avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere. Abuz sau dreptate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere. Abuz sau dreptate

Buna ziua! Ma confrunt cu o problema care ma cam pune pe ganduri. Detin un apartament in care nu locuieste nimeni din 2013. In toata aceasta perioada nu mi-am permis sa imi platesc datoriile la intretinere, iar zilele acestea am gasit o solutie pentru a-mi plati aceste datorii. La avizier, am vazut ca am datorii de 3500 de lei. Cand am mers la Asociatia de proprietari, presedintele de acolo mi-a spus ca am de platit 7000 de lei. I-am cerut un desfasurator, iar pe acesta apar datoriile de 3500 de lei, iar restul sunt penalitatile (dublate). Cand l-am intrebat pe acesta de ce am atat de mult de platit, mi-a zis ca el nu imi da niciun fel de raspuns. Mi-a zis ca pe el nu il intereseaza si ca daca vreau sa discut cu cineva, acela este executorul. Tin sa mentionez ca acest presedinte are ceva personal cu mine(chiar daca eu tot timpul i-am vorbit frumos si cu respect). Ce as putea sa fac? Am inteles ca exista o lege in care datoriile se prescriu la 3 ani daca nu au reusit sa le recupereze. Este adevarat?
Exista vreo sansa sa imi platesc doar datoriile? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alinalexa , utilizator 09:54, 15 Mai 2017
Completare (pe care o voi repeta de cate ori va fi cazul) : datoriile se prescriu dupa 3 ani doar daca in aceasta perioada nu au fost reclamate de catre creditor, adica, pe romaneste, daca reprezentantul legal (presedintele asociatiei) nu a facut nicio notificare/somatie etc catre dvs prin care sa va solicite plata acelor restante.
@Daniel4x4

Simpla notificare facuta de presedinte nu are valoare in instanta.

Aceasta notificare trebuie facuta printr-un avocat.
De curand am putut sa probez practic acest lucru cand am folosit o asemenea notificare (prin avocat) intr-un proces si ni s-a considerat debitul inca 3 ani inainte de aceasta notificare. Practic din 6 ani de datorie ni s-au considerat aproape 5 cu tot cu penalizari.
Domnul a spus ca a fost deja dat in judecata. Dar nu ne-a spus ce a hotarat instanta. S-a pronuntat instanta si asupra penalitatilor? De cand este data hotararea? V-ati prezentat la proces? Ati facut apel pt diminuarea penalitatilor? In atatia ani nu ati insistat sa va treaca 0 persoane la intretinere? In cauzul in care se poate demonstra lipsa dvs. totala de interes si de dorinta de a solutiona prejudiciul produs atunci sunteti f pasibil atat legal cat si moral sa va achitati penalitatile. Daca spuneti ca apa, caldura si electricitatea le platiti separat, si daca ati fi depus efort sa fiti trecut zero persoane la intretinere, ati fi avut o intretinere modica, probabil 20 de lei pe luna pe care daca ati avut un mimim de interes ati fi platit-o. Va asigur ca administratorul nu are nimic personal cu dvs. ci cu "durerea dvs. la bascheti" de faptul ca asociatia inregistreaza datorii din cauza lipsei dvs de interes. Ce pot sa va zic e doar ca refuzul dvs in continuare de a va achita de atributiile generate de detinerea unui imobil va poate aduce intr-un bucluc si mai mare. Sa ziceti mersi ca nu v-au imputat si cheltuieli de judecata, dar cele de executor sigur vi le vor imputa. Sa speram ca nu vor trece si la executarea imobilului desi sunt mari sanse....
De ce nu ati inchiriat apartamentul ca sa faceti rost de bani? Ati putea incerca o mediere prin care sa stabiliti sa platiti acum datoria de baza in totalitate si penalitatile in rate.Inchiriati apartamentul si platiti ratele. Solutii s-ar gasi daca ar exista dorinta de a le gasi.De fapt dumneavoastra doriti sa platiti doar ce credeti de cuviinta si nu va intereseaza si nici nu v-a interesat niciodata ce este legal sau corect.Spun asta pentru ca este sugestiva reactia dumneavoastra la poprirea instaurata. In loc sa incercati sa rezolvati ceva, v-ati bucurat ca nu au avut ce popri. Imi pare tare rau pentru situatia dumneavoastra familiala dar sa stiti ca exista si situatii mai rele. Daca veti continua sa va plangeti de mila in loc sa va asumati raspunderea pentru ceea ce faceti, veti avea de pierdut.
Problema sta altfel. Eu nu m-am ocupat de apartament pana acum 4 ani deloc. Mama mea a fost cea care a inchiriat apartamentul unor persoane si nu a facut contract de inchiriere. Ei doar plateau chiria si uitau sa mai plateasca si restul. Acum 5 ani, mama mea a decedat. Eu mai am un frate cu care nu ma inteleg. La inmormantarea mamei mele el mi-a furat cheile din casa si mi-a schimbat incuietoarea si dupa a inchiriat apartamentul spunandu-mi ca mama ii datora 3000 de lei si ca el vrea sa isi recupereze banii. El nu are niciun drept la acel apartament. In fine, dupa certuri si scandal m-am dus la procuratura si la politie . Intr-un final am recuperat apartamentul dar aveam datorii deja de aprox 120 de mil la regia autonoma municipala. Eu avand doar un singur venit ( o pensie de urmas de 600 de lei) am incercat sa platesc acolo unde suma era mai mare. Intr-un final am gasit sa inchiriez apartamentul unei familii pe bani mai putini. Eu timp de 7 luni am tot platit din datorii cat am putut. Dar din pacate acea familie a plecat si nu am mai reusit sa platesc acele datorii. In plus aveam si niste probleme mai delicate cu actele. Anul acesta am terminat studiile si m-am angajat. Eu cand am mai fost la apartament vedeam la datorii doar 3000 de lei. M-am gandit sa fac un imprumut si sa platesc banii cash. Si abia atunci cand am mers la asociatie am descoperit aceasta suma uriasa. Executorul mi-a zis ca ei m-au dat in jidecata pt 1500 de lei. De asta sunt atat de uimit de suma fabuloasa...

Alte discuții în legătură

Problema intretinere alexandruoana alexandruoana Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema daca se poate: am o restanta la intretinere pentru care a fost dat in judecata proprietarul apartamentului ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)
Problema asociatie de proprietari - datorii la utilitati acumulate din cauza administratorului constantinmihaela92 constantinmihaela92 Am si eu o problema. Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc are o datorie foarte mare la utilitati pentru neplata facturilor. Explicatia ... (vezi toată discuția)