Buna ziua. eu si fostul meu sot am divortat pe teritoriul ciprului unde s-a stabilit si obligatia fostului sot , printr-o hotarare judecatoreasca , de a plati o pensie minima pe economie de intretinere minori pentru fiul nostru ( 230 euro ). avem custodie comuna dar copilul este dat in grija mea la domiciliul meu, care momentan este legal in cipru. intre timp fostul sot s-a intors si s-a stabilit definitiv in romania , si a apelat in instanta pentru o recalculare a pensiei minime la care era obligat motivand ca salariiul din romania nu-i permite plata pensiei de intretinere integral pe care statul cipriot il obliga sa o plateasca. Eu am serviciul stabil in cypru, fiul nostru in varsta de 7 ani urmand cursurile scolare din cypru. In ce masura i se poate acorda dreptul de micsorare al pensiei tinand cont ca ea este calculata ca minimul pe economie privind situatia economica a statului cypriot unde minorul isi are domiciliu stabil,???? Va multumesc
Am fost, in Romania , judecatoria Buftea. MI-a intentat proces anul trecut in noiembrie si s-a incheiat saptamana trecuta, vineri, sentinta instantei find respingerea cererii pe motiv ca e nefondata si Tribunalul nu are competenta teritoriala, Dar vrea sa faca recurs in urmatoarele zile si sincer nu stiu cum sa procedez, despre pensia alimentara nu am nimic de obiectat, chiar daca e restant cu aceasta ( 1400 de euro ), sustinand verbal ca dispune de bani dar nu doreste sa plateasca crezand ca in lunile de proces nu este obligatoriu sa plateasca pensia la care este obligat prin hotararea judecatoreasca emisa de catre instanta din cypru, ci va plati pensia care i se va calcula in functie de salariul din romania9 neadevarat ), insa despre cererea lui in legatura cu vizitarea la domiciliul din Romania pe perioada vacantelor in care costurile doreste sa fie suportate de mine nu sunt de acord, Daca doreste miscorarea pensiei, ok, nu obiectez, dar daca resping si interzic copilului sa calatoreasca in Romania simt ca e o nedreptate fata de copil pe care o comit dar nu mi-o permit din punct de vedere financiar ( fiul nostru are varsta de aproape 8 anisori ). Tatal doreste sa ii trimit copilul in Romania cu insotitor de bord. Cum as putea face ca totul sa se rezolve inntr-un fel favorabil pentru toti, in special pentru copil. Ma pregatesc pentru recurs
am incercat o intelegere pe cale amiabila, iar dansul impreuna cu avocata acestuia mi-au trimis o ciorna a unui act pe care daca l-as semna, se presupune ca totul se va rezolva o sa dau copy-paste e-mailului trimis de catre dansii
DECLARATIE
Subsemnata Stavarache Liliana (fosta Balaioara), identificata cu pasaport ..seria,...nr...domiciliata in..., declar prin prezenta declaratie urmatoarele:
1. sunt de acord cu urmatorul program de vizitare pentru minorul Stavarache Demian nascut la data de...in favoarea fostului meu sot Stavarache Catalin, identificat cu pasaport ..seria...nr...CNP.....:domiciliat in Romania, ....
-in vacanta de vara-jumatate din vacanta de vara incepand cu ultima zi a lunii iunie pana la jumatatea lunii august, in fiecare an, incepand cu anul 2017;
-si de sarbatori,prin alternanta, respectiv de Craciun si Revelion 2017-2018 (24 decembrie-8 ianuarie ) sunt de acord sa mearga copilul in Romania, la resedinta din Romanaia a fostului meu sot din Bucuresti, nr 1-7,bl 2/4, sc 3, et 1, ap 35, sector 1;
-in anul 2018 invers, de Craciun si Revelion 2018-2019 la mine, iar de Paste 2018 la fostul sot.
In acest sens, prezenta declaratie prin care imi exprim acordul ca minorul sa mearga in Romania tine loc de declaratie pentru fiecare an de acum inainte, pentru perioadele specificate mai sus, nefiind necesar sa dau o astfel de declaratie in fiecare an in vederea plecarii minorului in Romania.
Prin aceasta declaratie inteleg sa modific de comun acord cu fostul meu sot programul de vizitare minor stabilit prin solutionarea cererii nr 215/2013 de Tribunalul Familial Limasol, Jurisdictie Custodie parentala .
2. sunt de acord ca pensia de intretinere pe care fostul sot Stavarache Catalin sa fie in cuantum de....incepand de la data de.....
Prin aceasta declaratie inteleg sa modific de comun acord cu fostul meu sot cuantumul pensiei de intretinere stabilit prin hotararea Tribunalului pentru familie din Limasol, Jurisdictie pensie alimentara, in Dosar nr 53/2014 de la suma de 230 euro la suma de....
Prezenta declaratie pe propria raspundere este data in mod special pentru a-mi da acordul in vederea modificarii programului de vizitare in sensul ca minorul....sa poata pleca in Romania, cu insotitor de bord, eu obligandu-ma sa predau minorul insotitorului si sa preiau minorul la datele specificate mai sus.
De asemenea, prezenta declaratie este data in mod special si cu privire la modificarea cuantumului pensiei de intretinere in modul precizat.
In acest sens ma oblig prin prezenta declaratie sa fac demersurile necesare in vederea modificarii hotararilor precizate mai sus daca va fi cazul.
Prezenta declaratie este valabila nelimitat incepand de la momentul autentificarii ei pana la majoratul minorului Stavarache Demian.
Asa arata declaratia, complecteaza tu suma la care ati ajuns de acord si data de la care ati hotarat sa platesti suma respectiva.
Asa vad dansii rezolvarea cat mai rapida si eficienta a cazului nostru., e-mailul a fost trimis de catre avocata dansului catre fostul sot, iar fostul sot dupa mi-a trimis-o mie. nu am publicat atentul avocatei si nici adresa dansului de email care apar in susul paginii pentru ca inteleg ca nu am voie, dar daca doriti va pot trimite pagina completa in care apar datele dansilor.
Doamnă, dacă judecătoria a respins cererea ca nefondată şi ca necompetentă teritorial, la fel va fi şi la apel, la Tribunalul Ilfov.
LEGEA APLICABILĂ CU PRIVIRE LA RĂSPUNDEREA PĂRINTEASCĂ ŞI
MĂSURILE PRIVIND PROTECŢIA COPILULUI
Convenţia privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea, executarea şi cooperarea
cu privire la răspunderea părintească şi măsurile privind protecţia copiilor, adoptată la Haga
la 19 octombrie 1996, cuprinde norme conflictuale care reglementează succesiv măsurile de
protecţie, răspunderea părintească de plin drept şi protecţia terţilor.
Odată stabilită competenţa jurisdicţională a instanţelor judecătoreşti dintr-un stat membru al Uniunii Europene, urmează ca acestea să identifice legea aplicabilă răspunderii părinteşti
şi măsurilor privind protecţia copilului
Această lege poate fi: în regulă generală,
-legea statului ale cărui autorităţi sunt competente să ia aceste măsuri de protecţie (art. 15). Cu alte cuvinte, se aplică legea naţională a autorităţilor care au competenţa în materie,conform Regulamentului (CE) nr. 2201/2003, adică legea statului de reşedinţă a copilului
Dacă Dvs. semnaţi convenţia de mai sus, rămâne bătută în cuie şi obligatorie, indiferent care instanţă, din Romania sau din Cipru o admite. Aşa este, dacă o semnaţi, s-a terminat tot procesul. Mă refer la programul de relaţii personale cu minorul.
Dacă nu o semnaţi, domnul trebuie să se adreseze unei instanţe din Cipru.
În ce priveşte pensia alimentară:
Legea aplicabilă obligaţiei de întreţinere dintre părinţi şi copii:
-regula generală potrivit căreia se aplică legea statului membru în care
creditorul îşi are reşedinţa obişnuită (art. 3); (Romania)
Hotărâţi-vă!
intre timp si eu i-am propus o alta varianta a unei intelegeri de comun acord, ce e drept am formulat-o singura , fara cunostiinte in domeniu si fara sfatul vreunui avocat, varianta cu care domnul s-a opus,. Ne-am inteles de comun acord la o pensie alimentara de 6 mil ( raportata la veniturile pe care fostul sot le are nu numai din salariul ).Va rog, as vrea tare mult sa imi spuneti parerea dumneavoastra despre aceasta intelegere, si daca credeti ca este corect pentru toate partile incluse,
Intelegere de comun acord
Incheiata intre Stavarache Catalin (domiciliat in cu CI nr ) si Stavarache Liliana ( fosta Balaioara )(domiciliu si CI ), ambii parintii minorului Stavarache Demian. Prezenta intelegere intre cele doua parti este realizata din dorinta amandorura de a solutiona pentru o perioada limitata de timp, respectiv 2 ani , situatia, atat economica cat si pastrarea legaturii tata-fiu a minorului Stavarache Demian, intelegere care nu modifica in nici un fel hotararile judecatoresti ( numar dosar ) eliberate de Institutia Familiara a statului Cipru , Limasol, urmand ca la expirarea prezentului document sa se revina la respectarea acestor hotarari, ambii urmand sa actioneze legal cum vor considera de cuviinta in functie de situatia momentului respectiv.
EU, Stavarache Catalin, in urma hotararii mele de a parasi statul Cipru, din motive personale, stat in care, in prezent, atat mama minorului S L, cat si fiul nostru SD, au domiciliu stabil, fiind integrati legal in societate, doresc sa aduc la cunostiina faptul ca situatia economica m-i s-a schimbat, veniturile realizate in prezent in Romania( declarariile de venit sunt atasate intelegerii de comun acord ) fiind mult mai mici decat cele castigate in Cipru la momentul in care s-a calculat pensia alimentara pe care sunt obligat sa o platesc mamei in vederea intretinerii fiului nostru. Tinand cont de distanta, de serviciul meu actual si de faptul ca fiul nostru urmeaza cursurile scolare in Cipru, programul de vizitare a minorului care m-i s-a acordat in momentul in care locuiam acolo este imposibil de realizat. Prin prezentul act, aduc la cunostiinta situatia mea actuala si imi exprim dorinta de a-mi putea vedea fiul la domiciliul meu din Romania......Referitor la pensia de intretinere a minorului SD, in urma discutiilor dintre mine si S L, am hotarat de comun acord, tinand cont de veniturile acutale, ca pe perioada celor 2 ani ,aceasta sa se reduca la suma de 600 ron. Cat despre programul de vizitare, prin acordul amandorura, doresc ca minorul SD sa poata veni la domiciliul meu din romania in felul urmator ” pe parcursul celor 2 ani, in vacanta de vara in perioada 1.08 - 01.09, iar in vacantele de Craciun si Paste urmand sa vina alternativ, incepand ca anul acesta sa vina in vacanta de Craciun in Romania pe perioada 22 decembrie 2017 - 4 ianuarie 2018. Minorul va calatori cu insotitor de bord astfel : Mama, SL, il va preda insotirului de bord al companiei aeriene de pe aeroportul Larnaca- Cipru urmand ca la destinatie sa il preiau personal ,iar la sfarsitul perioadei de vizitare urmand ca eu sa il predau insotitorului de bord al companiei aeriene de pe aeroportul Otopeni- Bucuresti in vedera intoarcerii minorului la domiciliul stabil al mamei in Cipru de unde va fi preluat de catre mama.Doresc sa precizez ca ma fac obligat sa suport integral toate costurile aferente in ceea ce priveste calatoriile minorului de la domiciliul mamei din Cipru la domiciliul meu in Romania si invers pe perioada vacantelor. In dorinta de a usura cat mai mult aceasta situatie si de a avea o legatura cat se poate de prietenoasa, bazata pe incredere cu SL mama minorului, doresc ca in decursul acestor 2 ani sa acord mamei atat dreptul de a semna in locul meu orice document legal va avea nevoie minorul cat si acordul meu de a calatori impreuna cu acesta pe perioade scurte de timp (1 saptama -1 luna) pe teritoriul oricarui alt stat european cu conditiile de a m-i se aduce la cunostiinta orice demers si de a se intoarce la domiciliu stabil din Cipru.
Eu, SL, declar ca, in urma discutiilor dintre mine si SC , tatal minorului SD, m-i s-a adus la cunostiinta atat situatia financiara actuala cat si dorinta dansului de a lua minorul la domiciliul acestuia din Romania pe perioada vacantei de vara in perioada 01.08-01.09, urmand ca vacantele de Craciun si Paste sa le petreaca alternativ cu amandoi, anul acesta incepand cu vacanta de Craciun la domiciliul tatalui SC pe perioada 22.12.2017-04.01.2018 , pe parcursul a 2 ani, urmand ca la expirarea acestui act care prevede o intelegere de comun acord referitor la situatia legala a minorului SD, sa se revina la deciziile judecatoresti ale tribunalului Limasol Cipru. Imi exprim acordul total cu privire la cererile dansului in contextul si conditiile de mai sus in ceea ce priveste programul de vizitare cat si reducerea pensiei alimentare intretinere minor de la 230 de euro la cuantumul sumei de 600 ron pe parcursul perioadei de 2 ani
Acest document este intocmit pe perioata limitata cu acordul ambelor parti, avand la baza dorinta amandorura de a gasi impreuna o solutionare cat mai rapida si eficienta luand in calcul atat situatia actuala in care ne aflam cat si neprevazutul si nesiguranta viitorului. In cazul in care unul dintre noi nu respecta cele declarate mai sus in prezentul act , acordam dreptul celuilalt de a anula aceasta hotarare de comun acord inaintea sfarsitul perioadei de 2 ani, revenindu-se automat la drepturile si obligatiile aferente horaririlor judecatoresti.
asta a fost varianta mea, urmand ca dupa cei 2 ani , daca totul este ok sa il prelungim si era in aceelasi timp un ragaz legal de timp pentru a gasi o alta varianta care sa ii convina mai mult avand posibilitatea de a lua si copilul la domiciliul dansului, astfel relatia tata- fiu nu se rupea. Tin sa precisez ca veniturile dansului provin din mai multe surse,pe care il ultima instanta le atasase si la dosarul din tribunal si ajung undeva la 2500 ron ( declarati de dansul), cat despre locuinta , aceasta ii apartine, fiind pe numele lui, deci nu plateste o chirie . Cum v-i se pare aceasta propunere ??este corecta ?
Custodie comuna
adagrig
Buna ziua.
In septembrie s-a incheiat procesul prin care am cerut pensie alimentata si custodie deplina a copilului minor rezultat dintr-o relatie.
Am ... (vezi toată discuția)