avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repaus saptamanal la program de lucru in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repaus saptamanal la program de lucru in ture

Va rog sa confirmati ca art.137 din Codul Muncii se aplica si la salariatii care efectueaza serviciul dupa un program de lucru in ture.

Angajatorul a stabilit programul de lucru astfel : 12 ore munca ziua / 24 ore liber / 12 ore munca noaptea / 48 ore liber.

Respectand aceasta schema nu se ajunge niciodata la repaus saptamanal de 48 ore consecutive, decat daca s-ar suprima durata minima de repaus dupa efectuarea serviciului de 12 ore (care este 24 ore).

Un lucrator la program normal de lucru (8-16, de luni pana vineri) are dupa 8 ore de munca lucrate in ziua de vineri 16 ore libere, dupa care urmeaza 48 ore consecutive de repaus saptamanal.

Nu ar trebui si un lucrator in ture de 12 ore sa aiba dupa ziua de "vineri" 24 ore liber, urmat de un repaus saptamanal de 48 ore consecutive ?

Ca sa respectam principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.

Am pus intre ghilimele ziua de vineri, pentru ca in sistemul de ture "vineri" ar putea fi orice zi a saptamanii, la fel ca "sambata" si "duminica", de altfel.


Ce parere aveti ?
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
virgils1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:46, 31 Martie 2017
Sistemul de lucru inegal 12/24/12/24/12/24/12/72 ar asigura acordarea repausului saptamanal.
De asemenea, se inscrie perfect in prevederile legale.
Problema care se pune este urmatoarea :
Are angajatorul obligatia legala de a tine cont de propunerea salariatilor, in acest caz, si de a schimba programul de lucru inegal din 12/24/12/48 in sistemul de lucru mentionat (sau altul daca exista), in scopul asigurarii repausului saptamanal ?
Sau ar putea gasi o exceptie pe undeva, astfel incat sa considere, de exemplu, ca repausul saptamanal la dispecerat este chiar un moft ??
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
virgils1971, utilizator
Nu are nicio obligatie angajatorul de a tine seama de parerile salariatilor .. el poate sau nu sa tina cont de ele, insa este obligat sa respecte legea.

Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.
Multumesc pentru raspunsuri.

Parerea dvs. este ca sistemul de lucru inegal 12 ore munca de zi / 24 ore liber / 12 ore munca de noapte / 48 ore liber RESPECTA CODUL MUNCII ? SAU NU RESPECTA ?
Ca sa fiu sigur ca am inteles cum trebuie.

Ca as inclina sa cred ca nu respecta art.137 CM, avand in vedere ca nu exista in acest sistem de lucru cele 48 ore libere consecutive (acordate net), 24 ore din acestea reprezentand o obligatie anterioara.

Cele 24 ore libere (din 48 ore acordate) dupa serviciul de noapte de 12 ore reprezinta durata minima de repaus conform Codului Muncii.
Dupa aceste 24 ore libere ar trebui acordate cele 48 ore repaus saptamanal, nu-i asa ?
O data pe saptamana, evident.

In plus, va rog sa observati ca in sistemul 12/24/12/48 12/24/12/48 se poate lua (in prima secventa) un 24 ore liber (din cele 48) si adauga in a doua secventa la cele 48 ore liber (pentru a se constitui acest repaus saptamanal plus liber dupa serviciu).

Ar rezulta sistemul de lucru inegal 12/24/12/24/12/24/12/72.
Despre care va solicit din nou parerea avizata.
ESTE sau NU ESTE LEGAL acest sistem de lucru ?
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
virgils1971, utilizator
Este legal numai daca in cuprinsul c.i.m. este mentionat :
- Durata timpului de munca 8 ore/zi, inegal. Repartizarea timpului de munca facandu-se dupa un program : 12/24, 12/48 etc.
Bineinteles, iar in Contractul individual de munca trebuie sa se precizeze si cum se acorda repausul saptamanal. Pentru ca este clar ca repausul saptamanal se acorda tuturor categoriilor de salariati, indiferent de forma de organizare a serviciului.
Programul de lucru impus de angajator nu poate suprima aplicarea art.137 din Codul Muncii.

Prin urmare, angajatorul are obligatia sa evidentieze in c.i.m. schema respectiva de lucru (oricare ar fi aceea) iar in cadrul schemei sa aloce cele 48 ore consecutive prevazute de lege pentru acordarea repausului saptamanal.
Cu alte cuvinte, angajatorul trebuie sa defineasca repausul saptamanal in conditiile programului de lucru adoptat si sa indice fara echivoc care este regula de aplicare a art.137 din Codul Muncii pentru angajatul caruia i se aplica acest program de lucru.
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
virgils1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal - obligatoriu 2 zile consecutive? ASL ASL Codul muncii la art. 137 alin.1), mentioneaza repausul saptamanal de 48 de ore consecutive (sambata si duminica) iar la alin. 2), este mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)
Liber pentru week-end lucrat Mickaelx Mickaelx Buna ziua, Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin ... (vezi toată discuția)