avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare mostenire

Buna ziua.As dori sa cumpar de la unul din parinti drepturile succesorale (mostenirea) .Mostenirea este a mamei de la bunic(decedat in 1995)- cota parte- mai existand alti mostenitori si neintelegeri de aceea doreste sa nu mai auda de asa ceva .Este posibil , este suficient un contract de vanzare cumparare autentificat de notar?Mai trebuiesc si alte acte?
Cel mai recent răspuns: maris331 , utilizator 19:37, 25 Aprilie 2017
Stati un pic ca eu sau dvs (mai degraba eu cred ) incurcam termenii

Deschiderea succesiunii

Deoarece moştenirea se deschide prin moarte, data deschiderii succesiunii este cea a morţii celui care lasă moştenirea. Dovada morţii se face cu certificatul de deces sau cu o hotărâre judecătorească declarativa de moarte rămasa definitivă.


DEci ca sa sintetizez.Bunicul a murit acum ceva vreme .Si nu s-a mai intamplat nimic .Mostenitorii nu au fost la notar pentru dezabaterea succesiunii.Deci pana acum nu exista nici un notar in problema noastra
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
trandafir2, moderator
Avem amandoi dreptate :) ... Eu am gandit, fiindca ati fost eliptic in exprimare, ca dorind sa rezolvati situatia bunurilor, ati facut demersuri de dezbatere (mai popular, deschidere) a succesiunii in fata notarului deja. Nu m-am gandit ca ati avut in minte conceptul general de succesiune deschisa.
Mama dvs., de la care doriti sa cumparati mostenirea, a acceptat succesiunea in termenul legal sau a facut vreun act de acceptare tacita? Care este motivul pentru care nu mergeti la notar sau in instanta sa rezolvati situatia? Fiindca pentru a vinde mostenirea sa, mamei trebuie sa i se stabileasca si cota care i se revine, in opinia mea; iar aceasta cota nu se poate stabili decat in cadrul dezbaterii succesorale. Tot in umila mea opinie, cata vreme nu a acceptat succesiunea, mama nu o poate vinde; iar daca nu a acceptat-o in termen, e straina de succesiune; intentia manifestata de a vinde mostenirea sau chiar insasi vanzarea acesteia ar fi putut fi un act de acceptare insa iarasi nu cred ca cea dintai a fost facuta in termen.
In fine, asta este parerea mea. Poate vreun notar de-aici de pe forum, mult mai familiarizat cu conceptul deoarece lucreaza mult mai mult cu acesta decat mine, sa va explice mai bine.
Multumesc mult pentru informatii .Este o discutie interesanta.Din pacate NICIUNUL dintre notari nu a pus problema ca dvs pur si simplu au zis "nu facem nu ne intereseaza".De asta zic ca e rusinos

[ Pct 2.8. din Regulament - Va rugam, nu exagerati cu citarea intregului mesaj daca nu e necesar.]
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul autentificarii declaratiei de renuntare la mostenire de catre notar CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Notarii refuza autentificarea declaratiei de renuntare la mostenire a unei persoane pe motiv ca nu are dovada ca este mostenitor. Stie cineva un notar care ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata, 2 copii + cea de-a doua sotie Diana I. Diana I. Buna ziua, Tata tocmai a decedat. Suntem doi copii din prima sa casatorie, incheiata acum peste 30 ani. A ramas in viata actuala sa sotie, care detine toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune Sinzianna Sinzianna S-a deschis succesiunea in anul 1998 dupa mama mea decedata in 1995. Pe certificatul de mostenitor pe care il detin tatal meu a renuntat la mostenire in ... (vezi toată discuția)