa apelati la ajutorul unui avocat , cel putin pana nu aflati exact ce acuzatii vi se aduc !B-)
Mai bine sa rezolvati problema in stadiul acesta incipient decat sa lasati , prin neprezentare , sa se acumuleze o stare de iritare pentru politistul care instrumenteaza dosarul si o stare de apasare si stres pentru dvs , nestiind pentru ce sunteti reclamat!
SUCCES!
=D>
normal ca ma duc. mam speriat putin, eu nu am fost la politie in viata mea. acum am o citatie acolo. de aia am intrebat sa stiu ce se intampla, care sunt pasii si mai ales daca trebuie sa ma duc insotit de un avocat.
multumesc de raspunsuri. maine dimineata trebuie sa ma prezint acolo. o sa mai postez aici sa va tin la curent.

Alte discuții în legătură

Este legala inlocuirea unei declaratii intr-un dosar? violeta_vn violeta_vn Buna ziua, In urma cu ceva timp am depus o plangere la parchet pentru amenintare si santaj. Saptamana trecuta am fost chemata la politie sa dau declaratie, ... (vezi toată discuția)
Am primit o citatie in calitate de persoana cercetata irinuca21 irinuca21 Poate considerati ca nu e o problema fff serioasa, dar eu sun speriata. am avut functia de asociat cu un procent de 5% intr-o societate. In momentu actual soc ... (vezi toată discuția)
Acuzat pentru facturi false ChristianOO ChristianOO buna ziua, sunt acuzat ca faptuitor , de catre o firma la care am lucrat , ca as fi adus facturi (2) , false spre decontare, s-a facut plangere penala de ... (vezi toată discuția)