avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie la politie in calitate de "faptuitor"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie la politie in calitate de "faptuitor"

Am primit o citatie sa ma prezint la politie. Pe foaia ce o am de la politist nu scrie pentru ce sunt chemat la sectie. Pe foaia ce o avea dansu am observat ca era numele meul, cnp si mai era trecut ceva de furt. Problema e ca nu stiu sa fii facut nimica si nu am idee despre ce e vorba. Am intrebat sa imi dea ceva detalii si mai zis ca nu stie si a mai zis ca fapta pentru care sunt chemat nu poate fii mai veche de 6 luni. Pe citatie scrie ca sunt "faptuitor". Am nevoie de un avocat acolo? O sa fiu interogat? Sau ce se va intampla?
Mentionez ca nu am avut niciodata probleme cu legea, nici macar o amenda nu am. Deci sunt putin speriat si debusolat. As aprecia mult un raspuns care sa imi zica ce se va intampla.
Multumesc anticipat.
anatiti a scris:

eu nu am dreptul si nici nu am colegi in domeniu dar d-voastra precis aveti persoane care sa introduca o initiativa legislativa. nu cred ca e bine sa te numeasca cineva faptuitor cand tu nici nu stii despre ce este vorba

Sa stiti ca aveti ceva dreptate in privinta faptului ca e aiurea sa mergi la politie si sa nu stii despre ce este vorba.Nu sunteti singura persoana care aveti aceasta opinie.
Insa, acest lucru nu cred ca ar putea fi scos din Codul de procedura penala intrucat ar fi grav afectate organele de ancheta penala.
Legea va confera anumite drepturi, precum cel de a nu da nicio declaratie, pana nu aflati despre ce este vorba.Insa problema este ca adesea acest lucru inseamna sa va acuze sau sa va invinuiasca in mod oficial si in scris.

Cu siguranta ca vor exista voci care sa spuna ca nu este asa, dar asa este intrucat daca dati declaratie fara sa stiti exact despre ce este vorba va puteti autoincrimina singur in alte privinte.
E dificil sa va dau mai multe explicatii si nici nu v-ar ajuta intrucat odata ajuns la politie nu va ajuta cu nimic ceea ce v-as spune daca nu sunteti insotit de avocat.Singur nu puteti face presiunilor exercitate de politisti.In mod sigur veti fi convins ca cel mai bine este sa dati o declaratie.
Or, acest lucru, daca este bine sa dati sau nu o declaratie, il stabileste adesea avocatul.Evident ca si avocatul dvs trebuie sa stie bine ce are de facut intrucat altfel degeaba mai mergeti cu avocat.Dvs. singur in mod sigur veti da declaratie daca mergeti fara avocat.

Dar exista si ipoteza sa fie o chemare aiurea si sa nu fie nimic.
Sigur ca se mai poate sa mergeti la politie pt ceva si sa va autoincriminati cu altceva.

avocat Claudiu Lascoschi
~ Conținut șters la cerere ~
Gabriela Pintea a scris:

anatiti a scris:

eu nu am dreptul si nici nu am colegi in domeniu dar d-voastra precis aveti persoane care sa introduca o initiativa legislativa. nu cred ca e bine sa te numeasca cineva faptuitor cand tu nici nu stii despre ce este vorba

ART. 74 - Constitutia Romaniei
Initiativa legislativă
(1) Initiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifesta dreptul la initiativa legislativă trebuie sa provină din cel puţin un sfert din judeţele tarii, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie sa fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Asa cum s-a aratat mai sus, doar in aceste conditii se poate discuta despre dreptul la initiativa legislativa.
Nici avocatii nu au vreo derogare de la aceasta reglementare constitutionala.

Calitatea de faptuitor provine din regimul comunist si este invechita dar eu o asimilez si o pun in practica sub terminologia de ,,suspect" , ,,posibil suspect" sau ,,presupus faptuitor".
Faptul ca o persoana este suspecta de comiterea unei infractiuni nu inseamna ca aceasta este vinovata.
De exemplu, s-a petrecut o crima si dvs ati iesit din bloc la putin timp dupa ora la care aceasta a avut loc si ati fost vazut de un martor.
In acest caz sunteti suspect dar nu inseamna ca sunteti si vinovat.
Acest lucru doar instanta de judecata are dreptul de a stabili.

Sigur ca organul judiciar va incerca sa lamureasca ce cautati acolo, etc.( Ma refer la ipoteza ca nu locuiati in acel bloc).

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala inlocuirea unei declaratii intr-un dosar? violeta_vn violeta_vn Buna ziua, In urma cu ceva timp am depus o plangere la parchet pentru amenintare si santaj. Saptamana trecuta am fost chemata la politie sa dau declaratie, ... (vezi toată discuția)
Am primit o citatie in calitate de persoana cercetata irinuca21 irinuca21 Poate considerati ca nu e o problema fff serioasa, dar eu sun speriata. am avut functia de asociat cu un procent de 5% intr-o societate. In momentu actual soc ... (vezi toată discuția)
Acuzat pentru facturi false ChristianOO ChristianOO buna ziua, sunt acuzat ca faptuitor , de catre o firma la care am lucrat , ca as fi adus facturi (2) , false spre decontare, s-a facut plangere penala de ... (vezi toată discuția)