avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru studenti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru studenti

Buna ziua/seara in primul rand,
Apelez la ajutorul dumneavoastra in speranta ca ma veti lamuri in privinta acordarii pensiei alimentare in cazul studentilor.
Sunt studenta in anul I la Facultatea de Business, Cluj-Napoca, la buget si in prezent nu mai beneficiez de pensie alimentara de aproximativ 2 ani si acest lucru se datoreaza faptului ca tatal meu a semnat un contract cu fratele sau acum multi ani prin care este de acord sa ii cedeze partea sa din mostenirea apartamentului la moartea bunicii, in schimb acesta din urma trebuia sa isi asume plata pensiei alimentare mie si fratelui meu mai mare, suma dealtfel extrem de infima( 15 Ron /luna pentru amandoi).Acum am aproape 20 de ani si vreau sa stiu ce as sa fac in privinta asta, deoarece mama mai are in grija 5 copii, nu lucreaza si nu are posibilitatea de a ma intretine in facultate. Ma gandeam sa apelez la un avocat si sa il dau in judecata,dar pentru asta ce este necesar sa stiu(locul de munca, salariu etc.)?Ce mai stiu din ce am auzit este faptul ca nu trebuie sa am un loc de munca si sa fac dovada ca sunt studenta. In speranta ca voi primi un raspuns afirmativ cat mai repede ,va multumesc anticipat, deoarece am vazut ca ati dat raspunsuri valabile atator persoane.
P.S: In cazul in care il dau in judecata este necesar sa o fac la tribunalul din localitatea in care sunt domiciliata(Bacau)?Sau se poate si de la distanta(Cluj-Napoca)?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:33, 20 Septembrie 2009
Stoica Ioana a scris:

Mentionati in cererea de chemare in judecata ca solicitati cheltuilelile de judecata si faceti dovada acestora .
Rezultate dumneavoastra reflectate in bursa obtinuta nu au nicio influenta asupra pensiei de intretinere.;)

Asta inseamna ca mai intai trebuie sa platesc eu onorariul avocatului si cheltuielile si abia apoi sa primesc banii inapoi.Onorariul difera in functie de avocat,nu? Deasemenea se poate judeca si in lipsa?Multumesc inca o data pentru raspunsurile prompte.:thumbup:
Da, se poate judeca si in lipsa, va poate reprezenta avocatul sau se poate solicita judecata in lipsa. Cel mai bine ar fi sa fiti reprezentata de avocat.
Indiferent de situatie ,formulati actiune de obligare a tatalui dvs la plata unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Intelegerile despre care faceti vorbire nu au nicio valabilitate legala fata de dvs.
Odata cu castigarea procesului,cel care pierde procesul este obligat la plata cheltuielilor de judecata catre cealalta parte.Deci,la ramanerea definitiva a hotararii veti putea recupera si cheltuielile de judecata ocazionat cu acest proces.
Puteti fi reprezentata in proces de avocatul pe care il veti avea si prezenta dvs,.nu este obligatorie,decat pentru un eventual interogatoriu pe care l-ar putea solicita paratul(tatal dvs.)
din experienta proprie: nu se percep taxe , cheltuieli de judecata pentru actiune de pensie de asta!avocatul nu-i necesar- bani cheltuiti de pomana-instanta va da cistig de cauza, legea e clara, va trebuie adeverinta ca urmati cursuri...Acu' nu stiu daca rezultatele dvs. la cursuriinfluenteaza acordarea pensiei..?!(as fi curios sa aflu si eu ca acu' ai 5-6 restante pe care le poti duce pina-n anu" 3 si STUDENT te numesti! ...sistem de invatamint!..sistem de luat banii!) O sa va acorde pensie, babaca n-are cesa motiveze!
radorim a scris:

din experienta proprie: nu se percep taxe , cheltuieli de judecata pentru actiune de pensie de asta!avocatul nu-i necesar- bani cheltuiti de pomana-instanta va da cistig de cauza, legea e clara, va trebuie adeverinta ca urmati cursuri...Acu' nu stiu daca rezultatele dvs. la cursuriinfluenteaza acordarea pensiei..?!(as fi curios sa aflu si eu ca acu' ai 5-6 restante pe care le poti duce pina-n anu" 3 si STUDENT te numesti! ...sistem de invatamint!..sistem de luat banii!) O sa va acorde pensie, babaca n-are cesa motiveze!

Momentan nu am cum sa am restante deoarece sunt abia anul intai si sper sa nu am niciuna,..(am planuri mari sa plec afara cu o bursa sa studiez un semestru...eventual sa fiu din nou sefa de promotie:D),.. Si in mare cam cat dureaza un asemenea proces? Pentru ca studiez in Cluj-Napoca la sute de kilometri de casa si nu voi putea lipsi foarte mult de la cursuri. Va multumesc ca imi limpeziti calea si mi-o faceti mai usoara . Apreciez gestul!

Alte discuții în legătură

Recuperare pensie alimentara IoanaAM IoanaAM Buna ziua! Am 24 de ani, sunt studenta la UAIC Iasi, si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste recuperarea pensiei alimentare (daca exista aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere crissu2404 crissu2404 Buna seara! Am 21 de ani si am fost studenta 2 ani la FSEGA Cluj Napoca, din motive financiare am renuntat un an, acum am inceput al 3 lea an de facultate si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata soranacn29 soranacn29 Buna seara, sunt in proces cu tatal meu in legatura cu pensia de intretinere eu fiind studenta la masterul anul 1, avand varsta de 21 de ani. Tatal meu a ... (vezi toată discuția)