avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt, inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt, inselaciune

Buna seara,
Fiica mea de 19 ani este angajata de 3 luni si ceva ca lucrator comercial la un Petshop.
Cand era la casa de marcat a venit un client (de etnie roma) cu o bancnota de 500 lei cu solicitarea de a cumpara ceva mic ce valora in jur de 7 lei.
A solicitat ca restul sa il primeasca in bancnote de 50 lei.
Cand a deschis casa, fiica mea a scos un teanc de banconte de valoare mare pentru ai da restul solicitat.
La un moment dat respectivul a luat teancul de banconte ce se gasea pe tastatura calculatorului si a "palmat"cateva banconte fara ca fiica mea sa isi dea sema si i l-a inapoiat.
La sfasitul zilei de lucru s-a constatat lipsa a 1300 lei (13 milioane lei vechi).
La vizionarea inregistrarilor pe camera s-a observat cu greu furtul. Persoana era un profesionist si doar la filmarea cadru cu cadru se observa cum indoaie din tot teancul cateva bancnote si le trece pe sub restul de banconte facute evantai dintr-o mana in alta si apoi le strecoara in buzunar.
Fiica mea a fost fortata sa semneze o dispozitie de plata prin care ar fi primit personal suma respectiva de la firma. Justificarea lor era ca asta e singura solutie cu care se putea contabiliceste scade suma lipsa.
Firma refuza sa faca plangere la politie pe motiv ca banii furati nu sunt a firmei ci a fiicei mele. Concluzia lor este ca fiica mea trebuie sa faca plangerea
E corect acest lucru? Pierderea trebuie intradevar suportata de fiica mea?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:27, 17 Aprilie 2017
Multumesc mult de raspuns.
I s-a spus ca ea este responsabila pentru bani si ea a fost inselata de respectivul client, dupa cum s-a vazut pe inregistrare si deci ea trebuie sa puna banii la loc.
Firma nu vrea sa faca plangere si spun ca fiica mea sa faca fiindca banii ei au fost furati.
Ca atare, in fata probei video in care se vede cum clientul "palmeaza" banii chiar in fata ei, fiica mea a semnat acea dispozitie de plata...
Eu zic ca a fost constransa sa consimta sa plateasca cand de fapt nu ea a luat banii ci acel client de etnie rooma.
Din pacate firma s-a asigurat ca isi va primi banii de la angajat, respectiv fiica mea, si nu sunt dispusi la concesii.
~ Conținut șters la cerere ~
Depinde daca a avut vreo culpa la comiterea infractiunii de catre respectivul individ.
Aici graviteaza intreaga problema sub aspect civil.

Nu am inteles daca a gresit cu ceva.
Daca a gresit s-a aflat in culpa.

Insa...dreptul de a face plangere penala il are indiferent de imprejurarea ca ar fi avut sau nu vreo vina...
Nu trebuie sa ceara voie firmei pentru a depune plangere penala sau un denunt.
Legea ii confera acest drept si firma nu are niciun drept de a se opune.
Corect. Banii erau din casa de marcat dar Directorul zonal asa sustine. Ca banii furati erau in grija fiicei mele si deci erau ai ei.

Acum maine am dori sa mergem la parchet sa facem plangere.
Plangerea penala e bine sa o faca in numele firmei, ea fiind reprezentant, sau sa o faca in numele propriu ca persoana fizica?
Cum este mai bine pentru fiica mea?
Ultima modificare: Duminică, 9 Aprilie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Florin421 a scris:

Directorul zonal asa sustine. Ca banii furati erau in grija fiicei mele si deci erau ai ei.


Daca directorul zonal sustine ca erau ai ei atunci fiica sa solicite acestuia o declaratie in care specifice acest lucru!

Cand sunt prejudiciate, firmele depun plangerea prin reprezentant legal, director general sau un angajat care este imputernicit.

Fiica trebuie sa faca plangere la parchet (nu la politie unde lucrurile se misca mai greu) in nume propriu si sa prezinte si faptul ca a fost fortata de firma prin persoana X sa isi asume responsabilitatea acoperirii prejudiciului.

Ulterior trebuie sa depuna la ITM o sesizare la care sa ataseze o copie inregistrata a plangerii penale depuse la parchet (o depune in 2 ex. si solicita nr de inregistrare) prin care prezinta modul prin care firma a obligat-o sa plateasca prejudiciul.

Atata timp ca exista un dosar penal in curs de cercetare nu va plati nimic, numai in cazul in care se dovedeste ca ar fi fost complice al faptuitorului va fi obligata sa plateasca prejudiciul, lucru care va poate avea si alte urmari penale.
Ultima modificare: Duminică, 9 Aprilie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Help!!!m-a inselat casierita de la banca claudiu_istoc claudiu_istoc buna ziua! as vrea sa ma intrumati intr-o problema si anume : am facut comanda de o masina noua , am achitat avansul acum o luna si azi ,m-a sunat dealerul si ... (vezi toată discuția)
Delapidare? nimar nimar Un agent de vanzari nu are posibilitatea sa taie chitante pentru a incasa sumele datorate de clientii firmei(politica firmei); el neprimind chitantier. Lui i ... (vezi toată discuția)
Furt la locul de munca catean9ion catean9ion Lucrez la restaurant , din sertarul sefei s-au furat 900 lei , suntem sapte angajate , am sugerat sa se cheme politia si sa se ia amprente dar sefa nu vrea . ... (vezi toată discuția)