avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot obtine dreptul de a scoate copilul din tara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot obtine dreptul de a scoate copilul din tara fara acordul mamei, pentru a-l duce in vizita la bunici?

Buna ziua,

Sunt divortat si am un copil cu fosta sotie. Custodia este comuna. Parintii mei locuiesc in afara tarii, pe teritoriul Uniunii Europene. Doresc sa pot sa-mi duc copilul in vizita la bunicii lui de 1-2 ori pe an, insa mama lui nu imi da voie. Astfel, interactiunea copilului cu bunicii se limiteaza la o vizita pe an, cand reusesc bunicii sa ajunga in tara. Va rog sa imi spuneti cum as putea sa obtin dreptul de a merge cu copilul in vizita la bunici?

Va multumesc anticipat!
@mindpw, eu vă cred, şi DA, e bine ca un copil să cunoască şi alte culturi, să circule; înainte de a începe procese, este bine să încercaţi o înţelegere cu mama copilului sau părinţii dvs. să vorbească cu ea, bănuiesc că măcar cu ei, doamna are relaţii mai bune.
Eu, personal, mă înţeleg şi azi foarte bine cu foştii socrii, sunt oameni de toată isprava şi ei nu sunt de acord cu comportamentul fostului. Ei pot vizita copilul când doresc, numai să dorească.
Dacă doamna se opune în continuare, cereţi suplinirea semnăturii mamei, prin instanţă.
Va rog sa ma credeti ca am vorbit cu ea in repetate raduri si incerc sa o conving de multa vreme sa imi dea acest acord, insa fara succes. Ma lovesc mereu de refuzul ei categoric, iar timpul trece si eu raman cu rugamintile. Pe langa faptul ca nu imi da acordul imi face multe alte sicane cand trebuie sa iau copilul la mine si prin tot ce face incearca sa-l alieneze fata de mine, dar pentru discutia asta am sa deschid un thread separat. Nu cred ca am sanse de a obtine acest drept altfel decat in instanta, doar daca intram in Schengen si nu o sa mai am nevoie de acordul ei.
Este greu de spus ce sanse ar avea bunicii in caz de proces in acest caz.
Este necesar ca ei sa deschida procesul si nu tatal daca este vorba de drepturile bunicilor.

Nu cred ca tatal ar avea sanse sa deschida el procesul pentru bunici si sa obtina castig de cauza decat in caz exceptional, in sensul sa obtina hotarare judecatoreasca prin care sa obtina in vacanta o deplasare la bunici impreuna cu tatal si sa se reduca din programul tatalui aceasta perioada de timp.
Va trebui insa mentionat in mod expres in hotarare perioada si locatia.

In acest caz ar fi vorba de o vacanta prestabilita prin hotarare judecatoreasca si nu neaparat de drepturile bunicilor in mod special.

Ar putea fi utila si o actiune comuna a tatalui si a bunicilor prin care sa se solicite acelasi lucru.
Eu cred că e suficientă suplinirea semnăturii mamei.
Userul trebuie să obţină refuzul mamei în ascris sau sub o formă demonstrabilă în instanţă, de ex. mail, sms sau martori. Este destul de târziu , suntem deja în mai, în iunie-august este vacanţă judecătorească, este necesară acţiune pe calea ordonanţei preşedinţiale.
Nu consider ca are sanse pe suplinire consimtamant...la drept vorbind...daca suntem rigurosi...

Insa...pe familie orice este posibil ca nu prea trebuie argumente sau interpretari foarte spectaculoase...si se poate intampla orice...ca se poate...
Desi are sanse minime nici imposibil nu ar fi...in aceasta ordine de idei...

Alte discuții în legătură

Cerere in instanta suplinire acord vicpopescu6967 vicpopescu6967 Pereche de tineri in concubinaj au un copil , recunoscut de tata , prin certificatul de nastere , dar crescut de mama . Are mama vreun temei legal sa pblige ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)