avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 4 Frati si mama in viata, succesiune incheiata, un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

4 Frati si mama in viata, succesiune incheiata, un frate refuza partajul la notar

Buna ziua,

Suntem 4 frati. Tata a decedat in urma cu 16 ani iar mama inca traieste. Am facut anul acesta succesiunea. Mama a avut din start jumatate din apartament si 4/16 din partea tatalui iar noi ceilalti 4 avem 3/16 din apartamentul in cauza.

Unul dintre frati solicita ca si sulta (neoficial, in cadrul discutiilor avute) o suma foarte mare, mult mai mare decat ceea ce a stabilit notarul. Valoarea stabilita pentru jumatatea tatalui este de 105.000 lei.

Noi am inteles calculul ca fiind astfel:

Suma totala 105.000
Partea mamei din jumatatea tatalui 4/16 din 105.000: => 105.000 x 4 si totul impartit la 16, rezultand 26250 lei.

Suma aferenta fiecarui frate din cei 105.000 initiali
3/16 din 105.000 lei => 105.000 x 3 si totul impartit la 16, rezultand 19687 lei de fiecare frate.

Este corect acest calcul?

Acest frate a spus ca daca nu primeste o suma anume, nu semneaza partajul la notar. Ideea de la inceput era ca mama sa ne despagubeasca prin sulta pe toti 4 iar acest frate spune ca nu va semna. Ce poate face mama?

Daca da in judecata pe fiul acesta, il poate obliga instanta sa accepte sulta stabilita la notar ?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2017
sovarreugen, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:31, 25 Iulie 2017
Sulta se calculează în raport cu valoarea de piață.

De ce? Ia gandiți-vă:

Dacă toți cei 5 coproprietari ați scoate ap. la vânzare și vi s-ar oferi prețul de 60.000, ce ați face? Ați zice cumva: nu, mulțumim, noi vrem doar 46.000 că așa grăita sfânta grilă? :)

Și dacă ați lua pe el prețul de 60.000, cum l-ați împărți? Ați împărți doar 46.000 și ați arunca pe gârlă diferența? :) Mă îndoiesc. Ați împărți întregul preț conform cotelor fiecăruia.

Iata de ce, valoarea cotei părți (sulta) se calculează în raport cu valoarea de piată. În caz de litigiu, se determină prin expertiză.

În altă ordine de idei: De ce vreți să faceți ceea ce vreți să faceți? :confused: Fără o motivare convingătoare (a dvs./internă/subiectivă) mie mi se pare nițel anapoda ... Vreți să devină mama proprietar deplin? Ok. De ce? Ca să o luați de la capăt cu împărțeala când nu va mai fi mama? Mă rog, fiecare face ce crede...
Ultima modificare: Joi, 11 Mai 2017
romascanu, moderator
In general, instanta atribuie bunul parti conform intelegerii partilor. Avand in vedere cota detinuta de mama si faptul ca majoritatea copiilor sunt de acord cu atribuirea bunului catre ea, sunt sanse foarte mari ca instanta sa ii atribuie bunul.
Pai "sfanta grila" e in functie de cum ne convine.
Cand vindem un apartament cu 80.000 euro, nu vrem sa spunem pretul, nu am stabilit inca (cand suni pe olx, prima data intrebi de pret), sa fie cat mai mic, sa fie cat mai putin, sa nu platim mult.
Cand ne certam, cum sa fie din grila notariala 50.000 euro? Ca are termopane si gresie cu cristale la baie. Face 120.000.
Angajati un expert pentru un raport complet :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare apartament succesiune casandra74 casandra74 Buna ziua, cum se evalueaza un apartament care intra in masa succesorala? Cum pot fi despagubiti parintii si fratele atunci cand in masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Succesiune frate sharpeagle sharpeagle Va salut, Am urmatoarea situatie: fratele (bun) decedeaza, de pe urma lui ramanand o proprietate. La succesiune vin: eu, mama noastra (a mea si a fratelui ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre mama si frati c500 c500 Am deschis o succesiune impreuna cu mama mea si cu sora mea,noi mai avem un frate .Tata a murit dar inainte sa moara ia cumparat fratelui meu un apartament iar ... (vezi toată discuția)