Legea 61/1991pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - Republicata si Actualizata 2016
Art. 2
Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
...........................................................................
31. refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu;
.....................................................................
Art. 3
(1) Contraventiile prevazute la art. 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 100 lei la 500 lei, cele prevazute la pct. 3) , 4) , 11) , 14) , 17) , 18) , 22) , 31) , 33) si 34) ;
Art. 9
Dispozitiile prezentei legi se intregesc cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor privind plata a jumatate din minimul amenzii.
PV de contraventie trebuie comunicat in maxim 2 luni de la data aplicarii acesteiai cf. OG2/2001, sunteti deja identificat, deci nu era o problema sa se faca acea constatare, din moment ce ati fost citat. Dar au trecut 4 luni, asa ca nu cred ca e vorba de cos, ar incalca termenul de comunicare.
Art. 25
(1)Procesul-verbal se va inmana sau, dupa caz, se va comunica, in copie, contravenientului si, daca este cazul, partii vatamate si proprietarului bunurilor confiscate.
(2)Comunicarea se face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult doua luni de la data aplicarii acesteia.
Am fost si este vorba de faptul ca in decembrie am lovit un cos de gunoi intr-o statie OMV.
PV l-au facut azi cand m-am prezentat la ei.
Dilema ramane, se poate invoca o exceptie prin intarzierea comunicarii ?
Se poate asimila cu obligatia de a transmite PV in 60 dezile ? Este evident ca puteau face PV la data reclamatiei.
PS Out of topic : Atentie la OMV. Mai sunt si alti furnizori. Poate mai ajuta si Consiliul Concurentei.
Sa inteleg faptul ca scopul citatiei a fost doar ca sa se incheie PV si sa vi-l inmineze. Daca l-au intocmit acum sunt in termenul de 6 luni dupa care s-ar fi prescris. Cititi cu atentie OG2/2001 si depuneti plingere contraventionala, daca veti constata ca au gresit ceva in intocmirea PV.
Trebuie sa ne gandim si la spiritul legii. Cand legiuitorul a impus un termen de 30 zile (ulterior 60 de zile) pentru comunicarea PV a avut in vedere instiintarea faptuitorului in termen de 60 de zile ca a savarsit acea contraventie. Politia rutiera a constatat contraventia dar nu a comunicat-o deci a incalcat spiritul legii.
Prescriptia de 180 de zile se refera la neconstarea unei contraventii ceea ce nu este cazul.
Un avocat bun ar reusi probabil sa obtina anularea PV si un precedent util.
Totul pare mult mai simplu . Domnul agent a uitat sa semneze PV. Plângerea contravențională in aceasta situație prezintă vreun risc, dezavantaj? Nu vreau sa raman fără permis la vara.