avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... repaus saptamanal la program de lucru in ture
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

repaus saptamanal la program de lucru in ture

Va rog sa confirmati ca art.137 din Codul Muncii se aplica si la salariatii care efectueaza serviciul dupa un program de lucru in ture.

Angajatorul a stabilit programul de lucru astfel : 12 ore munca ziua / 24 ore liber / 12 ore munca noaptea / 48 ore liber.

Respectand aceasta schema nu se ajunge niciodata la repaus saptamanal de 48 ore consecutive, decat daca s-ar suprima durata minima de repaus dupa efectuarea serviciului de 12 ore (care este 24 ore).

Un lucrator la program normal de lucru (8-16, de luni pana vineri) are dupa 8 ore de munca lucrate in ziua de vineri 16 ore libere, dupa care urmeaza 48 ore consecutive de repaus saptamanal.

Nu ar trebui si un lucrator in ture de 12 ore sa aiba dupa ziua de "vineri" 24 ore liber, urmat de un repaus saptamanal de 48 ore consecutive ?

Ca sa respectam principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.

Am pus intre ghilimele ziua de vineri, pentru ca in sistemul de ture "vineri" ar putea fi orice zi a saptamanii, la fel ca "sambata" si "duminica", de altfel.


Ce parere aveti ?
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
virgils1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:46, 31 Martie 2017
Ca sa concluzionam asupra acestui subiect, aceasta este procedura de urmat, nu-i asa ?
Trebuie sa fac astazi niste demersuri si as avea nevoie de calea concreta de urmat pentru intrarea in legalitate.
Pentru inceput, am in vedere solutionarea pe cale amiabila. Sesizarea Inspectiei Muncii va fi in vizor abia dupa ce vor fi epuizate toate argumentele. Sper sa invinga ratiunea.
Lucratorii de la dispecerat nu au avut niciodata repaus saptamanal acordat de angajator potrivit Codului Muncii. Angajatorul le-a refuzat constant acest drept.
In fisa postului, in contractul de munca si in regulamentul intern aplicabil este inscris doar programul de lucru "in ture" 12/24/12/48. Nimic mai mult.

Spuneti-mi, va rog, ce trebuie sa faca concret angajatorul pentru a respecta repausul saptamanal acordat angajatilor care lucreaza la dispecerat, in raport cu ceilalti angajati care isi desfasoara activitatea in program normal de lucru, pentru a nu crea discriminari si pentru a aplica corect principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2017
virgils1971, utilizator
Concret trebuie sa stabileasca un program de munca care sa respecte prevederile art.137 C.mun., in caz contrar va suporta consecintele nerespectarii acelor dispozitii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate program 12/24 - 12/48 Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, am nevoie de ajutor... in exprimare #-o Cum explic cuiva de ce nu e legal 12/24... si atat si ca trebuie sa fie 12/24, 12/48, va rog? (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal - obligatoriu 2 zile consecutive? ASL ASL Codul muncii la art. 137 alin.1), mentioneaza repausul saptamanal de 48 de ore consecutive (sambata si duminica) iar la alin. 2), este mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)
Liber pentru week-end lucrat Mickaelx Mickaelx Buna ziua, Am si eu nevoie de o lamurire pe care seful meu nu mi-o poate da si tututor ni se pare tare ciudat cum face programul. O sa detaliez putin ... (vezi toată discuția)